Pekingissä vaatteiden teettäminen on halpaa ja nopeaa

Olen teettänyt Pekingissä toistaiseksi yhden asun, tuon kuvassa olevan iltapuvun. Se onnistui loistavasti ja maksoikin vain 1500 yuania eli runsaat parisataa euroa kankaineen päivineen. Mutta sekä hintaan että hyvään lopputulokseen tarvittiin suhteita ja osaamista.

Miten valitsin liikkeen?

Olen kysellyt monelta hyvää räätäliä Pekingissä, enkä ole saanut vastaukseksi saman liikkeen nimeä kahdesti. Paras vinkki räätälin löytämiseksi on tämä: pyydä Pekingin tuttuasi viemään sinut omalle räätälilleen. Minä menin räätäliin, jossa mieheni on teettänyt pukuja ja paitoja, joihin hän on ollut sangen tyytyväinen. Alkujaan mieheni valitsi räätälin summanmutikassa.

Tutun käyttämässä räätälissä on monta etua. Ensinnäkin tiedät, että räätäli osaa tehdä kunnon vaatteita. Hyvä idea on katsoa, millaista jälkeä räätäli on tutulle tehnyt. Ehkä hänen arvostamansa  laatu ei riitäkään sinulle?

Toiseksi tutun räätäli ei suhtaudu sinuun vain turistina, vaan kanta-asiakkaan kaverina. Kerran liikkeessä pyörähtävät turistit tuppaavat saamaan huonompaa laatua hyviltäkin räätäleiltä. Tutun on toki tultava mukaan liikkeeseen esittelemään sinut. Jos menet minun räätäliini Sally Tayloriin, näytä tämän sivun kuvaa myyjille. Sekin voi tepsiä.

Kolmanneksi räätäli ei kehtaa pyytää kanta-asiakkaan tutulta kovempaa hintaa kuin kanta-asiakkaaltaan. Jos tuttusi on alkujaan tinkinyt hyvin ja osaat itsekin tinkiä, voit saada pudotettua pyyntihintaa paljonkin.

Miten valitsin puvun mallin ja kankaan?

Ensin toin vanhoja mekkojani malliksi, mutta liikkeessä huomasin, ettei niiden mallilla saa kunnon iltapukua aikaan. Kiinassa monet asiakkaat, turistitikin, tuovat lempivaatteitaan suorastaan kopioitavaksi räätälille.

Selasin räätälillä kasan lehtiä ja etsin niistä hyvän mallin. Sitten sitä säädettiin sopivammaksi englantia puhuvien työntekijöiden kanssa. Otin mukaan ompelevan ystävän, joka auttoi päättämään, millainen malli minulle tarkalleen sopii.

Kankaan valitsin liikkeen runsaasta valikoimasta. Voit toki ostaa kankaan ennalta vaikkapa Pekingin kangasmarkkinoilta.

Miten hinta muodostui?

Alkujaan myyjä pyysi puvusta kankaineen noin 2500 yuania. Kun näytin siltä, että kävelen ulos ovesta, hinta putosi. Tingin vielä vähän lisää, ja lopulta hinta asettui 1500 yuaniin.

Hinta määräytyy pitkälti kankaan materiaalin mukaan. Iltapukuni kankaassa on myyjän mukaan vähän silkkiä ja paljon tekokuitua. Se on siis halpa materiaali. Paksusta silkistä tehtynä pukuni hinta olisi ollut moninkertainen. Vertailun vuoksi: kuvassa harteillani roikkuva musta huivi on ohutta silkkiä, ja se maksoi tinkimisen jälkeen lähes 600 yuania.

Mittojen mukaan tehty miehen puuvillapaita ei pitäisi maksaa Pekingissä paljon yli 200 yuania, jotkut ovat onnistuneet tinkimään paitoja huomattavastikin halvemmalla. Paremmat kankaat maksavat tietysti enemmän.

Myyjä pyysi maksamaan tilatessa iltapukuni koko hinnan, mutta suostuin maksamaan vain puolet. Maksa korkeintaan puolet tilatessa, loput vasta kun olet hyväksynyt vaatteen lopullisesti ja viet sen mukanasi!

Miten puvunteko eteni?

Tilauksen yhteydessä myyjät ottivat mittani. Tulin sovittamaan muutaman päivän kuluttua. Sovitettaessa puku istui jo aika hyvin, mutta halusin — tai mukaani ottamani tarkkasilmäinen ystäväni — halusi siihen muutaman pienen muutoksen.

Itse olisin hoksannut vain yhden muutostarpeen, eivätkä myyjät olisi ehdottaneet yhtään enempää. Onkin tärkeää, että tiedät tarkasti mitä haluat ja selität muutoksia rauhallisesti, ystävällisesti ja tiukasti. Vaikka myyjä höseltäisi kiireisen oloisena ja sanoisi, että “okei, very good, very good”, katso rauhassa peiliin ja keskustele kaverisi kanssa. Ja vaadi!

Yleensä mikään ei istu täydellisesti ilman sovitusta. Tilaa siis vaatteet heti lomasi alussa, jotta ehdit käydä sovittamassa niitä viimeistään pari kolme päivää ennen Pekingistä lähtöäsi. Vaatteen tekemiseen sovittamisineen kuluu yleensä vajaa viikko.

Jos tiedät tai löydät Pekingistä sinulle mieluisan räätälin, kerrothan sen osoitetiedot kommenttikentässä! Jaa vinkkejä ja kokemuksiasi!

Sally Taylor, Yashow market, 58 Gongti Beilu, Chaoyang District, 雅秀服装市 朝阳区工体北路58号

Copyright: Mari Manninen

 

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *