New York – maksuvälineet, verot ja tippaaminen

Käteisen rahan käyttö on New Yorkissa selvästi yleisempää kuin Suomessa, ja osa kahviloista ja ravintoloista on edelleen cash only -paikkoja, eli niissä käy vain käteinen.

Luottokorteista Visa ja Mastercard käyvät lähes kaikkialla New Yorkissa, mutta joissakin ravintoloissa käy vain käteinen tai jokin tietty luottokortti – siksikin siis kannattaa pitää aina mukana käteistä. Kortilla maksettaessa käytössä on useimmiten 10 dollarin minimilaskutus, baareissa joskus enemmänkin.

Dollarin setelit ovat kaikki saman kokoisia ja värisiä. Setelin lisäksi on olemassa harvinaisempi dollarin kolikko. Muut kolikot ovat 25 senttiä (quarter), 10 senttiä (dime), 5 senttiä (nickle) ja 1 sentti (penny).

Pankkiautomaatit eli ATM:t sijaitsevat yleensä pankkien yhteydessä, pienissä kulmakaupoissa eli deleissä, ravintoloissa tai baareissa. Nostokohtainen palvelumaksu on tavallisimmin pari dollaria.

Verot

Hintalapussa tai ravintolan ruokalistassa näkyvä summa ei ole tavaran tai aterian lopullinen hinta, vaan päälle lisätään verot. New Yorkin osavaltiossa myyntivero eli sales tax on 8,875 prosenttia. Se lisätään kaikkiin ostoksiin, paitsi välttämättömimpiin tuotteisiin, kuten vaippoihin tai lääkkeisiin. Poikkeustapauksia ovat myös alle 110 dollaria maksavat vaatteet ja kengät – nekin saa verottomana.

Tippaaminen

New Yorkissa palveluista annetaan juomarahaa eli tipataan. Tippiä annetaan taksikuskille, take out -ruuan tuojalle, ovimiehelle, laukunkantajalle ja auton parkkeeraajalle, kampaajalle, kauneushoitolan työntekijälle ja hierojalle (mutta jostain syystä pesulassa ja suutarilla ei yleensä tipata.)

Palveluista annettava tippi vaihtelee paljon. Laukunkantajalle ja ovimiehelle ja auton parkkeeraajalle annettaan muutama dollari. Kauneushoitolassa ja kampaajalla jätetään yleensä 15–20 prosenttia laskusta.

Taksissa tippi menee pitkälti setelisumman helppouden ja fiiliksen mukaan. Jos matka maksaa esimerkiksi 8 dollaria, annetaan kymppi, mutta jos matka maksaa 45 dollaria, annetaan 50 dollaria.

Ravintolassa laskun verottomasta loppusummasta jätetään 18–20 prosenttia tippiä, ja se ei ole vapaaehtoinen juomaraha vaan pakollinen palvelumaksu. Baarissa jätetään dollari tai kaksi per drinkki. Huomaa, että tippi ei ole juomaraha eli lisäkiitos erityisen hyvästä palvelusta, vaan palvelupalkkio, joka muodostaa ison osan tarjoilijoiden palkasta. New Yorkissa on tapana tipata kunnolla. Alle 15 prosentin tippi annetaan vain, jos palvelu on ollut todella surkeaa. Jos tipatessa kitsastelee, tarjoilija voi tulla kysymään syytä huonoon palkkioon. Joskus tarjoilijat myös muistuttavat ulkomaisia asiakkaita tippaamisesta.

Baarissa jätetään dollarin seteli jokaisesta tiskiltä ostetusta juomasta – tai jos baari on fiini ja drinkit kalliit, mieluummin kaksi dollaria per drinkki. Jos tippiä ei jätä, pidetään röyhkeänä. Jos baarissa on pöytiintarjoilu, tipataan laskun loppusummasta samalla tavalla kuin ravintolassa ruuasta.

Kahviloissa, joissa ei ole pöytiintarjoilua, on yleensä tippipurkit, joihin voi halutessaan pudottaa kolikoita tai dollarin. Jos käyt usein samassa paikassa, on kohteliasta tipata silloin tällöin. Pöytiintarjoilukahviloissa on sama tippaussääntö kuin ravintoloissa.

Näin tippaat ravintolassa vailla stressiä

Ravintolassa pääset helpoimmalla tällä yksinkertaisella muistisäännöllä: ravintolalaskussasi on ilmoitettu veron osuus loppusummasta. Kerro tämä verosumma kahdella ja pyöristä ylöspäin – se on hyvä tippisumma. Monet ravintolat myös helpottavat tippaamista merkitsemällä laskun loppuun, kuinka paljon 18% tai 20% on laskun verottomasta summasta.

Jos maksat luottokortilla, tipin määrä kirjoitetaan samaan kuittiin, minkä allekirjoitat muutenkin. Tipille on merkitty valmiiksi oma rivinsä allekirjoituksesi yläpuolella. Superhelppoa – ei tarvitse edes olla tasarahaa!

Monesti myös suurten  – yleensä kuuden hengen tai sitä isompien – seurueiden laskuun tippi merkitään valmiiksi. Ison porukan kannattaa siis lukea lasku huolella välttyäkseen tuplatipiltä.

Take out -paikoissa ei tarvitse tipata, mutta halutessasi voit jättää tipin sille tarkoitettuun purkkiin.

Alli Haapasalo

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka muutti New Yorkiin muutamaksi vuodeksi, mutta jäi vuosikymmeneksi. Haapasalo on kirjoittanut kolme matkaopasta ja kymmeniä artikkeleita palavasti rakastamastaan kaupungista, johon hän palaa joka vuosi uudestaan.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *