KÄYTÄNNÖN VINKIT OSLON MATKALLE

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Oslon-matkalla!

Julkinen liikenne Oslossa

Metrosta, raitiovaunusta, busseista, junista ja lautoista koostuva julkinen liikenne toimii Oslossa erinomaisesti. Busseihin voi astua sisään kaikista ovista, eikä lippua tarvitse näyttää kuljettajalle. Ovet avautuvat kaikissa kulkuvälineissä nappia painamalla. Ihmiset usein rynnivät sisään kulkuvälineisiin ennen kuin poisjäävät ovat päässeet ulos. Ruuhkassa kannattaa olla kohtelias mutta pitää puolensa, ettei jää kyydistä.

Matkalippu kannattaa ostaa etukäteen, sillä kulkuvälineistä ostettaessa ne ovat kalliimpia. Joukkoliikennelipun voi ostaa kaikista Deli de Luca-, Narvesen- tai 7Eleven-kioskeista, Ruter-palvelupisteestä turistien infopisteen yhteydestä, päärautatieasemalta, lippuautomaateista tai mobiilisovelluksella (johon tosin tarvitsee sekä mobiilinetin sekä luottokortin tiedot tallennettuina, eivätkä kaikki ulkomaiset kortit toimi). Pitkää viikonloppua Oslossa viettävän harmiksi tarjolla on (suhteellisen hintavan) kertalipun lisäksi vain 24 tunnin lippu tai 7 vuorokauden lippu – ei siis mitään siltä väliltä. Jos tavoitteena on koluta Osloa myös keskustan ulkopuolelta, kannattaa suosiolla panostaa joko vuorokauden tai viikon loppuun, jotka tulevat edullisemmiksi jos matkoja kertyy päivässä enemmän kuin kolme.

Taksit ovat Oslossa todella kalliita: viikonloppuöisin jo pelkkä aloitusmaksu on noin 15 euroa. Yöbussit toimivat hyvin ja useat bussilinjat ajavat läpi yön. Metro ja raitiovaunut lopettavat kulkemisen puolenyön paikkeilla.

Lentokentältä keskustaan

Oslo Gardermoenin lentokenttä sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Oslon keskustasta. Lentokentältä kannattaa saapua Oslon keskustaan NSB:n eli paikallisliikenteen junalla. Sen liput ovat huomattavasti edullisemmat kuin businessmatkaajien suosiman Flytogetin, vaikka matka-aika eroaa vain muutamalla minuutilla. Opiskelijoille Flytoget on tosin edullisempi, eikä opiskelijakorttia juuri kysellä. Osloon pääsee lentokentältä myös SAS-bussilla, joskin matka kestää kauan junaan verrattuna. Taksia ei kannata ottaa, mikäli ei halua maksaa kyydistä liki 100 euroa.

Kauppojen aukioloajat Oslossa

Lähes kaikki vaate- ja ruokakaupat ovat sunnuntaisin kiinni. Auki saavat olla ainoastaan pienet ruokakaupat ja kioskit. Lisäksi on hyvä muistaa, että alkoholin myynti on Norjassa vielä Suomeakin säädellympää: ruokakaupoissa mietojen alkoholijuomien myynti loppuu arkisin kello 20 ja lauantaisin kello 18. Vinmonopolet, eli paikallinen Alko, sulkee ovensa lauantaisin jo kello 15. Huoltoasemilla sekä Deli de Luca-, 7Eleven- ja Narvesen-kioskiketjuissa alkoholituotteita ei myydä ollenkaan. Sunnuntaisin alkoholia ei myydä muualla kuin ravintoloissa.

Vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä auki oleva apteekki löytyy päärautatieaseman läheisestä kulmauksesta, osoitteesta Jernbanetorget 4 B. Apteekkiketjun nimi herättää suomalaisturistissa huvittuneisuutta: Vitus Apotek.

Norjan Kieli

Norjan kieli on lähellä ruotsia ja ainakin kirjoitettua kieltä on suhteellisen helppo ymmärtää kouluruotsin avulla. Puhuttu kieli on astetta hankalampaa, sillä maassa puhutaan lukuisia murteita, joista osan ymmärtäminen aiheuttaa ulkomaalaiselle päänvaivaa. Yksinkertaisista ruokatilauksista selviää helposti ruotsilla ja kanssakäymistä helpottaa se, että suuri osa esimerkiksi tarjoilijoina työskentelevistä on ruotsalaisnuoria. Palvelua saa kuitenkin aina myös englanniksi ja useat paikalliset ilahtuvat päästessään puhumaan englantia. Erityisesti vanhemman sukupolven norjalaisten kanssa tuttavuutta tekevän suomalaisturistin kannattaa varautua vastaamaan hiihtohullujen norjalaisten kysymyksiin Matti Nykäsestä, Juha Miedosta ja siitä, mitä tapahtui Lahdessa vuonna 2001.

© Anniina Korpela

Anniina Korpela

Norjassa viisi vuotta asunut toimittaja ja viestintäammattilainen, jonka suurimmat Oslo-rakkaudet ovat Kampenin ja Vålerengan kaupunginosien pienet, värikkäät puutalot ja bussilinja 37.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *