Pariisi – Pieni ravintolasanasto

Näistä voi olla apua asioidessa pariisilaisessa ravintolassa!

Avez-vous une table? – Onko teillä pöytä vapaana?
Je voudrais…  – Haluaisin…
Je voudrais l’addition, s’il vous plaît. – Saisinko laskun.

Petit déjeuner – aamupala
Déjeuner – lounas
Diner – illallinen
Menu du jour / plat du jour –  Päivän menu / päivän annos
Entrée – alkuruoka
Plat principal – pääruoka
Dessert – jälkiruoka
Service continu – jatkuva tarjoilu
Carte – ruokalista
Menu – kiinteähintainen ateriakokonaisuus
Avec – kera
Sans – ilman
Salade – salaatti
Soupe – keitto
Farci – täytetty
Rôti – paistettu, paisti
Sel – suola
Poivre – pippuri
Moutard – sinappi
Verre – lasi
Liha – viande
Kala – poisson
Assiette – lautanen
Fourchette – haarukka
Couteau – veitsi
Cuillière – lusikka
Provencale – Provencen alueelta peräisi oleva. Tarkoittaa ruoan nimen yhteydessä, että ruokaan on käytetty valkosipulia

Aamupalaa (le petit déjeuner) ja pikkupurtavaa

Café – kahvi (espresso, jos ei toisin pyydetä)
Café allongé – Kuumalla vedellä jatkettu espressokahvi
Café au lait – Ranskalainen maitokahvi, jossa on kahvia ja kuumaa maitoa yhtä paljon
Café crème – Maitokahvi, jossa vähemmän maitoa kuin café au lait’ssa
Café noisette – Espresso, jossa tilkka maitoa
Chocolat chaud – Kuuma kaakao
Thé – tee
Jus d’orange – appelsiinimehu
Du lait – maitoa
De la crème – kermaa
Du sucre – sokeria
Du pain – leipää
Du beurre – voita
Du fromage – juustoa
Du jambon – kinkkua
De la confiture – hilloa

 

Liharuokia (les viandes)


Poulet – kana
Porc – porsas
Lapin – jänis
Boeuf – naudanliha
Agneau – karitsa
Mouton – lammas
Veau – vasikanliha
Caille – viiriäinen
Canard – ankka
Gigot – lampaanreisi
Assiette de charcuterie – leikkelelautanen
Magret de canard – ankanrintaa
Coq au vin – kukkoa punaviinissä
Cassoulet  – lihaisa papumuhennos
Entrecôte – naudan ulkofileestä leikattu välikyljys
Foie –  maksa
Foie gras – hanhenmaksa
Ris de veau – kateenkorva
Pintade – helmikana
Rognon – munuainen
Saucisse – makkara

 

Lihan kypsyys (la cuisson)

bleu  – miltei raaka
saignant – puoliraaka
rose – puolikypsä
à point – melko kypsä
bien cuit – aivan kypsä

 

Kastikkeet

Sauce béarnaise – Voista ja munankeltuaisista valmistettu kastike joka on maustettu viinietikalla, pippurilla ja yrteillä mm. rakuunalla, kirvelillä tai persiljalla

Sauce bordelaise – Valko- tai punaviiniä, salottisipulia ja luuydintä sisältävä kastike

Au naturel – sellaisenaan, ilman kastiketta, ilman lisäkkeitä

 

Kalaruokia (les poissons) ja äyriäisiä (fruits de mer)

Bar – meriahven
Daurade – merilahna
Thon – tonnikala
Truite – taimen
Crevettes – katkaravut
Homard – hummeri
Huîtres – osterit
Moules – simpukat

 

Vihanneksia (les légumes) ja höysteitä

Concombre – kurkku
Tomate – tomaatti
Poivron  – paprika
Petits pois – herneet
Carotte – porkkana
Lentille – linssi
Laitue – lehtisalaatti
Haricots verts – vihreät pavut
Asperge – parsa
Ail – valkosipuli
Choucroute – hapankaali
Echalotes – salottisipulit
Epinards – pinaatti
Oignon – sipuli
Chou – kaali
Chou-fleur – kukkakaali
Poireau – purjosipuli
Pomme de terre – peruna
Frites – ranskanperunat
Soupe à l’oignon – sipulikeitto
Ratatouille – vihanneshöystö
Champignons – sienet
Nouilles – makaronit
Riz – riisi|
Pates – pasta
Oeuf – muna
Purée de pommes de terre – perunamuusi
Fromage du chèvre –  vuohenjuusto
Noix – saksanpähkinä

 

Hedelmiä ja marjoja (les fruits)

Pêche – persikka
Fraise – mansikka
Framboise – vadelma
Raisin – viinirypäle
Cerise – kirsikka
Pomme – omena
Prune – luumu
Abricot – aprikoosi

 

Jälkiruokia (les desserts)

Mousse au chocolat – suklaamousse
Tarte aux fruits – hedelmäpiirakka
Crème brûlée – paahtovanukas
Glace – jäätelö
Sorbet – sorbetti

 

Juomia (les boissons)

Eau minerale/plat – mineraalivettä/hiilihapotonta vettä
Une carafe (d’eau) – kannu raanavettä (ilmainen)
Une bière – olut
Un demi – 25 cl:n olutlasi
Une pinte – tuoppi
Vin blanc – valkoviini
Vin rouge – punaviini
Rosé – roséviini
Un pichet (de vin de maison) – viinikarahvi (talon viiniä)
Digestif – digestiivi
Apéritif – alkujuoma, aperitiivi

Hyödyllisiä fraaseja

Je suis végétarien(ne) – Olen kasvissyöjä
Je suis intolérant(e) au lactose – Minulla on laktoosi-intoleranssi
Je suis allérgique…–  Olen allerginen
aux noix de cajou –  cashew-pähkinöille
aux cacahuètes – maapähkinöille
Sans gluten, s’il vous plaît – Gluteiinitonta, kiitos
Sans viande / sans poisson s’il vous plaît – Ilman lihaa/kalaa, kiitos
Qu’est-ce que vous nous conseillez? – Mitä suosittelette?
La viande est trop saignante/cuite – Liha on liian raakaa/kypsää

© Anneli Airaksinen ja Anuliina Savolainen

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *