Lontoon puistot – Hyde Park ja Kensington Gardens

Lontoon kuuluisin puisto on keskustassa sijaitseva Hyde Park. Kensington Gardens on kiinni Hyde Parkissa kuin siiamilainen kaksonen, joten moni siellä kävelevä luuleekin olevansa yhä Hyde Parkissa. Kensington Gardens ei ole kuitenkaan vain Hyde Parkin mitättömämpi sisar, vaan ehdottamasti myös vierailemisen arvoinen, suuri puisto. Puistoilla on sekä yhteinen identiteetti ja historia että omat piirteensä. Yhdessä Hyde Park ja Kensington Gardens muodostavat Lontoon keskustan laajimman puistoalueen.

Varaa molemmissa puistoissa vierailuun vähintään puoli päivää, ja muista pakata mukaan kunnon kävelykengät. Jos hotellisi sijaitsee suositulla Bayswaterin ja Paddingtonin hotellialueella, olet jo aivan puistojen tuntumassa. Mikä onkaan mukavampi tapa aloittaa päivä Lontoossa kuin mennä aamulenkille Kensington Gardensiin ja Hyde Parkiin!

Lue sivun lopusta myös Hyde Parkin ja Kensington Gardensin värikkäästä historiasta.

Hyde Park

Hyde Park on avaria kävelyteitä, hyvin leikattuja nurmialueita, komeita kukkaistutuksia, patsaita ja kahviloita. Puiston keskellä sijaitsee pitkulainen Serpentinen tekojärvi, jonka uimalassa voi pulikoida 1. kesäkuuta–12. syyskuuta pientä pääsymaksua vastaan. Lidon edustalla on myös kahvila, jossa voi rentoutua järven maisemia katsellen. Vaihtoehtoisesti Serpentinen rannalta voi lähteä aurinkovoimalla kulkevan veneen matkaan tai vuokrata soutu- tai polkuveneen.

Puiston kaakkoisnurkan Rose Garden eli ruusutarha täyttyy väreistä ja tuoksuista keväällä, mutta se on auki myös muina vuodenaikoina. Koilliskulmasta löytyy Speakers’ Corner eli puhujanurkka, jossa kuka tahansa on voinut julistaa mielipiteitään jo vuodesta 1872 lähtien. Kuuluisiin puhujiin ovat kuuluneet Karl Marx, Vladimir Lenin and George Orwell. Nykyisin puheita pidetään sunnuntaisin, jolloin voi kuulla palopuheita ajankohtaisista politiikan aiheista ja suurinpiirtein mistä tahansa, josta saa lakien puitteissa puhua.

Hyde Parkin muistomerkeistä hauskin on prinsessa Dianalle omistettu pulppuava vesiallasalue (katso kuva sivun alusssa), johon saa ihan virallisestikin kastella jalkansa.  Vaikuttaviimpiin kuuluu 7. heinäkuuta muistomerkki, 52 teräspilarin rykelmä, jonka sisällä voi kävellä. Kolme ja puolimetriä korkeat pilarit muistuttavat Lontoon vuoden 2005 terrori-iskussa kuolleista 52 ihmisestä. Puistossa on myös muyistomerkki sodissa palvelleille ja kaatuneille eläimille.

Hyde Parkissa on järjestetty jo kauan erilaisia tapahtumia. Joulun alla Hyde Parkiin rakennetaan Winter Wonderland -joulumaa, jossa on luistinrata, jouluinen huvipuisto ja suuret joulumarkkinat. Kesällä puistossa pidetään isoja British Summertime Hyde Park -konsertteja.

Kensington Gardens

Kensington Gardens on vähintään yhtä kiinnostava puisto kuin Hyde Park. Siellä jatkuvat Hyde Parkista tutut laajat nurmikentät, jouta reunustavat komeat vanhat puut, mutta puistomaisemat ovat muokatumpia ja hienostuneempia. Kensington Gardes on myös Hyde Parkia taiteellisempi kohde.

Kensington Gardesin nähtävyyksiin kuuluvat italialainen puutarha, jossa on patsaita ja suihkulähteitä, sekä Albert Memorial, kuningatar Viktorian aviomiehelle omistettu pramea uusgoottilainen muistomerkki.

Puiston perällä sijaitsee Kensingtonin palatsi, joka on Prinssi Williamin ja Kate Middletonin perheen koti. Moni tuntee palatsin prinsessa Dianan entisenä kotina. Osa Kensingtonin palatsista on avoinna yleisölle. Palatsin vieressä on The Orangery -kahvila, joka on monen mielestä paras paikka Lontoossa nauttia iltapäiväteetä. Jos haluat jotain hienompaa kuin vain kupin teetä, kannattaa valita noin 30 puntaa maksava afternoon tea -annos, johon kuuluu teen (tai kahvin) lisäksi valikoima kolmioleipiä, skonsseja ja kakkuja.

Taiteen ystäville on Kensingtonin puistossa Henri Mooren kaariveistos sekä Serpentine Galleria ja Serpentine Sackler Galleria, joissa on esillä ilmaisia kansainvälisen nykytaiteen näyttelyjä. Joka kesä jo kuudentoista vuoden ajan Serpentine Gallerian viereen on rakennettu arkkitehtuurisesti omalaatuinen Serpentine Pavilion eli Serpentinen paviljonki, joka puretaan syksyllä. Paviljonkien suunnittelijoiksi valitaan kansainvälisiä arkkitehtinimiä, jotka eivät ole aiemmin suunnitelleen rakennuksia Britanniaan. Serpentinen paviljongeista on tullut lähes pakollinen käyntikohde kaikille nykyarkkitehtuurin faneille.

Monet lapsiperheet suuntaavat Kensington Gardensiin etsimään kuuluisaa Petteri Panin patsasta, jossa Petterin päällä kiipeilevät kiveen valetut oravat, kaniinit ja hiiret. Puiston luoteisnurkassa sijaitsee Lontoon keskustan paras leikkipuisto, Diana Princess of Wales Memorial Playground, jossa lapset voivat esimerkiksi kiipeillä merirosvolaivaan, ryömiä tiipi-teltoihin ja juoksennella metsiköissä. Sieltä löytyy myös kahvila, jossa on lapsille oma ruokalistansa. Monet lapset tykkäävät myös käväistä Hyde Parkin lähellä sijaitsevassa pienessä siirtolapuutarhassa, koska siellä on kanoja.

Hyde Parkin ja Kensington Gardensin historia

Hyde Park ja Kensington Gardens kuuluivat vuosisatojen ajan Westminster Abbeyn munkeille, kunnes vuonna 1536 kuningas Henri VIII lunasti puistoalueen itselleen. Haltuunotto oli osa Henri VIII:n toimeenpanemaa uskonpuhdistusta ja luostareiden lakkauttamista.

Tuohon aikaan Hyde Park ja Kensington Gardens muodostivat yhden suuren villiniittyjen ja metsiköiden alueen, jota kutsuttiin Hyde Parkiksi. Siellä käyskenteli kauriita, villisikoja ja muita eläimiä. Henri VIII rakennutti puiston ympärille aidan ja teki alueesta hovinsa metsästystantereen. Arvovieraat vietiin puistoon metsästysretkille, jotka päättyivät syöminkeihin.

Metsästys jatkui Elisabet I:n valtakaudella mutta Kaarle I:n aikana – vuonna 1637 – puisto avattiin yleisölle. Hyde Parkista tuli aluksi muodikas paikka. Vuonna 1660 Kaarle II palautti sen kuninkaalliseksi puistoksi ja rakennutti ympärille kivimuurin. Puistoon tuotiin taas kauriita, ja siellä järjestettiin paraateja. Kun vuonna 1665 suuri ruttoepidemia pyyhkäisi Lontoon yli, monet kaupungin asukkaista pakenivat ja majoittuivat Hyde Parkiin.

Kun Vilhelm III ja Maria II astuivat yhteisesti valtakunnan johtoon 1600-luvun lopulla, he rakennuttivat puiston länsireunalle Lontoon kotinsa, Kensingtonin palatsin. Sinne rakennettiin Hyde Parkin läpi vievä King’s Road, mutta se ei ollutkaan turvallinen kulkureitti. Hyde Parkissa liikkui öiseen aikaan hämäräväkeä, joka oli valmiina vähintäänkin ryöstämään rikkaita kuninkaallisia ja heidän vieraitaan. Ratkaisuna King’s Roadin varteen pystytettiin öljyllä toimivat katulamput. Siitä tuli maan ensimmäinen yöllä valaistu tie. Tien nimi muuttui kansan suussa Rotten Row’ksi. Se on nykyisin on ratsastajien suosima hiekkatie.

Nykyiset Hyde Park ja Kensington Gardens ovat pitkälti 1700-luvulla eläneen kuningatar Carolinen käsialaa. Kuningas Yrjö II:n vaimo oli taitava puutarhuri. Hän rakennutti Seprentinen, joka oli Englannin ensimmäisiä luonnollisen järven muotoa jäljitteleviä tekojärviä. Siitä tehtiin monia jäljitelmiä ympäri valtakuntaa. Hän myös jakoi puiston Hyde Parkiin ja Kensington Gardensiin.

1800-luvun alkupuolella kuningas Yrjö IV pestasi Decimus Burtonin tekemään muutoksia puistoon: esimerkiksi poistamaan puistoa ympäröineen muurin ja suunnittelemaan puistoon useita näyttäviä portteja ja pieniä rakennuksia.

Vuonna 1851 puistossa pidettiin mailman ensimmäinen EXPO eli maailmannäyttely. Siellä on pidetty vuosien varrella myös useita suuria mielenosoituksia, esimerkiksi naisten oikeuksien puolesta ja Irakin sotaa vastaan. Monet suuret ja tunnetut yhtyeet, kuten Rolling Stones, Pink Floyd ja Queen ovat esiintyneet siellä.

Metro: Hyde Park Corner, Marble Arch, Lancaster Gate ja Queensway.

Lue myös:

© Milla Kontkanen

Milla Kontkanen

Lontoossa ja muualla Englannissa yhteensä 14 vuotta asunut toimittaja ja videotuottaja. Suomessa asuessaan Milla työskenteli toimittajana Ylen radio- ja televisio-ohjelmia.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *