Centre Pompidou

Pompidou-keskukselle kävi kuten Eiffel-tornille. Aikoinaan kitkerän arvostelun kohteeksi joutunut nykytaiteen museo lukeutuu nyt Pariisin tunnetuimpiin maamerkkeihin.

Renzo Pianon ja Richard Rogersin suunnittelema ”riemunkirjava putkihökötys” eli Pariisin uusi modernin taiteen museo vihittiin käyttöön vuonna 1977. Toki ensikertalainen saattaa edelleenkin hätkähtää, kun tehdasmainen rakennus putkahtaa esiin keskiaikaisen Marais’n kätköistä.

Centre Pompidou eli Musée national de l’art moderne omistaa yhden maailman merkittävimmistä modernin ja nykytaiteen kokoelmista. Marcel Duchamps, Yves Klein, Matisse, Kandinsky, Picasso, Braque… Museolla on hallussaan peräti 58 000 teosta pysyvässä kokoelmassaan.

Beaubourg – kuten pariisilaiset itse museota kutsuvat – on todellinen kulttuurin monitoimikeskus. Museon järjestämät konferenssit ja elokuvanäytökset kuuluvat monen pariisilaisen vakio-ohjelmaan. Lisäksi tarjolla on lastenohjelmaa sekä tanssi- ja näytelmäesityksiä.

Rakennuksen ylimmästä kerroksesta avautuvat viehkot – ja ilmaiset – näkymät Pariisin kattojen ylle. Jos haluaa hiukka hienostella, voi käydä vaikkapa olusilla museon kuudennessa tasossa sijaitsevassa näköalaravintolassa, jossa sekä ruoka että sisustus noudattelevat modernia muotokieltä.

Pompidou-keskuksen pääsisäänkäynnin oikealla puolella erillisessä pikkurakennuksessa sijaitsee romanialaisen kuvanveistäjämestarin Constantin Brancusin ateljeen rekonstruktio. Brancusi oli viime vuosisadan alun veistostaiteen uranuurtaja, omilla teillään kulkija. Hän testamenttasi elämäntyönsä tulokset Ranskan valtiolle sillä ehdolla, että  ateljee säilytettäisiin ennallaan. Sisäänpääsy Brancusin työpajaan on ilmainen.

Place Georges Pompidou–4.arr.
Metro Rambuteau / Châtelet / les Halles
Jotkin suurnäyttelyt ovat auki torstaisin 11–23,  Brancusin työpaja ke–su klo 14–18.
www.centrepompidou.fr

Osta ennakkolippusi yhteistyökumppanimme Tiquetsin kautta. Saat sen suoraan kännykkääsi.

Lue lisää:
Pariisin nähtävyydet
Museot ja muut kulttuurikeskukset
Nykytaiteen keskuksia Pariisissa

© Anneli Airaksinen ja Anuliina Savolainen

Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen on Pariisissa pitkään asunut toimittaja ja valokuvaaja, tieteen yleistajuistaja. Osa-aikaluova.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *