Venäläisen taiteen museo

Venäläisen taiteen museo “Russki muzei” on neljän palatsin ja kahden viheralueen muodostama kokonaisuus, joka nimensä mukaisesti esittelee venäläistä taidetta yli tuhannen vuoden ajalta. Kiireisen Pietarin-kävijän kannattaa uhrata Mihailin palatsin interiöörin ja kuuluisimpien teosten äärellä tunti-pari, taideturisti viettää Venäläisen taiteen museon eri toimipisteissä useammankin päivän.

Museon eri toimipisteiden aukioloajat ja pääsylippujen hinnat löytyvät englanninkieliseltä kotisivulta. Saatavana on myös edullisia yhteislippuja.

Mihailin (Mikaelin) palatsi

Mihailin palatsi on Venäläisen taiteen museon päärakennus ja ylväs maamerkki Taideiden aukion laidalla Pietarin keskustassa. Empiretyylinen palatsi on suuri, mutta huomattavasti helpommin tutustuttava kuin uuvuttava Eremitaaši.

Yksityisasunnoksi rakennettu Mihailin palatsi avattiin museona vuonna 1898, ja juuri museon alkuperäisissä tiloissa sijaitsevatkin hienoimmat salit ja venäläisille rakkaimmat taulut, kuten Repinin Volgan lautturit ja valtava Valtakunnanneuvoston juhlaistunto sen perustamisen 100-vuotispäivän merkiksi 7. toukokuuta 1901 sekä lukuisat Vereštšagin työt ja useampia ikoneja. Yläkerrassa puolestaan odottaa suuri meriaiheisilla töillä kuorrutettu tummasävyinen sali.

Benois’n ja Rossin lisäsiivet keskittyvät modernimpaan taiteeseen Malekovitšista neuvostoliittolaisiin propagandajulisteisiin ja erilaisiin multimediainstallaatioihin.

Osoite: Inzhenernaya ulitsa 4

Stroganovin palatsi

Stroganovin palatsi sijaitsee Nevski prospektin varrella. Suurin osa palatsin taideaarteista siirrettiin Neuvostoliiton aikana eri museoihin, lähinnä Eremitaašiin. Jäljellä on kuitenkin eksentrinen sisustus, jota ehkä parhaiten ilmentävät itämainen arabeskisali ja kirkkomainen, mineraalien säilytykseen suunniteltu mineraalikabinetti.

Osoite: Nevski Prospekt 17

Mihailin linna (Insinöörilinna) ja puisto

Salamurhaa pelännyt keisari Paavali I rakennutti suojakseen palatsin, jota vallihautojensa vuoksi alettiin kutsua linnaksi; rakennus huokuu synkkää mystiikkaa, jonka sinetöi Paavali I murhaaminen omaan vuoteeseensa vain 40 linnassa viettämänsä päivän jälkeen. Keisarin kuoltua muu perhe muutti Talvipalatsiin, ja Mihailinlinnasta tehtiin insinööriopisto.

Aikanaan runsaasti koristeltua linnaa on aikojen saatossa uudistettu moneen otteeseen, mutta sen alkuperäisestä tyylistä on jäljellä vielä muun muassa keisarinna Maria Feodorovnan valtaistuinsali ja Rafaelin galleria sekä arkkienkeli Mikaelille pyhitetty kirkko ja viheralue Mihailin puisto.

Osoite: Sadovaya ulitsa 2

Marmoripalatsi

Marmoripalatsin taidekokoelma on Venäläisen museon muihin toimipisteisiin verrattuna poikkeuksellinen, koska siellä on esillä paljon modernia ulkomaalaista taidetta. Kuvataiteen lisäksi huomiota ansaitsee palatsin koristelussa käytettyjen kivilajien monipuolisuus: eri sävyiset marmorilajit tuotiin etupäässä Sortavalasta ja Äänisen rannalla sijaitsevasta kaivoksesta sekä Uralilta, pienissä määrin myös Kreikasta ja Italiasta. Punertava graniitti on viipurilaista.

Osoite: Millionnaya ulitsa 5/1

Kesäpuisto

Pietarin keskustan suurista puistoalueista erityisen tyylikäs on Kesäpuisto, jonka eleganssiin kuuluvat suihkulähteet, patsaat ja pikkulampi joutsenineen. Puistossa sijaitsee myös Pietari I Kesäpalatsi. Erityisen vaikuttava Kesäpuisto on lauantaisin, kun siellä parveilee hääpareja otattamassa itsestään valokuvia.

Osoite: Kutuzov embankment 2
Puistoihin vapaa pääsy.

© Lotta Kauppi

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *