Matkustaminen Britanniassa

Lontoosta pääsee helposti pois vaikkapa päiväretkelle junalla tai bussilla. Junat ovat käteviä ja nopeita, mutta bussit ovat todennäköisesti edullisempi vaihtoehto ainakin silloin, kun matkaa ei ole varattu hyvissä ajoin etukäteen. Britanniassa on monta junayhtiötä, joilla kullakin on omat nettisivunsa. Junayhteydet voi tarkistaa ja liput voi varata kätevästi Trainline-sivuston kautta.

Junat

Suomessa on VR, mutta Britanniassa on useita junayhtiöitä. Onneksi kaikkien junayhtiöiden liput saa samasta osoitteesta: www.thetrainline.com. Liput ovat halvempia, kun ne varaa ainakin viikon etukäteen. Asemalta tai netistä juuri ennen matkaa ostetut matkaliput saattavat yllättää kalleudellaan. Kaikkien junien aikataulut ja lippujen hinnat löytyvät osoitteesta www.nationalrail.co.uk

Eri rautatieasemilta pääsee junalla eri paikkoihin:

Charing Cross – Kaakkois- ja Etelä-Englantiin, esimerkiksi Brightoniin.

Euston – Pohjoiseen ja luoteeseen: Birminghamiin, Liverpooliin, Manchesteriin ja Skotlantiin.

King’s Cross ja St Pancras International – Kaksi asemaa vierekkäin. Pohjois- ja Koillis-Englantiin, Skotlantiin. Eurostar-junalla Brysseliin ja Pariisiin asti. Gatwickin lentoasemalle.

Liverpool Street – Itärannikolle ja Cambridgeen, Stanstedin lentokentälle.

London Bridge – Etelärannikolle kuten Brightoniin. Laituri 6 on Euroopan vilkkain junalaituri.

Paddington Station – Lounaaseen ja länteen: Bristoliin, Bathiin, Etelä-Walesiin, Windsoriin ja Heathrown lentokentälle.

Victoria – Etelään ja kaakkoon. Gatwickin lentokentälle.

Waterloo – Lontoon vilkkain rautatieasema. Etelään ja lounaaseen, Brightoniin, Cornwalliin ja Hampton Courtiin.

Varaa junaliput Lontoosta muualle maahan

Linja-autot

Kun kaupungin sisällä liikennöivästä linja-autosta käytetään sanaa bus, kaupungista toiseen menevä linja-auto on englanniksi coach. Sillä kulkeminen on aina halvempaa kuin junalla matkustaminen, mutta se vie enemmän aikaa. Toisaalta tiiviisti asutussa maassa suuret kaupungit ovat lähempänä toisiaan kuin Suomessa. Lisäksi linja-autot ajavat suoraan kaupungista toiseen ilman välipysähdyksiä. Siksi matka-ajat ovat kohtuullisia.

Victoria Coach Stationilta, joka sijaitsee 10 minuutin kävelyn päässä Victorian metroasemalta, lähtee National Expressin linja-autoja ympäri maata. Alle viisivuotiaat matkustavat ilmaiseksi vanhemman kanssa.

Halpabussiyhtiö Megabus voi olla halvempi, mutta jalkatilaa on vähemmän. Alle kolmevuotiaat pääsevät ilmaiseksi Megabusseihin.

Eurolinesin bussit vievät Keski-Eurooppaan.

Lontoon lentokentältä muualle Englantiin

Jos lennät Lontoon lentokentälle ja haluat matkustaa sieltä muualle Englantiin, lue sivu Lontoon lentokentältä keskustaan ja takaisin, jossa kerrotaan lyhyesti myös muualle kuin Lontooseen liikkumisesta.

Lue myös aiheista:

 

Milla Kontkanen

Lontoossa ja muualla Englannissa yhteensä 11 vuotta asunut toimittaja, joka tekee päätyönään videoita yliopistolle Oxfordissa. Työskennellyt Englannin jaksojen välissä Ylen radio- ja televisiotoimittajana sekä reppureissannut Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Kommentit (0):