Pietari-Paavalin linnoitus

Pietarin historia alkaa soiselta Neva-joen suistoalueelta, jolle tsaari Pietari Suuri vuonna 1703 päätti perustaa valtakuntansa tulevan pääkaupungin. Ensi töikseen hän määräsi rakennettavaksi kaupunkia suojaavan linnoituksen, joka nimettiin Pietari-Paavalin linnoitukseksi.

Linnoituksesta vankilaksi

Aluksi Nevan keskellä sijaitsevalle Jänissaarelle rakennettiin puinen linnoitus. Nopealla aikataululla rakennetut puurakennelmat korvattiin vaiheittain korkeilla kivimuureilla, joiden valmistumisvuosi 1740 lukee nykyäänkin linnoituksen sisäänkäynnillä. Kaupungin puolustuksen avainasemaksi kaavailtu rakennus varustettiin jämerillä tykeillä, joilla ammuttiin päivittäin laukaus puolenpäivän merkiksi. Tämä perinne elvytettiin 1970-luvulla.

Toisin kuin Pietari Suuri oli suunnitellut, näyttävä bastionilinnoitus jäi vaille sotilaallista käyttöä jo ennen valmistumistaan. Syvällä Nevan suistossa sijaitsevalle Jänissaarelle rakennetun linnoituksen korvasi strategisesti paremmalla paikalla sijaitseva sijaitseva Kronstadtin merilinnoitus, jonka yhteyteen perustettiin myös Venäjän laivasto.

Sotavoimien siirryttyä Kronstadtiin Pietarin-Paavalin linnoituksesta tuli erityisesti poliittisille vangeille tarkoitettu vankila. Yhdessä vankilan tyrmistä virui myös kuolemantuomionsa täyteenpanoa odottanut Pietari Suuren poika ja kruununperijä Aleksei, jota syytettiin salaliitosta isäänsä vastaan.

Linnoitus museoitiin vuonna 1924, ja nykyään myös osa sen vankityrmistä on avoinna vierailijoille.

Pietari-Paavalin katedraali

Muurien lisäksi yksi linnoituksen näkyvimmistä kohteista on Domenico Trezzinin suunnittelema kullanvärinen Pietari-Paavalin katedraali, joka on myös yksi Pietarin maamerkeistä – katedraalin torni ulottuu 122 metrin korkeuteen, mikä tekee siitä kaupungin korkeimman rakennuksen.

Pietari-Paavalin katedraali on sekoitus idän ja lännen rakennusarkkitehtuurillisia perinteitä ja osoitus Pietari Suuren tavoitteesta Venäjän ja sen kirkolliselämän uudistamiseksi eurooppalaisempaan suuntaan; katedraalissa on esimerkiksi saarnastuoli, mikä on ortodoksikirkoissa äärimmäisen harvinaista. Myös ikonostaasi edustaa eurooppalaista tyyliä, sillä suuri osa ikoneista on korvattu puuveistoksilla.

Venäjän tsaarit Pietari ensimmäisestä alkaen on haudattu katedraaliin. Lännen tyylistä poiketen hauta-arkut eivät sijaitse kryptassa, vaan marmoriset sarkofagit ovat nähtävillä kirkkosalissa.

Näköalapaikka ja vaihtuvat näyttelyt

Pian sisäänkäynnin jälkeen vasemmalla puolella aukeaa pääsy muurin päällä olevalle näköalapaikalle. Se ei kuitenkaan varsinaisesti ole hintansa väärti, vaan maisemien perässä kannattaa kiertää muurien ulkopuolelle, mistä löytyy myös hiekkaranta.

Pietari-Paavalin linnoituksessa on monta pientä näyttelytilaa, joissa järjestetään vaihtuvia historia- ja taidenäyttelyitä. Ajankohtaisista näyttelyistä löytyy tietoa tapahtumakalenterista.

Hiekkaranta keskellä kaupunkia

Muurien ulkopuolella Talvipalatsia vastapäätä on Pietarin suosituin hiekkaranta, jonne ensimmäiset auringonpalvojat uskaltautuvat Nevan ollessa vielä jäässä. Rannalla järjestetään joskus myös ilmaisia joogatunteja, ja silloin tällöin sinne pystytetään pop up -rantakahviloita.

Uiminen on virallisesti kiellettyä – paitsi talvella, jolloin linnoituksen edessä sijaitsee yksi kaupungin suosituimmista avantouintipaikoista.

Linnoituksen ravintolat ja kahvilat

Pietari-Paavalin linnoituksen ravintolapalvelut ovat rajalliset, mutta paljon kehuttu – joskin hieman hintava – Ginza-projektiin kuuluva ravintola Korushka on varma vaihtoehto lounaalle tai illalliselle. Ympäri linnoitusta on myös kojuja, joista saa juomien ja jäätelön lisäksi pientä suolaista. Heti linnoitussaaren sillan kupeessa mantereen puolella sijaitsevat terassiravintola Alyye parusa ja Burger King. Noin sadan metrin päässä Aleksanterinpuiston puolella on ihana bunkkerikahvila Bolshe Kofe!, josta voi lukea Pietarin ravintoloita ja kahviloita esittelevässä artikkelissa.

Hotelli Pietari-Paavalin linnoituksen läheltä

Lyhyen kävelymatkan päässä linnoituksesta sijaitsee esimerkiksi hinta-laatusuhteeltaan mainio Piter Hotel (Dobrolyubova Prospekt 5/1).

Tietoa vierailijoille

Pietari-Paavalin linnoitusta lähin metroasema on Gorkovskaya (sininen linja).

Sisäänpääsy linnoitukseen on ilmainen, mutta katedraaliin ja suurimpaan osaan näyttelytilasta on pääsymaksu. Linnoitus on auki vierailijoille aamukuudesta iltayhdeksään, katedraalin ja näyttelyiden aukioloajat voi tarkistaa täältä.

Mukulakivikatujen vuoksi linnoitus on huonojalkaiselle tai pyörätuolilla liikkuvalle haasteellinen, mutta lastenvaunujen kanssa pärjää hyvin. Paria erillisissä tiloissa olevaa näyttelyä lukuun ottamatta linnoitus sopii hyvin lapsiperheille. Alkoholin  nauttiminen  saaren uimarannalla on kielletty.

© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *