Paras aika matkustaa Lissaboniin

Koska kannattaa matkustaa Lissaboniin?

Lissabon on ihanimmillaan alkukesästä, jolloin jakarandapuut kukkivat violetteina ympäri kaupunkia, mutta keli ei ole vielä hiostavan kuuma eikä kaupunki ole yhtä täynnä turisteja kuin elo-syyskuussa. Rannat ovat kesäkuussa myös väljempiä, osittain siksi että merivesi on silloin vielä aika kylmää. Jos tulet Lissaboniin kesäkuun puolenvälin tienoilla, saattaa koko kaupunki näyttäytyä yhtenä isona katujuhlana, onhan silloin perinteisten Santos Populares -juhlien aika.

Kesät ovat Lissabonissa kuumia ja sateettomia. Lämpötila voi kohota korkeimmillaan yli neljänkymmenen ja öisinkin on kolmisenkymmentä astetta. Atlantin läsnäolo viilentää kuitenkin merituulellaan lämpötiloja hieman, mutta päiväsaikaan on usein tukalan kuumaa varsinkin elo-syyskuussa.

Lissabon on oiva kohde myös syksyllä, loka-marraskuu on suomalaisittain vielä hyvinkin kesäinen.

Portugalin kansallispäivä (10.6.) ja Santos Populares -juhlat

Kesäkuun alussa tai puolen välin aikaan Lissaboniin saapuva saattaa kuvitella, että kaupungissa on jatkuvat katujuhlat käynnissä koko kesän ajan. Ei aivan, mutta melkein koko kesäkuun kuitenkin.

Lissabonissa vuonna 1195 syntyneen suojelupyhimys Antonius Padovalaisen päivää vietetään 13. kesäkuuta ja itse pyhimyksen juhlinta ajoittuu kesäkuun 12. päivälle, tai lähinnä yölle. Juhlat aloitetaan kuitenkin usein jo viikkoa aiemmin, jolloin kaupunginosista ainakin Santos, Alfama ja Graça koristellaan värikkäin viirein ja somistein ja kaikkialla grillattavien sardiinien tuoksu leviää koko kaupunkiin. Juhlissa on tarjolla varsin perinteistä portugalilaista ruokaa: grillattuja sardiineita leivän päällä sekä edullista viiniä ja olutta.

Juhlaan kuuluvat perinteiden mukaan myös kaduilla myytävät basilikan sukuiset kasvit, manjericot. Niitä ostettiin ennen muinoin tyttöystäville ja ne sisältävät kasvin lisäksi yleensä pienen hupaisan kirjoitetun viestin. Basilikaa ei saa missään tapauksessa haistaa suoraa kasvista, se tuo nimittäin huonoa onnea. Oikea tapa on koskettaa lehtiä on sormin ja sitten haistaa sormia. Juhliin kuuluu basilikan, sardiinien ja koristeiden lisäksi oleellisesti myös tanssiminen ja pimba-musiikki. Jos ymmärtää ollenkaan portugalin kieltä, huomaa musiikkityylin sanoitusten olevan hassunhauskoja ja usein hyvin kaksimielisiä. Santo António-juhliin kuuluu myös romanttinen puoli eli avio-onnen varjelu. Lissabonin kaupunki tarjoaakin 12. päivä vähävaraisille pariskunnille kaupungin sponsoroimia häitä.

Santo Antónion pääpäivän aikaan varsinkin tietyt kaupunginosat (Alfama, Graça ja Bica) saattavat olla väentungoksesta ahdistuvalle vähän liikaa. Jos haluaa tutustua juhlahumuun mutta välttää pahimman tungoksen, kannattaa ajoittaa alueilla vierailu arki-iltaan ennen varsinaista pääpäivää. Varaa juhlan aikaan mukaan käteistä. Pikkukojuissa ei käy kortti. Vaikka koko kaupungin laajuiset monen päivän mittaiset juhlat saattavat kuulostaa hurjalta, portugalilaiset ovat yleisesti ottaen hyvin käyttäytyvää porukkaa. Ylilyöntejä sattuu harvemmin ja väentungoksessakin pääsee kyllä liikkumaan, ehkä hitaasti, mutta varmasti. Varsinaisena juhlapäivänä, 12.6. Avenida de Liberdade -kadulla esittäytyvät myös kunkin kaupunginosan juhlakulkueet hienoine pukuineen.

Santos Populares

Saara Helkala

Aurinkoisessa Lissabonissa kahdeksan vuotta asunut graafikko ja kirjoittaja, joka ihastelee edelleen päivittäin kauniita kaakelikuvioita ja pastellivärejä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *