Nazaré

Portugalissa Atlantin rannikolla sijaitseva Nazaré on oiva paikka kaupungin pölyjen karistamiseen. Rantaviivaa on runsaasti, mutta kaupungissa voi myös herkutella ja käydä katsomassa hulppeita merimaisemia.

Jos paikan nimi kuulostaa tutulta, se saattaa johtua myös aalloista. Nazaréssa voi bongata jopa 30-metrisiä aaltoja. Ennätysmies Garrett McNamara on tehnyt kaupungin tunnetuksi maailmalla surffattuaan moisilla jättiaalloilla.

Kalastajakylä Nazaré ei kuitenkaan elä huimapäisten surffaajien ja turistien ehdoilla. Uimarannan vierellä perinteisiin polvipituisiin, seitsenkerroksisiin hameisiin pukeutuneet paikalliset naiset kuivaavat kalaa ja kauppaavat sitä. Tarmokkaat rouvat myös hoitavat kaupungissa perinteeksi muodostuneen kuivahedelmien ja pähkinöiden myynnin. Ja oikeastaan kaiken muunkin, siltä vähän vaikuttaa!

Raukea Nazaré sopii erinomaisesti rentoutumiseen, ja kaupungissa on sopivasti muutakin tekemistä kuin rannalla loikoilu. Retki rannan viereiselle Sítio-kukkulalle kuuluu ehdottomasti asiaan! Nazaréssa kannattaa poiketa myös päiväretkellä, sesongin ulkopuolellakin. Maisemat ovat mahtavat, ja hyvällä tuurilla pääseen bongaamaan vaikuttavia aaltojakin. Surffimenoa ja vilkasta yöelämää arvostaville kaupunki ei ole paras kohde.

Niin Lissabonista kuin Portostakin pääsee kätevimmin Nazaréen linja-autolla. Kaupunki sijaitsee Lissabonista pohjoiseen ja matka kestää pari tuntia. Pienessä kaupungissa liikkumiseen ei julkisia tarvitse, sillä etäisyydet ovat lyhyitä ja kaupunki on aivan uimarannan äärellä. Jos majoitut kaupungin takana kohoavalle kukkulalle ja voimat eivät tahdo riittää parin kymmenen minuutin kapuamiseen, taksi on edullinen ratkaisu.

Hotellit

Nazaréssa on runsaasti majoitusvaihtoehtoja, aivan rannankin tuntumassa. Hinnat vaihtelevat huomattavasti sesonkien mukaan – eroa voi olla jopa satasen verran.

Varaa hotelli Nazaresta.

Hotel Praia

Neljän tähden Praia on suuri ja moitteettoman moderni hotelli. Nimensä veroisesti (praia tarkoittaa rantaa) hotelli sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä rannalta. Kätevää on sekin, että linja-autoasemalta hotellille kävelee muutamassa minuutissa.

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Solar dos Carvalhos

Soma Solar dos Carvalhos punaisine aurinkovarjoineen on kivenheiton päässä uimarannalta. Sen edustalla on myös aukio, jonka laidalla on useampi kahvila ja ruokapaikka. Hotellissa on kahden hengen huoneita sekä huoneistoja, joissa on oma keittiö.

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Miramar Sul

Kehuttu Miramar Sul on moderni ja komea neljän tähden hotelli uima-altaineen ja merinäkymineen Nazarén kaupungin takana nousevalla kukkulalla. Sijainti on rauhaisa ja keskustaan kävelee puolessa tunnissa. Hotellilta on myös shuttle-palvelu keskustaan. Lapsille on tarjolla ilmaista ohjattua puuhaamista. Hotellissa on näköalabaarin lisäksi ravintola, ja kukkulalla on pari muutakin ruokapaikkaa.

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Miramar Hotel & Spa

Kukkulan laella on myös toinen Miramar-hotelli. Pienemmässä hotellissa on paitsi ulkouima-allas myös spa altaineen, hierontoineen ja hoitoineen. Näköala yli kaupungin merelle on täältäkin verraton, ja sitä voi katsella aamiaista syödessään tai hotellin ravintolassa illastaessaan. Kävelymatka vehreää oikopolkua pitkin keskustaan vie noin 20 minuuttia.

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Lab Hostel Nazaré

Uusi ja makea Lab sijaitsee ydinkeskustassa. Hostellissa on kahden hengen huoneita ja isommalle porukalle sopivia huoneita. Aamiainen kuuluu tässä hostellissa majoituksen hintaan. Se sopii paitsi rantaleijonille, myös surffaajille: tilaa on märkäpuvun pesulle ja surffilaudoille.

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.>

Ravintolat

Turska-annos Miramar Hotel & Span ravintolassa. © Ea Söderberg.
Turska-annos Miramar Hotel & Span ravintolassa. © Ea Söderberg.

Nazaré on kelpo paikka meren elävillä herkutteluun. Siellä voi myös tutustua muihin portugalilaisiin perinneruokiin. Eikä kasvissyöjienkään enää tarvitse kaupungissa kärvistellä!

Maria do Mar

Rakastettu ja sympaattinen Maria do Mar tunnetaan paikallisista herkuista, jotka valmistetaan laadukkaista raaka-aineista perinteitä kunnioittaen. Kannattaa tutustua ravintolan merellisiin antimiin! Joskus ravintolassa voi myös kuulla fadoa.

Osoite: Rua Guilhim 13
Avoinna: Lounas- ja illallisaikaan.

Casa Aleluia

Kun kaupungin nimi viittaa Nasarethiin, on ihan sopivaa, että siellä on halleluja-niminen ravintola. Mitenkään erityisen uskonnollinen tunnelma Casa Aleluiassa ei kuitenkaan ole, vaan siellä tarjoillaan rehtiä portugalilaista ruokaa. Tilavassa ravintolassa käyvät usein viikonloppuisin paikalliset perhelounaalla.

Osoite: Avenida da Republica 38
Avoinna: Lounas- ja illallisaikaan.

Fresh

Uusi tulokas Fresh tarjoilee kasvisruokaa ja vegaanistakin ruokaa. Ja mahtavia mehuja! Yrtit kasvatetaan itse ja raaka-aineet hankitaan lähiseuduilta, luomuun panostaen. Menyy riippuu siis siitä, mitä kunakin päivänä mukaan tarttuu. Palvelukin on sydämellistä. Kannattaa siis poiketa, vaikkei olisikaan kasvissyöjä!

Osoite: Rua Mouzinho de Albuquerque 164
Avoinna: Ma 10-17.30, ke-to 10-19.30, pe-la 10-22, su 10-19.30. Suljettu tiistaisin.

Taj Mahal

Taj Mahal ei ulkoa näytä erityisen houkuttelevalta, mutta sen ei kannata antaa häiritä. Tilavasta ravintolasta saa hyvää intialaista ruokaa (myös kasvisannoksia) ja palvelu on ylitsevuotavan ystävällistä ja asiantuntevaa. Taj Mahalista saa myös pitsaa ja kebab-annoksia, joten jokaiselle järjestyy mieluisa ateria!

Osoite: Avenida Manuel Remigio 44
Avoinna: Lounas- ja illallisaikaan.

Nähtävyydet

Sítio

Nazaréssa ollessaan täytyy ehdottomasti käydä sen vierustan Sítio-nimisellä kukkulalla. Sinne matkustetaan keskustasta hauskalla mäkiratikalla. Komeimmat näköalat alas Nazarén rannalle avautuvat kukkulan kielekkeeltä. Sítiossa on myös ravintoloita, ja sen aukiolla perinteisesti pukeutuneet naiset myyvät pähkinöitä ja muuta purtavaa. Kaupan on myös paikalliseen tyyliin kuuluvia lämpimiä villapaitoja ja -ponchoja.

Kurkkaa myös 1100-luvun lopulla rakennettuun pieneen kappeliin (varaudu tungokseen, jos vierailet paikalla sesonkiaikaan). Siellä on hienoja kaakeleita.

Kappelin rakennutti Nazarén ihmeen kokenut Fuas Roupinho. Hän oli metsästysretkellä ajautunut sumussa eroon kavereistaan ja jahtasi ratsailla peuraa. Peuran perässä hän päätyi Sítion kielekkeelle ja tajusi viime tingassa, että edessä olisi yli 100 metrin pudotus mereen. Roupinho päästi Neitsyt Marialle suunnatun hätähuudon, ja hevonen pysähtyikin juuri ennen pudotusta. Peura ilmeisesti loikkasi mereen.

Kaikki tapahtui luolan vierellä, jossa palvottiin Neitsyt Mariaa, ja sinne Roupinhokin meni välittömästi rukoilemaan. Sittemmin hän rakennutti kokemansa ihmeen liikuttamana kappelin, joka sijaitsee tämän luolan yläpuolella. Luolaankin pääsee kurkistamaan.

Kirkko

Kukkulalla on myös Nazarén Neitsyt Marialle omistettu suuri 1300-luvulla rakennettu barokkikirkko. Komean kirkon erikoisuus on puinen Neitsyt Maria -patsas, musta Madonna. Tämä patsas oli aikaisemmin luolassa, jossa Fuas Roupinhokin kävi rukoilemassa. Sen kerrotaan päätyneen Portugalin Nazarén Nasaretista, jossa patsas olisi veistetty jo kristinuskon alkuaikoina. Kerrotaan, että sen olisi veistellyt itse Joosef Jeesuksen vielä ollessa vauva, ja maalauksesta olisi vastannut myöhemmin Luukas. Luolaan patsas joutui vuonna 711 sinne asettuneen erakon matkassa.

Majakka

Nazarén majakka on tuttu jättiaaltokuvista, sillä ne muodostuvat sen edustalle. Se on osa linnoitusta, jonka rakennustyöt aloitettiin 1500-luvulla. Majakalle voi kävellä Sítion huipulta, ja maisemia kelpaa katsella tyynelläkin säällä. Varaudu kovaan tuuleen!

Aallot

Nazarén jättiaallot muodostuvat syvän vedenalaisen kanjonin ansiosta. Paras aika niiden bongaamiseen on loppusyksy ja talvi, erityisesti lokakuu ja marraskuu.

Vesiriennot

Nazarén pohjoisrannan jättiaallot eivät ole mikään tavallisen surffaajan kohde, ja muulloinkin se sopii kokeneille surffaajille. Eteläranta Nazarén sataman vierellä on myös kokeneen surffaajan kohde. Aloittelija saattaa päästä surffaamaan itse Nazarén kaupungin edustan rannan lempeimmissä aalloissa, jos tuulet sallivat. Parempia surffikohteita Portugalissa ovat kuitenkin esimerkiksi Ericeira ja Sagres.

Nazaréssa toimii surffikoulu Nazaré Surf School. Sen kautta järjestyvät surffi-, SUP- ja bodyboard-tunnit, sekä reissut lähiseudun surffirannoille.

Jos taas olet kiinnostunut veneretkistä, sukelluksesta tai kalastamisesta, Atlantic Safaris voi auttaa.

Myös Miramar Ocean järjestää rannikkoristeilyjä, kalastusretkiä sekä romanttisia iltaristeilyjä kaupungin edustalla. Hyvällä tuurilla Nazarén risteilyillä voi bongata delfiinejä!

Hyvinvointi

Nazaréssa on käyty myös perinteisesti meriveden parantavien ominaisuuksien houkuttelemina. J0 1800-luvulla sinne tultiin lämpimien merivesikylpyjen perässä, joista apua hakivat esimerkisi reumasairauksista kärsivät. Nazarén edustan merivesi on erityisen mineraalipitoista jättiaallotkin aiheuttavan kanjonin ansioista.

Nyt meriveden ominaisuuksia voi hyödyntää hoitoperinteitä jatkavassa Thalasso-kylpylässä aivan meren äärellä. Siellä voi polskia lämpimässä ja höyryävässä merivesialtaassa tai hemmotella itseään erilaisin hoidoin.

Tripsteri yöpyi Miramar Spa & Hotel -hotellissa SUBLU Tour Portugalin vieraana. Oppaan tiedot on kerätty itsenäisesti ja useamman Nazarén vierailun aikana.

© Anna Pöysä

Lissabon

Porto

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *