Vinkit kiinalaisen uudenvuoden viettoon

Jos saapuu Pekingiin ensi viikolla (eli helmikuun toisella viikolla 2016), epäilee näkevänsä unta. Teillä ei ole ruuhkaa. Kaduilla ei ole juuri ihmisiä. Ravintolat ja butiikit on suljettu.

On kiinalainen uusivuosi, yhtä iso juttu heille kuin joulu suomalaisille. Silloin lampaanvuosi vaihtuu apinanvuodeksi. Peking tyhjenee kaupunkia pyörittävistä siirtotyöläisistä, sillä lähes jokainen matkustaa kotikonnuilleen. Perheet ja suvut kokoontuvat. Pekingiläisperheetkin viettävät juhlaa keskenään kotona.

Peking on siis kiinalaisena uutenavuotena turistille haastava kohde. Mutta ei hätää, kyllä tekemistä ja syömistä löytyy! Kiinalaisena uutenavuotena on myös erityisiä kiinalaisia uudenvuodentapahtumia, joita ei muulloin koe. Ja mikä parasta, uudenvuoden aikaan Pekingin isoissa nähtävyyksissä on vähän väkeä. Osa nähtävyyksistä on pari päivää kiinni, osassa on vain vähennetty aukiolotunteja.

Kiinalaisen uudenvuodenaatto on vuonna 2016 sunnuntaina 7. helmikuuta, ja juhlallisuudet jatkuvat 15 päivää. Tosin tärkeimmät päivät ovat heti uudenvuoden aluksi. Siitä kertoo esimerkiksi se, että järisyttävät uudenvuodenruuhkat helpottavat 8.—12. helmikuuta, kun kiinalaiset juhlivat kotikonnuillaan. Ennen noita päiviä ja noiden päivien jälkeen Kiinan sisällä ei kannata matkustaa minnekään. Junat, bussit ja lennot ovat tupaten täynnä kotiseudulleen/seudultaan matkaavia ihmisiä.

Mistä saa ruokaa?

Pekingin kiinalaiset ravintolat sulkevat ovensa vähintään muutamaksi päiväksi kiinalaisen uudenvuoden juhlinnan aluksi. Länsimaista ruokaa tarjoavista ravintoloista osa on auki.

Time Out Beijing on yleensä julkaissut juuri uudenvuoden alla listan auki olevista ravintoloista — se kannattaa siis katsoa. Osa ostoskeskuksista, kuten taiteella koristeltu Park View Green, pitävät ovensa auki, mutta välttämättä kaikki liikkeet ja ravintolat ostoskeskusten sisällä eivät pidä. Kiva ravintola Modernista on jo ilmoittanut tarjoavansa ruokaa joka päivä helmikuussa.

Jättimäisiä ilotulituksia ja kamalaa pauketta

Kiinalaiset rakastavat ilotulitteita, mutta Pekingin keskustassa niiden paukuttaminen on normaalisti kielletty. Uusivuosi on poikkeus, ja siitä otetaan kaikki irti. Uudenvuodenaattona 7. helmikuuta on hyvä mennä korkealle katsomaan puolenyön ilotulituksia. Eniten olen niistä  nauttinut Pekingin korkeimman rakennuksen China World Trade Centerin tornin yläbaarista. Puolilta öin Peking vilkkui allani kuin napalmihyökkäyksen kourissa. The Orchid-hotellin terassi mainostaa olutta ja ilotulituksen seurantaa. Liput pitää ostaa ennalta oluen toimittavista Great Leap-ravintoloista.

Kahden viikon uudenvuoden juhlinnan aikana ilotulitteet ja erityisesti papatit räiskyvät usein. Kaikkien kauppojen on täräytettävä edessään jättimäinen määrä papatteja ja vähän isompiakin paukkuja, jotta seuraava vuosi on onnekas. Siksipä erityisesti hutongeilla tuntuu kuin olisi sotatantereella. Papattiroskassa kahlaa nilkkojaan myöten. Guloun alue Rumpu- ja Kellotornin lähettyvillä on hyvä paikka seurata, kuinka kiinalaiset hullaantuvat ilotulitteista.

Ilmanlaadun kannalta uusivuosi onkin jännittävä: Toisaalta tehtaat ovat kiinni ja autoja vähän kaduilla, joten ilmanlaatu on periaatteessa hyvä. Toisaalta ilotulitteet pilaavat ilman monena iltana.

Opi kokkaamaan uudenvuoden ruokaa

Kiinalaisen uudenvuoden tärkein ruoka on jiaozi eli myky. Taikinakuoren sisään pannaan lihaa ja/tai kasviksia, ja taikinanyytit keitetään tai höyrytetään. Yleensä länsimaalaisetkin rakastavat tätä ruokaa. Kiinalaiset tekevät yhdessä perheen kesken mykyjä ja syövät niitä jättimäiset määrät uudenvuoden juhlinnan aikaan.

Lauantaina 6. helmikuuta illalla The Hutong -kokkauskoulu järjestää jiaozi-nyyttien tekokurssin ja juhlintaa. Tätä kirjoittaessa kurssilla oli vielä tilaa kolmelle hengelle. Jos et mahdu tuona iltana, “tavallisempia” jiaozin tekokursseja on The Hutongissa monena uudenvuoden juhlinnan päivänä.

Markkinahumua temppeleissä ja puistoissa

Pekingin temppeleissä ja puistoissa on uudenvuoden aikaan melkoinen meno ja väentungos. Niissä on esityksiä, koristeita ja markkinakojuja, jumalille uhrausta, munkkien siunausten jakoa ja ruuan myyntiä. Suosituin on ehkä Ditan eli Maantemppelinpuiston markkinat. Aamuisin kello 10 siellä on myös näytös, jossa “keisari” tekee perinteisen uhrirituaalin. Tässä linkissä (sivun puolesta välistä alkaen) on lueteltu pitkä lista puistojen ja temppeleiden tapahtumia aukioloaikoineen.

Katso telkkaria, niin katsovat kaikki kiinalaisetkin

Kiinassa uudenvuoden gaala uudenvuodenaattona 7. helmikuuta on jättimäisen suosittu. Kodeissa tuijotetaan sitä televisiosta ja syödään television edessä. Gaala on kiinalaisille kuin Linnan juhlat suomalaisille. Gaalassa esiintyy kiinalaisia suosikkilaulajia, akrobaatteja ja stand up-koomikoita. Myös ulkomaisia tähtiä vierailee.

Copyright Mari Manninen

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *