Lissabon – Ruoka-ajat ja ulkona syöminen

Ruoka-aikoja noudatetaan Portugalissa uskollisesti. Lounasta syödään yhden tienoilla, illallista yhdeksältä. Monet syövät neljän aikaan välipalan eli lanchen.

Ruoka-aikojen ulkopuolella ruokaa saa lähinnä pikaruokapaikoista ja turistiravintoloista. Niinpä kannattaa järjestää päivän ohjelma niin, että ruoka-aikaan on nälkä. Jos nälkä yllättää väärään aikaan, kannattaa mennä kahvilaan ja pyytää vaikka tosta, juustolla tai juustolla ja kinkulla täytetty grillattu leipä runsaan voin kera.

Alkupaloiksi pöytään tuodaan usein oliiveja, juustoa ja leipää. Vaikka ne tuodaan (etenkin ulkomaalaisten) pöytään pyytämättä, niistä kuitenkin maksetaan. Hinta näkyy ruokalistassa ja joskus alkupalat voivat olla yllättävän tyyriitäkin. Jos alkupaloja ei halua, ne siirretään syrjään.

Jos haluaa vältellä lähinnä turisteille suunnattuja ravintoloita keskustassa, niitä on erityisesti Rua das Portas de Santo Antãolla ja Rua Augustan tuntumassa.

Café-sana ei tarkoita ainoastaan kahvilaa, vaan se voi myös olla ravintola.

Monet ravintolat ovat kiinni sunnuntaisin tai maanantaisin. Monilla pienemmillä tai vanhemmilla ravintoloilla ei ole nettisivuja.

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *