Usein kysyttyä Málagasta

Katso tästä käytännönvinkit Málagan-matkallesi. Nämä asiat on hyvä tietää ennen kuin matkaat kaupunkiin.

Aikaero

Málagassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Paras aika matkustaa Málagaan

Málaga hurmaa ympäri vuoden. Yhdistettyä ranta- ja kaupunkilomaa hakevalle otollisin matkustusaika on huhti-kesäkuu tai syys-lokakuu. Kesällä paahtava helle voi olla osalle pohjoismaalaisista liian tukala. Talvikuukausinakin nautitaan usein poudasta ja keskipäivällä lämpömittari nousee jopa pariinkymppiin, mutta yöllä hytisyttää. Talvella on myös vaara, että kylmä tuuli piiskaa tai niskaan tulee useita päiviä kestäviä rankkasateita. 

Málagan Hintataso

Hintatasossa on suuria vaihteluja jopa kaupungin sisällä. Ruoka ja juoma ovat keskimäärin reilusti edullisempia kuin Suomessa niin ruokakaupoissa, kauppahalleissa kuin ravintoloissa. Kahvin tai teen saa reilulla eurolla, samoin kuin veden tai limsan. Olut tai viinilasillinen maksaa reilut pari euroa – tosin turistialue tai erityinen miljöö voi tuoda hintaan oman lisänsä. Useamman ruokalajin lounaasta pyydetään monissa paikoissa alle 10 euroa. Siinä missä ravintoloiden pääruoat ovat Suomea edullisempia, jälkiruokien ja esimerkiksi jäätelöiden hinnat ovat Suomen tasoa.

Aukioloajat Málagassa

Perinteisesti ravintoloiden keittiöt toimivat lounasaikana kello 13–16 välillä ja illallisaikaan kello 20–23. Nuo ovat paikallisten suosimat ruoka-ajat. Ulkomaisille matkailijoille on kuitenkin tarjolla murkinaa koko päivän esimerkiksi Málagan keskustan Calle Granadan ja sen ympäristön ravintolakaduilla. Myös ketjuravintolat ja ostoskeskusten ravintolat palvelevat aamusta keskiyöhön.

Vaate-, ruoka- ja muut vähittäiskaupat ovat tavallisesti auki kello 10–22. Osa pienimmistä kaupoista – etenkin pienyrittäjien kivijalkaliikkeet – sulkevat arkisin siestan ajaksi eli noin kello 14–17. Lautaisin ne avaavat vain aamupäivisin.

Suurin osa kaupoista on kiinni sunnuntaisin ja arkipyhinä – tosin pienillä kaupoilla ja tietyillä kaduilla tai alueilla, esimerkiksi Muelle Uno -satama-alueella, on erikoisluvat.

Käteinen ja korttimaksut

Lähes joka paikassa käy nykyään maksukortti, vaikka Espanjassa käteinen on pitänyt paikkansa ykkösmaksuvälineenä paljon Suomea pidempään.

Málagassa kannattaa kantaa kolikoita ja pieniä seteleitä mukana. Kortti ei käy esimerkiksi paikallislinja-autoissa, joissa kuskit voivat myös kieltäytyä ottamasta vastaan yli 5 euron seteliä. Málagan takseissa voi maksaa kortilla.

Lähimaksamisen raja ilman tunnuslukua on 20 euroa.

Tippaaminen Málagassa

Juomaraha eli tippi kuuluu ravintolakulttuuriin. Ruokailulaskuun jätettävän tipin määrä riippuu ruokailijoiden määrästä ja ravintolan hinta- ja palvelutasosta. Tippi ei ole pakollinen, mutta on hyvä tietää, että moni paikallinen jättää vähintään muutaman euron. Ketjuravintoloissa, joissa tilaus tehdään itse tiskiltä, ei odoteta juomarahaa.

Málagan ikärajat

Täysi-ikäisyyden raja on sama kuin Suomessa. Sekä alkoholin että tupakan ostoikäraja on 18 vuotta.

Alkoholi, tupakka ja postimerkit Málagassa

Alkoholia – myös viinejä ja väkeviä – myydään ruokakaupoissa ja kioskeissa. Myynti on kuitenkin kielletty kello 22 jälkeen.

Tupakkatuotteiden myynnillä on Espanjassa monopoli. Tupakkaa ei saa kaupoista vaan ainoastaan Tabacos-kyltillä varustetuista kioskeista. Paikalliset kutsuvat noita tupakkakioskeja ”Estancoiksi”. Samasta paikoista saa myös virallisia Espanjan postimerkkejä. Matkamuistokojujen myymät merkit eivät aina ole virallisia ja ne kelpaavat vain yksityisten postiyritysten postilaatikoissa.

Apteekit ja sairaanhoito Málagassa

Málagassa on runsaasti apteekkeja. Ne erottaa vihreänä välkkyvistä ristinmuotoisista symboleista ja farmacia-kylteistä. Kahden pääkadun, Alameda Principalin ja Calle Marqués de Lariosin kulmasta löytyy ympäri vuorokauden palveleva apteekki, Farmacia Caffarena.

Euroopan unionin asukkaat saavat kiireellistä hoitoa vaativissa tapauksissa Espanjan julkisista sairaaloista ja terveyskeskuksista ilmaista hoitoa esittämällä Kelan eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

Taksit

Taksilla liikkuminen on Málagan kaupungin sisällä edullista. Yölläkin aloitusmaksut ovat alle 2 euroa ja minimimaksu alle 5 euroa. Lentokenttälisäksi on määrätty 5,5 euroa. Sieltä lähtevien tai sinne päätyvien matkojen minimiveloitus on päiväsaikaan 15 ja öisin 19 euroa.

Taksin saa helposti lennosta, hotellin aulahenkilökunnalta kysymällä tai ympäri kaupunkia olevilta tolpilta. Suurin taksiasema sijaitsee päärautatieaseman eli Estación María Zambranon edustalla hieman keskustan ulkopuolella.

Hätänumero

Yleinen hätänumero on sama kuin koko Euroopassa eli 112. Muita hyödyllisiä hätänumeroita ovat ambulanssi 061 ja poliisi 091.

Suomen edustusto Málagassa

Suomen kunniakonsulaatti sijaitsee Málagan keskustassa osoitteessa Calle Córdoba 6, 4a, oficina 401. Sinne voi olla yhteydessä ongelmatilanteissa, esimerkiksi passin hävitessä. Suomen Madridin suurlähetystön alaisen konsulaatin lisäksi Espanjassa oleskelevia suomalaisia palvelee ulkoministeriön 24-tuntinen päivystysnumero.

Tripsteri.fi-sivuston aineistoa ei saa muokata tai jäljentää millään tavoin. Tripsteri sanoutuu irti kaikesta vastuusta niin suorista kuin epäsuorista vahingoista tai menetyksistä, jotka syntyvät seurauksena verkkosivujen sisällöstä (tai sen puuttumisesta). Ilmoitathan mahdollisista sisältöön liittyvistä ongelmista osoitteeseen [email protected].

Eeva-Maria Hooli

Vuodesta 2013 Málagassa asunut toimittaja ja bloggaaja. www.eevagamunda.com.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *