Käytännön vinkin Lissabonin matkalle

Tripsterin Lissabon-oppaan käytännön vinkkien avulla pärjää tilanteessa kuin tilanteessa.

Aikaero

Portugalissa kello on kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Hätätilanteet

Esimerkiksi Rossion aukiolla ydinkeskustassa (Praça de D. Pedro IV) on apteekki. Jokaisen apteekin ovessa on myös lista lähimmistä päivystävisstä apteekeista.

Yleinen hätänumero on Euroopan unionin laajuinen 112. Keskustassa lähin päivystys on São José -sairaalassa, osoitteessa Rua José António Serrano. Muista ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti!

Suomen suurlähetystö

Jos suurlähetystöön on asiaa, sinne on helpointa ja nopeinta matkustaa taksilla.

Osoite: Rua do Possolo 76, ensimmäinen kerros
Puhelin: +351213933040
Asiakaspalvelu: ma-pe 9-12

Hintataso

Lissabonissa on edullista Suomeen verrattuna. Tavallisessa kahvilassa espresso maksaa vajaan euron, illallisen juomineen ja jälkiruokineen saa edullisimmillaan alle kympillä ja pääruoat maksavat harvoin yli viittätoista euroa. Oluen saa reilulla eurolla tai parilla, viinilasillisen parilla kolmella eurolla. Minimipalkka Portugalissa on 505 euroa.

Huumeet

Portugalissa huumeet dekriminalisoitiin vuonna 2001. Huumeiden myynti on laitonta, mutta monet yllättyvät turisteihin kohdistetusta myynnistä kaupungin keskustassa. Myyjät eivät ole erityisen sinnikkäitä, joten matkaa voi jatkaa kaikessa rauhassa. Poliisi ei asiaan puutu, koska myyjät eivät kauppaa oikeita huumeita, vaan kyseessä on lähinnä yritys viedä turistien rahat. Kannabista kaupungissa poltetaan suhteellisen avoimesti.

Julkinen liikenne

Lissabonin metro on helppo, luotettava ja suosittu kulkuväline – välillä voi olla ahdasta. Metroa aukeaa kello 6.30 ja viimeiset junat lähtevät päätepysäkeiltä yhdeltä. Lakkoja on viime aikoina ollut usein. Sinne, minne metro ei kulje, pääsee raitiovaunulla. Keltaiset raitiovaunut vievät pitkin Lissabonin pieniä katuja pitkin hitaasti, mutta varmasti. Bussit kulkevat ympäri vuorokauden, mutta edulliset taksit ovat myös suosittuja yöaikaan.

Auton vuokraaminen ja autoilu Lissabonissa

Kaupunkilomalla Lissabonissa ei autoa juuri tarvitse, ja haasteita asettaa muun muassa parkkipaikan löytäminen keskustassa. Mutta maaseutuun tutustuminen on vuokra-autolla kätevintä.

Juomaraha

Juomarahan jättämiseen ei liity erityisiä vakiintuneita tapoja tai sääntöjä. Turistien oletetaan olevan avokätisiä ja se heijastuu joskus palvelussakin. Ravintolassa vaihtorahat tai osan niistä voi jättää pöytää lähtiessä. 10 prosenttia on täälläkin pätevä ohjenuora määrän suhteen. Taksissa maksun voi pyöristää.

Lentokenttä

Lissabonin lentokenttä Portela sijaitsee seitsemän kilometrin päässä keskustasta. Ajomatka kestää ruuhkatilanteesta riippuen vartista kolmeen. Metromatka keskustaan vie noin 40 minuuttia.

Matkustaminen Portugalissa

Portugalissa junalla ja bussilla matkustaminen on helppoa ja edullista. Auton vuokraaminen on paras tapa vierailla pienillä paikkakunnilla maaseudulla.

Paras aika matkustaa Lissaboniin

Parasta vuodenaikaa on vaikea määritellä, mutta kevät alkaa varhain, kesällä saa nauttia auringosta lähes taatusti ja talvet ovat usein sateisia.

Tupakointi

Portugalin ravintolat ovat pääosin savuttomia. Joissain baareissa ja klubeilla saa polttaa edelleen sisälläkin.

Turvallisuus

Lissabon on turvallinen kaupunki, mutta taskuvarkaiden varalta kannattaa olla valppaana.

Lasten kanssa

Pienten lasten kanssa Lissaboniin tullessa kannattaa pitää mielessä, että etenkin vanhemmissa kaupunginosissa on niukasti tilaa rattaiden kanssa kulkemiseen. Rappusia ja ylämäkiä on paljon. Muutoin kaupunki on lapsiystävällinen.

Lue lisää: Lentokentältä keskustaan.

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (2):

Heli 06.05.2019 22:31

Hei, olen pöyristynyt, tilasimme klo 21.15 taksin Turim-Restaurodes hotellin respasta lentokentälle yöllä klo 3.30 ja respasta veloitti tästä 18 euroa. Onko tämä käytäntö täällä Lissabonissa? Emme voineet kuin maksaa..? Ikinä emme ole vastaavaa kokeneet missään päin maailmaa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anna Pöysä 07.05.2019 13:24

Hei! Ikävä kuulla. En ole kuullut tällaisesta käytännöstä aiemmin, kannattanee olla hotelliin yhteydessä ja selvittää tilanne.

T. Anna

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heli 10.05.2019 19:08

Hei, nyt täytyy pikaisesti kertoa, selvisi asian oikea laita, kun yöllä kuljetusfirman kuljettaja tuli hotelliin. Kyseessä olikin "kuljetuspalvelu" ei taksi ja me maksoimme illalla voucherin, eli hotelli peri kuljetuksesta koko maksun etukäteen, 18 euroa ja meidän ei tarvinnut maksaa mitään kuljetusfirmalle. Receptionin lady puhui niin nopeaa englantia ja jätti olennaisen kertomatta, tarkentamatta, että kyseessä on koko maksu, etukäteen. Erikoista, koska me tankkasimme asiaa pitkään hänen kanssaan...me käsitimme koko ajan sen olevan hotellin palkkio taksin tilaamisesta. Tämähän on erinomainen palvelu, ehkä pari euroa kalliimpi, mutta turvallinen ja helppo.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *