Pohjois-Pariisi

Montmartre, Pigalle ja Château Rouge – 18. arr.

Pohjoisen Pariisin kaupunginosista tunnetuin on 18. arrondissementin alueelle sijoittuva Montmartren ja Pigallen alue. Sen Buttea eli kukkulaa turistit nousevat ylös sankoin joukoin Sacre Coeurin kirkolle. Samalla reissulla pääsee myös Place du Tertre -taiteilija-aukiolle sekä tiirailemaan Pigallen seksiklubeja, jotka sijaitsevat boulevard de Clichyllä päin. Vauraimmat maksavat itsensä sisään Moulin Rougen kabaree-esitykseen, toiset tyytyvät kuvauttamaan itsensä kuuluisan punaisen myllyn ulkopuolella.

Myyttinen Montmartre sai uuden myyttisen ulottuvuuden, kun Jean-Pierre Jeannot’n suursuosion saavuttanut Amelie-elokuva (2001) maalasi siitä jälleen pittoreskin kuvan. Sen myötä turistit alkoivat levitä vielä laajemmalle alueelle ja autenttinen korttelielämä liukui hieman kauemmas, Château Rougen ja Barbesin metrolle päin. Siellä sekoittuvat afrikkalainen arki ja peruspariisilainen elämä. Kylämäiseen tunnelmaan pääsee toki edelleen käsiksi Montmartren kymmenillä pikkukaduilla, missä voi löytää mukavia ja edullisia kahviloita ja ravintoloita sekä kiinnostavia pikkukauppoja – lue lisää Montmartren boheemikuppiloista.

Montmartren hautausmaa on näkemisen arvoinen, samoin St Ouenin kirpputorialue pohjoisen Porte de Clignancourtin metroaseman lähellä.

Kaupunginosan nähtävyyksiä:

Avenue de Clichy, batignolles ja Grands Boulevards – 17. ja 9. arr.

17. arrondissementti sijaitsee yltiöporvarillisen 8. kaupunginosan sekä boheemin, monikulttuurisen ja turistisen 18. kaupunginosan välissä. Ei  ihme, että 17. kärsii lievästä identiteettikriisistä. Place de Clichyn ja avenue de Clichyn kulmilta, Batignolles-korttelista, löytyy aitoa, tunnelmallista pariisilaiselämää päivin ja öin, mutta rue de Toquevillen toisella puolella edessä on pelkkiä toimistorakennuksia, tyyriitä kauppoja ja porvariston hillittyä charmia.

Butte Montmartren alamäessä sijaitseva 9. arrondissementti oli 1800-luvulla pariisilaisten uusi ydinkortteli. Paroni Haussmanin suunnittelemille suurille bulevardeille tultiin näyttäytymään. Nykyään alue on sekoitus Pigallelta alaspäin jatkuvia seksibaareja, rokkiklubeja ja diskoja sekä eteläpuolen antiikkikauppoja, tavarataloja ja kalliita ravintoloita. Yhdeksännessä kaupunginosassa sekoittuvat kaikki uskonnolliset ryhmittymät, porvaris-Pariisi sekä erilaiset alakulttuurit. Isoja viheralueita on turha etsiä. Rauhassa puun alla voi miestiskellä Romanttisen elämän museon puutarhassa.

Grands Boulevardsin alati nimeä vaihtava bulevardi vie Républiquen aukiolta Ooppera Garniel’lle ja suuriin tavarataloihin. Tehokkuuteen patistavan ajan hammasta pääsee pakoon pujahtamalla vanhoille katetuille kauppakujille.

Epätavanomaisuuden moderni loiste (…) vallitsee omituisella tavalla näissä Pariisin suurten bulevardien liepeillä niin lukuisissa katetuissa käytävissä, joita kutsutaan häkellyttävästi pasaaseiksi, ikään kuin näillä päivänvalolta anastetuilla kävelyreiteillä ei kukaan saisi enää pysähtyä hetkeksikään. Se on merenvihreää valoa, jotenkin pohjatonta, valoa jossa on hieman paljastuvan jalan nostaman hameen alaista selkeyttä, surrealistikirjailija Louis Aragon kirjoitti Le Paysan de Paris -kirjassaan vuonna 1926 (suom. Harri Veivo). Ja tosiaan, kun poikkeaa vaikkapa vilkkaan boulevard Montmartren kupeesta Passage Jouffroylle, häly unohtuu, aurinko pehmenee ja suodattuu lasikaton kautta kauniiksi valoksi.

Kun keskiaikainen Pariisi muutettiin moderniksi suurkaupungiksi 1800-luvun puolivälissä, rationalistisilta kaupunkisuunnittelijoilta jäi raivaamatta osa näistä “gallerioista”, joihin porvaristo tapasi tulla ostoksille ennen suurten tavaratalojen valtakautta. Passage de Panorama päättyy Boulevard Montmartrelle, josta näkyy sisäänkäynti samansuuntaiselle passage Jouffroylle. Passage Verdeau’n sisäänkäynti löytyy osoitteesta 6 rue de la Grange-Batelière. Vahanukkemuseo Grevin sijaitsee osoitteessa 10 boulevard Montmartre.

Kaupunginosan nähtävyyksiä:

© Anneli Airaksinen ja Anuliina Savolainen

Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen on Pariisissa pitkään asunut toimittaja ja valokuvaaja, tieteen yleistajuistaja. Osa-aikaluova.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *