Ostoksilla Zagrebissa

Tyylikkäitä kroatialaisia katsellessa voi iskeä shoppailun himo. Erityisesti kenkäfriikit saattavat innostua ydinkeskustan kävelykaduilla, kun kenkäkauppa toisensa jälkeen tarjoaa runsaita valikoimiaan.

Ydinkeskustassa Ilicalla ja Kukkatorin ympäristössä on paljon vaate- ja kenkäkauppoja, Tkalcicevalla ja Opatovinalla enemmän pieniä kauppoja, joista saa koruja ja turisteille suunnattua tavaraa. Ja tietenkin kravatteja, joiden uskotaan olevan peräisin Kroatiasta.

Keskustasta löytyy myös muutama pieni kauppakeskus. Kukkatorin yhteydessä on kauppakeskus Cvjetni. Edullisia ja keskihintaisia vaatteita myyviä vaatekauppoja löytyy Importanne Galleriasta (Trg Drage Iblera 10). Centar Kaptol (Nova Ves 17) on keskittynyt kalliita kansainvälisiä luksusmerkkejä myyviin liikkeisiin.

Shoppailun uuvuttama matkaaja voi levähtää Centar Kaptolin vieressä Hotel Academiassa, joka on rauhallisella, mutta samalla hyvin keskeisellä paikalla. Jos rahat pääsivät hupenemaan, Taban Hostel on edullisempi vaihtoehto samoilla kulmilla.

Novi Zagrebin puolelta löytyvät suuremmat kauppakeskukset Arena Centar ja Avenue Mall. Avenue Mallissa kannattaa vierailla Guliverin liikkeessä. Guliver on kroatialainen yritys, joka valmistaa naisten kenkiä ja asusteita.

Kroatialaista designia

Safari Sisters on zagrebilainen suunnittelijakaksikko, jonka vaatteita ja asusteita löydät Vešmašinasta (Opatovina 45). TruE (Ilica 54) myy kroatiassa suunniteltuja ja valmistettuja naisten vaatteita. Garderoba (Marticeva 11) myy yhden Kroatian tunnetuimman vaatesuunnittelijan Ivana Omazićin IO-tuotemerkin vaatteita. Jos haluat törsätä rahasi mekkoihin, Viljevacista (Šenoina 11) löydät nuoren paikallisen suunnittelijan Diana Viljevacin luomuksia. Toinen mekkomekka on Boudoir (Radiceva 22).

Alakaupungin puoleisen köysijuna-aseman kupeessa on pieni ja sympaattinen kauppa Take Me Home, joka tarjoaa perusturistikrääsää hauskempia ja persoonallisempia tuliaisia. Valikoimissa on kroatialaista designia, joka mahtuu kätevästi matkalaukkuun. Love, Ana (Dezmanov prolaz 4) on paikallisen suunnittelijan studio ja kauppa, josta löytyy vaatteita, asusteita ja sisustustuotteita.

Kirpputorit ja vintage

Kierrättäminen ja kirpputoreilla kiertely eivät ole erityisen suosittua puuhaa zagrebilaisten keskuudessa, joten käytettyjen tavaroiden liikkeitä tai kirpputoreja ei kaupungissa juurikaan ole. Ydinkeskustasta löytyvä vintage-kauppa Ulični Ormar (Nikole Jurišića 16) tekee poikkeuksen ja tarjoaa paikan tehdä löytöjä menneiltä vuosikymmeniltä.

Kirjakauppoja

Hotelli Dubrovnikin kainalossa oleva Znanje (Gajeva Ulica 1) on yksi Zagrebin parhaista kirjakaupoista, josta löytyy englanninkielistä kirjallisuutta aikuisille ja lapsille. Kaupasta löytyy myös englanninkielisiä käännöksiä Kroatian kirjallisuuden suurista klassikoista. Esimerkiksi 1800-luvulla elänyt August Šenoa ja vuosisadan vaihteessa vaikuttanut modernisti A. G. Matoš kirjoittivat tarinoita Zagrebista ja sen asukkaista. Myös Miroslav Krleža, joka kirjoitti runoja, proosaa, näytelmiä ja esseistisiä päiväkirjoja, kuuluu Kroatian kirjallisuuden suuriin nimiin.Sarjakuvan ystävien kannattaa tutustua kirjakauppaan nimeltä Strip Knjižara Asteroid B612 (Gajeva Ulica 17).

Lue lisää Kroatian krijallisuudesta Tripsterin sivulta Kirjailijoiden Zagreb.

Herkkuja

Natura Croatica (Petra Preradovića 8) myy kroatialaisia herkkuja ja luonnonkosmetiikkaa sekä suosittuja yrteistä tehtyjä tuoksupussukoita. Kaupasta löytyy esimerkiksi oliiviöljyä, viiniä, liköörejä, suklaata ja hilloja. Borstein (Kaptol 19) on sekä viinikauppa että -baari, jossa järjestetään viininmaistiaisia. Kaupasta saa asiantuntevaa opastusta ja viinejä joka puolelta Kroatiaa.

Kraš on paikallinen Fazer, jonka tunnetuimmat tuotteet ovat kirsikkaliköörillä täytetyt suklaakonvehdit Griottet ja Bajadera-tryffelit. Dorina-suklaa ja Domaćica-keksit kuuluvat zagrebilaisten arkeen. Trg Bana Jelačićalla on Krašin oma liike, mutta tuotteita voi ostaa myös jokaisesta ruokakaupasta.

Lue lisää kroatialaisista herkuista Tripsterin sivulta Kulinaristin Zagreb.

© Katri Tanskanen

Katri Tanskanen

Katri on teatterista ja kirjallisuudesta kirjoittava tutkija, toimittaja ja tietokirjailija. Perheen toinen koti on ollut jo kymmenen vuoden ajan kirkuvan oranssi talo Zagrebin laidalla. Vaikka pääosa vuodesta kuluu Helsingissä, on vähintään kerran vuodessa päästävä zagrebilaisten värien, tuoksujen ja makujen hemmoteltavaksi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *