Picasson Málaga

Málagassa pääset tutustumaan Pablo Picasson elämän ja taiteen juuriin.

Harva tietää, että Málaga on kubismin isäksikin kutsutun taitelijan synnyinkaupunki, josta löytyy kaksikin hänen nimeään kantavaa museota. Voit vierailla sekä kotitalomuseossa (Museo Casa Natal) että Museo Picasso -taidemuseossa.

Yksi maailman kuuluisimmista taiteilijoista on paljasjalkainen malagalainen. Hän syntyi kaupungissa vuonna 1881 ja vietti siellä ensimmäiset kymmenen elinvuottaan.

”Málaga on kubismin isän synnyinkaupunki, josta löytyy kaksi hänen nimeään kantavaa museota.”

Picasson synnyinkoti

Picasson (oikealta nimeltään Pablo Ruiz Picasso) perhe asui Plaza de Mercedillä, jossa voi nyt tutustua kotitalomuseoon. Kaksikerroksisessa museossa esitellään Picasson perhettä, sukua ja taitelijan suhdetta Málagaan ja Espanjaan.

Picasson taidemuseo

Lisäksi synnyinkaupunki on saanut isännöidä taitelijan omaa museota vuodesta 2003 lähtien. Picasson museo sijaitsee Calle Agustín -kadulla, Palacio de Buenavista -palatsin upeissa puitteissa.

Museo Picasson pysyvässä näyttelyssä esitellään 166 taiteilijan teosta. Esillä on niin luonnoksia, piirustuksia, maalauksia kuin veistoksia taitelijan 80-vuotisen uran varrelta. Lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä.

museo picasso malaga
Museo Picasso on yksi Málagan suosituimmista vierailukohteista © Eeva-Maria Hooli

Museon ovelle kertyy usein jonoa, mutta lipun, jolla pääsee sen ohi, voi ostaa etukäteen täältä.

Picasson jäljet Málagassa

Picasso-faneja voi kiinnostaa vierailla myös esimerkiksi kirkossa, jossa taitelija kastettiin. Iglesia de Santiago seisoo lähellä Plaza de la Mercediä, Calle Granadan varrella.

Yli 90-vuotiaaksi elänyt Picasso tunnetaan kaljupäänä ja sellaisena hänet on kuvattu myös patsaassa, joka istuu yhdellä Plaza de la Mercedin aukion penkeistä. Todellisuudessa iäkästä Picassoa ei koskaan nähty Málagassa, vaan hän vieraili synnyinkaupungissaan tiettävästi viimeisen kerran parikymppisenä.

picasso malaga katutaide
Picasso näkyy Málagan kaduilla monin tavoin © Eeva-Maria Hooli

Voit osallitua myös yksityiselle opastetulle kierrokselle, jossa vieraillaan kahdessa museossa sekä muissa paikoissa, joihin Picasso on jättänyt jälkensä tai jotka kenties jättivät jälkensä taiteilijaan.

Eeva-Maria Hooli

Vuodesta 2013 Málagassa asunut toimittaja ja bloggaaja. www.eevagamunda.com.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *