Lissabonin julkinen liikenne

Lissabonin keskusta on pieni, ja moniin paikkoihin kannattaa kävellä. Metro on kulkuvälineistä helpoin ja yleensä nopein. Paikallisjunat vievät esimerkiksi Sintraan Rossiolta ja Cascaisin radan varren uimarannoille Cais do Sodrélta.

Matkaliput

Vihreät Viva Viagem -kortit käyvät metroon, bussiin ja ratikkaan. Kätevimmin sellaisen saa hankittua metroasemalta, joita on kaupungissa tiuhaan. Niihin voi ladata rahasumman ja silloin niillä voi matkustaa myös junalla. Muutoin junalippu täytyy ostaa tyhjään korttiin. Niihin voi myös ladata yksittäisiä matkoja metroasemien automaateissa ja tiskeillä. Lippuja voi myös ladata monissa kioskeissa. Yksi matka maksaa €1,50, joskin lippujen hintoja on nostettu viime aikoina tiuhaan tahtiin. Kortille voi ladata myös päivälipun (€6,40), joka on voimassa 24 tuntia ensimmäisestä matkasta alkaen ja käy busseissa, metrossa ja ratikassa. Kannattaa ladata matkat etukäteen, sillä kuskilta ostettuna bussi- ja ratikkaliput ovat kalliimpia.

Yöliikenne

Viimeiset metrot lähtevät päätepysäkeiltä yhdeltä. Yöbusseja on, mutta niiden reitit ja aikataulut kannattaa selvittää etukäteen. Muutoin öisin liikkuminen hoituu kätevimmin joko taksilla tai jalan.

Metro

Keskustassa ja lyhyillä etäisyyksillä metrolipun ostamiseen ja vaihtoihin menee helposti enemmän aikaa kuin kävelemiseen. Muuten metro on helpoin tapa liikkua Lissabonissa.

Raitiovaunu

Keltaiset pienet raitiovaunut ovat Lissabonin symboli, ja niillä on hauska matkustaa esimerkiksi keskustan Baixasta Graçan kaupunginosaan.

Alfamaan pääsee esimerkiksi numerolla 28. 28 vie myös Estrelan kaupunginosaan – silloin päätepysäkki on Estrela tai Prazeres. Alfamaan pääsee myös raitiovaunulla numero 12. Se lähtee Praça da Figueiralta.

Matka kuitenkin käy usein hitaasti ja pienissä raitiovaunuissa on paljon matkustajia. Martim Monizin pysäkille muodostuu usein pitkä jono odottamaan 28-ratikkaa Alfamaan. Belémin kaupunginosaan menee suurempi raitiovaunu, mutta menijöitäkin on paljon. Kannattaa siis mennä vaikka linja-autolla – tai taksilla.

Linja-autot

Linja-autoja keskustan alueella majaileva matkaaja harvemmin tarvitsee. Matkailijan kannalta tärkeimmät reitit alkavat Praça da Figueiralta.

Taksi

Jos porukkaa on enemmän, mutta se mahtuu kuitenkin taksiin, taksilla kulkeminen on järkevä vaihtoehto. Matkasta joutuu harvoin pulittamaan kymmentä euroa enempää. Taksipysäkkejä on runsaasti ja taksi on helppo myös saada niiden ulkopuolella.

Kannattaa varmistaa, että mittari laitetaan päälle. Turisteja huijaavia taksikuskeja on lähinnä lentokentällä.

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (1):

reissaaja 26.03.2019 12:25

Onko lipuissa vaihto-oikeus

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anna Pöysä 07.05.2019 13:30

Hei! Pahoittelut vastauksen viivästymisestä! Yksi matka on voimassa tunnin, sekä metrossa että bussissa. Useaa erillistä metromatkaa ei voi tehdä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *