Sotilaslääketieteellinen museo

Pietarin sotilaslääketieteellinen museo on tyylikäällä tavalla jämähtänyt menneisyyteen: se ei yritäkään pöyhkeillä interaktiivisilla näyttelyillä ja innovatiivisilla multimediavirityksillä, vaan on rehellisesti juuri niin neuvostoliittolainen kuin venäläinen museo vain voi ikinä olla; lautalattiat narisevat, museomummot kutovat järjestyksenvalvonnan ohella sukkaa ja salien läpi marssitetaan parijonossa koululaisryhmiä, joiden kanssa opas käy huolellisesti läpi jokaisen näyttelyesineen.

Anestesiasta anatomiseen teatteriin

Museon näyttelytilat sijaitsevat rakennuksen toisessa kerroksessa. Kokonaisuus on järjestetty kutakuinkin kronologiseksi putkeksi, jossa venäläisen lääketieteen merkittävimmät henkilöt ja tapahtumat ovat saaneet omat salinsa. Pari ensimmäistä salia esittelevät piirrosten, rintakuvien, karttojen ja pienoismallien avulla sotalääketieteen varhaisia vaiheita lähes pitkästyttävän museomaiseen tyyliin, ja asiaan vihkiytymätön voi hyvällä omatunnolla ohittaa ne vaikka kokonaan.

Sali numero 4 on jo merkittävästi kiinnostavampi: vuorossa on ensimmäisistä sotakentällä suoritetuista anestesiakokeiluista tunnetulle Nikolas Pirogoville omistettu sali, jossa kannattaa pääkallojen ja luonnoskirjojen lisäksi huomata Ilja Repinin maalaukset.

Pari salia myöhemmin vierailija kohtaa anatomisen teatterin eli ruumiinavaussalin henkeen sisustetun näyttelytilan, joka demonstroi anatomian opetusta ja sen kehitystä – tosin aluksi huomion vie pöydällä makaava, polvista ylöspäin lakanalla peitetty “ruumis”. Kuriositeettina mainittakoon, että osa seinillä roikkuvista opetustauluista on samoja, joita nykyisetkin lääketieteelliset yliopistot anatomian opetuksessaan käyttävät.

Talvisodan muisto venäläisittäin

Suomalaisesta näkökulmasta kiinnostavia ovat ennen kaikkea salin numero 9 talvisodan aikaiset rajalinjakartat ja valokuvat kummastakin sodan osapuolesta haavoittuneita kuljettamassa – näkökulma, joka ei venäläistä totuutta alleviivaavassa museossa juuri muualla toistu. Ylipäätään vierailun aikana hahmottuu venäläisten näkemys toisesta maailmansodasta heidän omana kansallisena taistelunaan, mitä myös osuvasti kuvaa itärintaman tapahtumista Venäjällä käytetty nimitys suuri isänmaallinen sota. Suurelle isänmaalliselle sodalle omistettu sali on numeroltaan 10.

Tulkintoja nykyhistoriasta

Jos talvisodasta selvitäänkin sitä kummemmin kommentoimatta, nykyaikaisia aseellisia konflikteja esittelevässä salissa tulkinnan värittyneisyyttä ei voi olla huomaamatta: varsinkaan näyttelyn välittämää kuvausta Tshetshenian sodasta ei millään mittareilla voi tulkita puolueettomaksi. Salin numero 11 valokuvamateriaali terroritekojen uhreista on sen verran rajua, että herkimpien kannattaa se suosiolla ohittaa.

Museon viimeinen sali “Lääketiede korkeuksissa” on triumfi Juri Gagarinille ja muille avaruutta valloittaneille – painopiste on ennemminkin avaruuslentäjissä kuin lääketieteessä, mutta kosmonauttien happinaamarit, ruokapakkaukset ja heittoistuimet ovat yllättävyydessään virkistävä päätös museokierrokselle.

Hyvä tietää

Harmi kyllä museossa ei ainakaan vielä ole englanninkielisiä opasteita, mutta elämyksen osalta siitä saa melko paljon irti venäjää osaamatonkin.

Museossa käy paljon paikallisia lapsiperheitä, mutta paikoin hyvinkin raa´an kuvamateriaalin vuoksi sitä ei voi pienimmille varauksetta suositella. Salit on kuitenkin järjestetty niin, että rajuimmat (anatominen teatteri, sali nro 6 ja aseistetut konfliktit, salin nro 11 vasen puoli) on helppo ohittaa. Avaruuslentäjiä ja heidän työtään esittelevä sali puolestaan kuuluu monen pietarilaislapsen museokierroksen kohokohtiin.

Военно-медицинский музей (Voyenno-meditsinskiy muzey)
Lazaretnyy pereulok 2 (lähin metroasema Pushkinskaya)
Avoinna ma-la 11-18, milmed.spb.ru (venäjäksi)
Sisäänpääsy 300 ruplaa, alle seitsemänvuotiaat ilmaiseksi. Valokuvauslupa alk. 50 ruplaa.

© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *