Pietarin julkinen liikenne

Metro

Pietarin julkinen liikenne on toimiva. Erityisesti metroverkosto on kattava –  ja syvä: se koostuu viidestä parhaimmillaan lähes sadan metriin syvyyteen rakennetusta linjasta ja toimii muutaman minuutin vuoroväleillä aamuvarhaisesta noin puoli yhteen asti. Metroasemien väliset etäisyydet ovat kuitenkin pitkiä, ja rullaportaissa kuluu aikaa.

Allegro-junalla saapuva voi hypätä metroon suoraan rautatieasemalta (metroasema Ploshchad Lenina punaisella linjalla).

Metrolippuja eli kolikolta näyttäviä zetoneita voi ostaa myyntitiskeiltä tai automaateista. Lippu maksaa 45 ruplaa (noin 70 senttiä). Toinen vaihtoehto on hankkia noin euron hintainen podoroznik-kortti, jolle ladataan haluttu määrä matkoja.

Matkan maksettuaan voi kulkea metrolla vaikka koko päivän linjalta toiselle surffaillen ja maailman kauneimmiksi väitettyjä asemia ihaillen. Mikäli metroasemalta poistuu ulos, on kuitenkin ostettava uusi lippu, eli varsinaista vaihto-oikeutta ei ole.

Asemilla valokuvaaminen on sallittua ainoastaan ilman salamaa, videokuvaaminen on kokonaan kiellettyä.

Pietarin metrokartta

Bussit, Raitiovaunut, Johdinautot ja Reittitaksit

Metro kattaa satunnaisen Pietarin-matkaajan tarpeet paikasta toiseen siirtymiseksi, mutta edes hivenen seikkailuhenkisen tai vaihtoehtoisesti venäjää osaavan kannattaa välillä hypätä jonkin maan päällä liikkuvan kulkuneuvon kyytiin – ei niinkään ajan säästämiseksi, vaan maisemien vuoksi. Matka maksetaan käteisellä joko kuljettajalle tai rahastajalle, osalla linjoista voi maksaa myös podoroznik-kortilla. Kertalipun hinta pyörii 35 ja 45 ruplan välillä linjasta riippuen, eikä sisällä vaihto-oikeutta.

Jännityksen lisäämiseksi julkisilla liikennevälineille ei ilmoiteta varsinaisia aikatauluja vaan minuuttimääräiset tiheysvälit, jotka ilmaisevat, kuinka monen minuutin välein pysäkillä pysähtyy kyseisen linjan ajoneuvo. Tiheimmin liikennöidyillä väleillä intervalli on muutamia minuutteja, mutta varsinkin sunnuntaiaamuisin osaa syrjäisimmistä linjoista ajetaan jopa vain 45 minuutin välein. Google maps on suhteellisen hyvin ajan tasalla itse reittien suhteen, mutta linjojen annettuihin aikatauluihin kannattaa suhtautua lähinnä viihteenä.

Kaupunkipyörät

Ydinkeskustassa ja vilkkaimmilla kaduilla pyöräilyä ei varsinaisesti voi suositella, mutta rauhallisempien kanavien varsilla ja laajoilla, metsäisillä puistoalueilla pyöräily on mukava tapa viettää aikaa ja tutustua turistinähtävyyksien ulkopuoliseen Pietariin. Kaupunkipyörien käyttö edellyttää Velogorod-järjestelmään kirjautumista ja luottokorttia. Aiemmin sekavaa hinnastoa on kesäksi 2018 selkeytetty. Hintatiedot, ohjeet ja pyöräasemien sijainnit englanniksi Velogorodista.

Vesibussit

Kesällä 2017 Pietarin vesibussit eivät liikennöineet, ja Akvabussien tulevaisuus on muutenkin epäselvä. Vesille halajava voi kuitenkin lähteä kanavaristeilylle tai Peterhof Express -kantosiipialuksella päiväretkellä esimerkiksi Pietarhoviin, Kronstadtiin tai Pähkinäsaaren linnoitukseen.

© Lotta Kauppi

 

Lotta Kauppi

Tripsterin Pietari-oppaan tekijä.

Kommentit (4):

jokke 26.12.2015 22:14

Kuva metroasemasta Admiralteistvo on mutta sellaista asemaa ei ole.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Lotta Kauppi 06.01.2016 19:06

Kiitos huomiosta, Admiralteyskaya kyseisen aseman nimi tokikin on :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Keijo Gärdström 15.07.2018 20:10

Miten metrot liikkuvat sunnuntai-aamuisin?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Lotta Kauppi 22.07.2018 21:11

Hei Keijo! Pahoittelut vastauksen viipymisestä. Sunnuntaisin metro toimii normaalin aikataulunsa mukaisesti, eli ensimmäiset junat lähtevät hieman linjasta ja asemasta riippuen puoli kuuden ja vartin yli kuuden välillä. Asemakohtaisen tiedon voi tarkistaa täältä: http://www.metro.spb.ru/en/rejimrabotystancii.html.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
M 04.11.2018 09:53

Takseista ei ole mitään mainintaa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Lotta Kauppi 06.11.2018 17:50

Kiitos kommentista! Taksin suosittelen tilaamaan puhelinsovelluksella, hyväksi havaittuja ovat ainakin Yandex taxi ja Gett. Hinta ja auton tiedot selviävät etukäteen. Taksi ei ole Pietarissa kallis menopeli, matka esimerkiksi Suomen asemalta Nevskille ei edullisimmillaan maksa pariasataa ruplaa enempää. Myös Uber toimii hyvin Pietarissa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *