Vastuullisen matkailijan opas Lissaboniin

Lissabon on aurinkoinen, edullinen ja rosoisen kaunis kaupunki, ja se on huomattu muuallakin maailmassa: kaupungissa eletään ennennäkemätöntä turistibuumia. Vaikka turismi tuokin Lissaboniin töitä ja euroja, sillä on myös varjopuolensa.

Vierailijat voivat tehdä oman osuutensa, jotta paikalliset kärsisivät turismin lieveilmiöistä mahdollisimman vähän ja kaupunki säilyttäisi charminsa. Minkälaisia asioita reilun matkailijan kannattaa ottaa huomioon Lissabonissa?

Ainakin kannattaa jättää mahdollisimman iso osa matkaan käytetystä rahasta paikallisille yrityksille monikansallisten yritysten ja ketjujen sijaan. On myös reilua pyrkiä olemaan edistämättä perinteisten kortteleiden peruuttamatonta muutosta.

Silkka hyvien tapojen noudattaminenkin vähentää paikallisten ja turistien välistä kitkaa. Jonota kiltisti, anna tilaa iäkkäämmille ihmisille, liikuntarajoitteisille, raskaana oleville ja pienten lasten kanssa liikkuville, tervehdi naapureita ja kunnioita paikallisten yksityisyyttä – olemalla esimerkiksi tarpeen tullen valokuvaamatta.

Yövy vastuullisesti

Solar dos Mouros -hotelli. © Solar dos Mouros.

Lissabonin keskustan vanhoissa osissa turismin negatiiviset vaikutukset ovat erityisen näkyviä. Ne osuvat ennen kaikkea työttömiin ja pienituloisiin paikallisiin (minimipalkka Portugalissa on tällä hetkellä 557 euroa kuussa, mikä kannattaa pitää mielessä muutenkin, kun puhutaan kaupungin edullisuudesta).

Esimerkiksi vanha ja soma Alfaman pikkukylää muistuttava kaupunginosa on muuttunut rajusti, sillä yhä useampi asunto on remontoitu turisteille vuokrattavaksi. Omistajat siis häätävät pois vuokralaisia tai eivät uusi vuokrasopimuksia, sillä turisteille vuokraamalla tienaa yksinkertaisesti paremmin.

Kyseessä ei ole pelkästään hintojen nousu ja vuokra-asuntojen vähentyminen. Turistien suosimat korttelit muuttuvat luonteeltaan. Yhteisöllisyys väistyy, kun pysyviä asukkaita on koko ajan vähemmän, ja samalla korttelien kuppiloiden, ravintoloiden ja kivijalkakauppojen tunnelma muuttuu. Pärjätäkseen niiden on oltava turistien mieleen ja elää matkailun sesonkien mukaan.

Vaikka matkailijat eivät pulmaa yksin pystykään ratkaisemaan, majoitusvaihtoehtoja kannattaa punnita reilun matkailun kannalta.

Kuluta vastuullisesti

Feira da Ladra -ulkoilmakirppikseltä voi löytää mitä vain. Kuva: Anna Pickard, Flickr.com, CC BY 2.0.

Samalla kun matkailijoille suunnattuja ravintoloita ja kahviloita avataan jatkuvasti, monet perheyritykset ja pikkuiset kuppilat ovat joutuneet sulkemaan ovensa. Vaikka paikassa ei olisikaan välttämättä menyytä monella kielellä, kannattaa uskaltautua kahville tai ruokailemaan, paikallista arkea toki kunnioittaen. Syö ja kahvittele myös ydinkeskustan ulkopuolella ja muuallakin kuin nähtävyyksien tuntumassa.

Tuliaisiksi kannattaa hankkia paikallisia tuotteita paikallisista puodeista. Kannattaa myös hyödyntää paikallisia palveluita, oli kyse sitten turistikierroksista tai esimerkiksi hyvinvointipalveluista.

Liiku vastuullisesti

Näkymä Pyhän Yrjön linnalle Chiadosta. © Tripsteri.fi / Anna Pöysä

Lissabonissa etäisyydet ovat lyhyitä ja metrolla sekä junilla liikkuminen on helppoa. Liikkumisesta on kuitenkin tullut ongelma etenkin vanhoissa kaupunginosissa, sillä niiden kapeilla, mutkikkailla ja mäkisillä kujilla mahtuvat liikkumaan vain pienet keltaiset ratikat ja minibussit. Monet iäkkäät asukkaat ovat riippuvaisia söpöistä retroratikoista, mutta nyt niillä matkustaminen on lähes toivotonta, kun vierailijat haluavat kokea autenttisen matkan.

Toisaalta jokunen vuosi sitten katukuvaan ilmestyvät tuk-tukit eivät tarjoa ongelmaan kestävää ratkaisua. Lue lisää paikallisia raivostuttavista kulkuvälineistä aiemmasta bloggauksesta ”Kun tuk-tukit valtasivat Lissabonin”.

Jos siis voit, matkusta metrolla mahdollisimman lähelle kohdetta ja liiku jalan. Vaikka muutoin kannattaakin suosia joukkoliikennettä, taksilla matkustaminen vanhoissa kaupunginosissa on usein reiluin ratkaisu jos käveleminen ei tule kyseeseen.

Jos raitiovaunun kyytiin haluaa, kannattaa ostaa lippu sellaisella ajeltavalle turistikierrokselle. Istumapaikka on taattu, eikä se ole paikallisilta matkustajilta pois.

Muista myös seuraavat reilun matkailun periaatteet:

  • Jos matkustat sesongin ulkopuolella, kohteessa on väljempää ja tasoitat sesonkivaihtelua myös yrittäjien näkökulmasta.
  • Tee ympäristöystävällisiä valintoja: Suosi lähi- ja kausiruokaa, ekologista liikkumista ja kunnioita luontoa. Säästä energiaa ja vettä samoilla periaatteilla kuin kotimaassakin, vaikka yöpyisitkin hotellissa.
  • Hanki tietoa kohteesta etukäteen, jolloin vastuullisia ratkaisuja on helpompi tehdä ja osaat paremmin kunnioittaa paikallista kulttuuria.
  • Kysele, anna palautetta ja levitä sanaa hyvistä, reiluista kohteista.

© Anna Pöysä
Pääkuva: Rob Hurson, flickr.com, CC BY-SA 2.0.

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *