Etelä-Pariisi

Montparnasse ja Alesia – 14. ja 15. arr.

Montparnassen torni sekä bretagnelaiset lettupaikat ovat Montparnassen tunnusmerkkejä. Näkymä tornin huipulta Pariisin kattojen ylle on sykähdyttävä.

1920-luvulla, kun les Années Folles eli Hullut vuodet sykkivät kiihkeimmillään, Montparnasse veti puoleensa kaikenkarvaisia taiteentekijöitä. Alueen kahviloissa viihtyivät esimerkiksi Pablo Picasso, Guillaume Apollinaire, Marc Chagall sekä Henry Miller. Nykyään pariisilaiset tulevat Montparnassen kortteliin useimmiten töihin, elokuviin tai ravintolaan.

Montparnassen torni kuuluu maantieteellisesti viidenteentoista. Tornia lukuun ottamatta viidestoista arrondissementti ei voi nähtävyyksillä pöyhkeillä: se on eräänlainen  nukkumalähiö, jonka rauhaan vain harva satunnainen kulkija eksyy.

Seinen rannalla sijaitsevaan Citroënin puistoon ja sen matkustajia kyytiin ottava kaasupalloon kannattaa tutustua. Parc des Expositions, Pariisin suurin messukeskus, sijaitsee eteläisen Porte de Versailles’n metroaseman vieressä.

Rauhallisessa neljännessätoista arrondissementissa voi mennä katakombeihin ihmettelemään muinaisten pariisilaisten luita tai käydä Fondation Cartier’ssa katsastamassa nykytaiteen viimeisimpiä saavutuksia.

Kaupunginosan nähtävyyksiä:

Butte-aux-Cailles ja bnf – 13. arr.

13. arrondissementti tunnetaan paitsi kiinalaiskorttelistaan, myös Butte-aux-Cailles’in viehkeästä baari- ja ravintolakeskittymästä sekä BNF-kansalliskirjaston futuristisesta ympäristöstä.

Meluisalta Place d’Italie -aukiolta lounaaseen, Boulevard Auguste-Blanquin, rue Bobillot’n ja rue de Tolbiacin rajaamassa kolmiossa, sijaitsee Buttes-aux-Cailles’n pittoreski kortteli. Rue de la Butte-aux-Cailles’lla ja sen ympäristössä sijaitsee opiskelijoiden ja paikallisten suosima ravintola- ja baarikeskittymä.

Place Paul Verlainelle laskeutui vuonna 1783 ensimmäinen ihmisiä kuljettanut kuumailmapallo. Myöhemmin samalle paikalle nousi  upea uimahalli, jonka vesi tulee arteesisesta kaivosta – ja joka on erittäin suosittu pariisilaisten keskuudessa.

Rue de Tolbiacin eteläpuolelta löytyy romanttinen kortteli cités-jardins, jonka villat pienine puutarhoineen huokuvat pikkukylän rauhaa. Vanhat tiilirakennukset ovat Pariisissa harvinaisia, mutta näihin vanhoihin työläiskortteleihin niitä on rakennettu. Cités-jardins löytyy Square des Peupliers -aukion ja Place de Abbé-Géorges-Hénocque-aukion väliseltä alueelta.

Pariisin suurin Chinatown sijaitsee Place d’Italien alapuolella, avenune de Choisyn, avenue d’Ivryn ja boulevard Massenan välisessä kolmiossa ja sen ympärillä. Täällä joka toinen asukas on aasialainen, ja siksipä alueella onkin monenmoisia aasialaisravintoloita pilvin pimein. Arkkitehtuuri on jäykeää 60–70-luvun elementtityyliä.

Seinen rannalta alkaa Bibliothèque Nationale François Mitterandin (BNF-kirjasto) futuristinen kortteli, jossa on useita ravintoloiksi ja baareiksi tuunattuija jokilaivoja. Rue Louis-Weiss on jo kymmenisen vuotta ollut nykytaiteen galleriakatu.

Kaupunginosan nähtävyyksiä:

  • Butte-aux-Cailles
  • BNF-kirjasto

Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen on Pariisissa pitkään asunut toimittaja ja valokuvaaja, tieteen yleistajuistaja. Osa-aikaluova.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *