Pekingin parhaat shoppauspaikat

Peking ei ole enää shoppaajan unelmakohde. Yuan on kallistunut viime vuosina paljon ja hinnatkin nousseet. Tähän listaukseen on kerätty tavaroita ja ostospaikkoja, jotka yhä pärjäävät hintakilpailussa Suomen kanssa — tinkimisen jälkeen. Muista tinkiä, hyviä ohjeita on saatavilla! Tyhmä ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa.

Useimmat aidoiksi väitetyt merkkitavarat ovat feikkiä. Laadultaan osa niistä on huonoja, osa hyviä, mutta kopioiden vieminen Suomeen on laitonta. Jos tulli pysäyttää, ei auta selitellä tietämättömyyttään. Oikeat Pradat ja Vuittonit tunnistaa ainakin siitä, että ne ovat Kiinassa kalliimpia kuin Euroopassa. Aidot tavarat myydään kalliiden ostoskeskuksien merkkiliikkeistä, ei markkinakojujen hyllyiltä.

Alla olevista paikoista löydät myös suosittelemiani tuliaisia.

Hongqiao-markkinat

Sekä kiinalaiset että ulkomaiset turistit käyvät Pekingissä kolmilla markkinoilla ostoksilla: Silkkimarkkinoilla, Yaxiulla ja Hongqiaolla. Markkinat tarkoittavat taloa tai taloja, joissa on paljon pieniä liikkeitä sisällä. Niissä on samoja tavaroita, mutta Hongqiao-markkinat on lähtöhinnoiltaan yleensä halvin. Kun Silkkimarkkinoilla länsituristilta pyydetään 10-kertaista hintaa, Hongqiaolla ehkä vain kaksin- tai nelinkertaista. Siitä sitten vain tinkimään!

Hongqiao-markkinat on tätä nykyä käytännössä kaksi vierekkäistä taloa lähellä Taivaantemppelin itäistä porttia. Toisen talon edessä on iso helmisimpukka. Sisällä on myynnissä kaikkea mahdollista, kuten vaatteita, (isojakin) kenkiä, laukkuja, elektroniikkaa, matkamuistoja, meikkejä. Vinkki: monet suomalaiset ostavat täältä paljon huiveja. Toisessa talossa on enimmäkseen koruja — (tinkimällä) selvästi halvempia kuin Suomessa. Helmentuntijat tekevät löytöjä. Kaikki helmet eivät tietenkään ole aitoja.

Hongqiaossa on myös salakauppoja, joissa myydään hintalaatu-suhteeltaan parhaat feikkilaukut ja feikkikellot. Niiden kätkettyjä oviaukkoja on kuitenkin lähes mahdoton löytää ilman paikallista opasta. Salaliikkeet myös muuttavat piilopaikasta toiseen, sillä ne ovat kiinalaistenkin viranomaisten jahtaamia.

Osoite: Hongqiao, 46 Hongqiao Lu, Chongwen 崇文区红桥路46号红桥市场
Metro: Tiantandongmen (linja 5)

Silmälasimarkkinat

Silmälasimarkkinat tarkoittavat kahta jättimäistä taloa, joissa on satoja putiikkeja. Halvimmillaan olen ostanut sieltä yksitehosilmälasit pokineen ja linssit kovalla pinnalla ja ohennuksella noin 200 yuanilla. Saman verran maksoin aurinkolaseista vahvuuksillani.

Liikkeiden ja silmälasien laatuerot ovat isot. 200 yuanin lasieni sangoista näkee, että laatu ei ole kummoinen. Ystäväni osti lasinsa samasta liikkeestä, ja rillit naarmuuntuivat pian. Toisesta liikkeestä sain fiinit puusankaiset lasit  tinkimisen jälkeen 600 yuanilla (pyyntihinta oli 1900 yuania), ja ne ovat kestäneet mainiosti.

Kannattaa siis tutkia tarkasti sankoja, linsseissä voi luottaa vain tuuriinsa. Ainakin yksiteholasit hiotaan liikkeissä alle tunnissa, eli ne saa heti mukaansa. Näöntarkastuksenkin voi tehdä paikalla, tai tuoda mukanaan suomalaisen reseptin, tai pyytää liikettä katsomaan vahvuuden edellisistä laseista. Olen testausmielessä kokeillut markkinoilla kolmessa eri liikkeessä näöntarkastusta, ja lukemat ovat olleet samat kuin Suomessa optikolla.

Osoite: Panjiayuanin silmälasimarkkinat Dongsnhuan Nanlu 64 Chaoyang 朝阳区东三环南路64号 眼镜城
Metro: Panjiayuan (linja 10)

Kangasmarkkinat

Muxiyuanin isot kangasmarkkinat on pienten putiikkien alue, jonka halkaisee tie. Suomalaisten mukaan tarttuu yleensä silkkiä, pellavaa ja puuvillaa. Tingityt hinnat ovat murto-osan kankaiden hinnoista Suomessa. Muista katsoa, että myyjän pakasta vetämässä kankaassa ei ole reikiä, värjäyseroja tai likatahroja. Silkiksi väitetyistä kankaista kaikki eivät tietenkään ole silkkiä, mutta silkin tuntija tekee hyviä löytöjä.

Osoite: Muxiyuan, Dahongmen Lu, Fengtai 丰台区南三环木樨园桥往南大红门路木樨园长途汽车站南侧 木樨园纺织品市场

Teemarkkinat

Teemarkkinat tarkoittaa Maliandaon katua. Pitkän tien kerrostalot ovat täynnä teeputiikkeja ja teetarvikeliikkeitä. Päätä ensin, millaista teetä tahdot. Käy sitten muutamassa liikkeessä maistelemassa vaikkapa niiden vihreitä teenimikkeitä. Sillä tavalla löydät suosikkisi. Hintaerot nimikkeiden välillä ovat isot. Jos et saa tingittyä haluamasi teen hintaa tarpeeksi alas, pyydä maistettavaksi samantyylistä, mutta halvempaa. Teemarkkinoilla on myynnissä myös teeastiastoja ja teentekopöytiä.

Osoite: Maliandao Lu 马连道路

Matkamuistomarkkinat

Panjiayuania kutsutaan antiikkimarkkinoiksi, mutta parempi olisi kutsua niitä matkamuistomarkkinoiksi. Patsaita, astioita, leimasia, kalligrafiasiveltimiä, koruja, perinnevaatteita, divarikirjoja ja muuta semmoista on myynnissä isolla ja kauniilla markkina-alueella. Myyjiä ja asiakkaita on eniten viikonloppuisin.

Osoite: Panjiayuanin metroaseman (linja 10) B-uloskäynnistä vasemmalle noin 100 metriä.
朝阳区潘家园桥西边潘家园

Kirjakauppa

Pekingissä länsimaalaisen silmiin kunnollisia kirjakauppoja on tasan yksi: Bookworm. Sen hyllyillä on kiinalaista kaunokirjallisuutta englanniksi ja lukemattomia uusia tietokirjoja Kiinasta, Kiinassa kiellettyjä teoksiakin. Bookworm on myös länsimainen ravintola, kahvila ja maksullinen kirjasto. http://beijingbookworm.com

Osoite: Building 4, Nan Sanlitun Lu, Chaoyang 朝阳区三里屯南路4号

 Pikkuputiikkien kujat

Pekingissä on yhä enemmän pieniä putiikkeja, jotka myyvät design-tuotteita tai kaikkea hauskaa. Keskittymiä on muun muassa Gulou Dongdajiella, Wudaoying-hutongissa ja Dazhalanin alueen hutongeissa.

Hutong-konkareiden vinkit hutongien kivoimmista putiikeista, kuten kiinalaisen designin-kaupasta ja kengäntekijästä.

Copyright: Mari Manninen

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *