Lissabon – portugalilainen ruoka

Portugalilaisen ruokaperinteen kulmakiviä ovat oliiviöljy ja kala. Maassa syödään kalaa enemmän kuin missään muualla Euroopassa. Vaikutteita on omaksuttu niin Välimeren ruokakulttuurista kuin entisistä siirtomaistakin.

Alkupalat ja petiscot

Portugalissa ateria aloitetaan usein keitolla. Ne ovat tavallisesti kasviskeittoja, joissa käytetään kauden antimia. Caldo verde, keitoista kuuluisin, valmistetaan ohueksi leikatusta tummanvihreästä kaalista ja perunoista. Keittoon on tapana lisätä chouriço-makkaraa, joten kasvissyöjille se ei sovi. Edullisia keittoja tarjoillaan usein myös kahviloissa.

Portugalilaisen ruokaperinteen kuningas on turska.

Alkupaloina syödään tavallisesti oliiveja, leipää, voita, erilaisia pateita ja juustoja. Ne tuodaan usein pöytään kysymättä, ja ne maksavat. Jos niitä ei halua, ne voi siirtää syrjään.

Petiscot ovat portugalilaisia tapaksia. Niihin kuuluvat oliivien ja juustojen lisäksi erilaiset friteeratut herkut, kuten turskapallerot ja katkarapupasteijat. Kylmän oluen kanssa syödään usein valkolupiinista saatavia tremoçoja tai etanoita (caracóis).

Kalaruoat

Portugalilaisen ruokaperinteen kuningas on tietysti turska, bacalhau. Jokaiselle vuoden päivälle on oma reseptinsä, ja turska kuuluu myös joulupöytään. Annokset valmistetaan kuivatusta turskasta. Ravintoloista saa usein ainakin kermaista bacalhau com natas -paistosta sekä perunasta, kananmunasta ja turskapalasista valmistettua bacalhau à bras -annosta. Bacalhau à minhota koostuu rapeista perunaviipaleista, paistetusta turskasta ja pehmeäksi paistetusta sipulista. Portugalilaisten turskanhimolla on kääntöpuolensa: turskakantojen tila on huono liikapyynnin vuoksi.

Kesällä ruokapöydässä turskan paikan vievät usein suuret ja pulleat sardiinit, sardinhas. Ne grillataan ja tarjoillaan keitettyjen perunoiden ja vihreän salaatin kanssa. Ympäri vuoden tarjolla on esimerkiksi kultaotsa-ahventa (dourada), lohta ja ahvenkaloihin kuuluvia robaloa ja carapauta. Mustekalaa (polvo) syödään myös paljon, samoin pieniä seepioita (choco) ja kalmareita (lula). Merenelävistä tehdään myös espanjalaista paellaa muistuttavaa arroz de mariscoa.

Liharuoat

Tavallinen liharuoka-annos koostuu paistetusta lihasta, riisistä ja ranskalaisista. Bitoque-annoksessa lihan päälle lisätään paistettu kananmuna. Portugalilaista pikaruokaa on puolestaan bifana, sämpylä jonka väliin laitetaan sianlihaa, tai prego, jossa sianliha korvataan naudanlihalla.

Cozidosta voi löytää esimerkiksi sian korvan tai sorkan.

Alentejolaisittain valmistettu sianliha (carne de porco à alentejana) tarjoillaan simpukoiden kanssa, ja liha marinoidaan viinissä. Kana puolestaan maustetaan usein tulisella piri-piri-kastikkeella. Makkaroista chouriçoa tarjoillaan useimmiten alkupalana tai leivän kanssa, alheira voi taas olla pääruoka perunoiden, riisin ja kananmunan kanssa.

Cozido à portuguesa on pataruoka, jossa on erilaisia lihoja, makkaroita ja esimerkiksi kaalia, porkkanaa ja papuja. Kaikkia ruhon osia käytetään: cozidosta voi löytää esimerkiksi korvan tai sorkan. Feijoada on puolestaan lihaisaa, pekonilla maustettua papusoossia.

Kasvisruoat

Portugalissa on perinteisesti syöty myös kasvisruokia, mutta ravintoloista niitä on vaikea löytää. Papuja ja kaaleja käytetään paljon, ja hyvällä tuurilla ravintolasta saa kasvisversiota feijoadasta. Kasvisravintoloita kaupungissa sentään on.

Jälkiruoat

Kauden hedelmiä, kuten kirsikoita tai melonia, saa usein jälkiruoaksi. Arroz doce on makeaa, sitruunankuorella maustettua riisipuuroa, baba de camelo eli kamelinkuola valmistetaan kondensoidusta maidosta ja kananmunista. Suklaamoussea ja hedelmäsalaattia saa lähes joka paikasta, samoin paahtovanukasta (pudim flan). Bolo de bolachan pääainesosat ovat keksit, kananmunat ja voi, sekä kahvi.

Kahvi tarjoillaan usein jälkiruoan jälkeen. Sen kanssa juodaan usein vahvaa aguardente-viinaa tai macieira-brandyä.

Ravintolasuositukset

Keskustan Calçada de Santanalla ja Rua de São Josélla on lukuisia rentoja tasca-ravintoloita, joista saa portugalilaista perusruokaa.

Bacalhoeiro

Bacalhoeiro tarkoittaa turskalaivaa, ja ravintolasta saa jopa palkittuja turska-annoksia ja muita portugalilaisia herkkuja. Rennon ravintolan annokset ovat suuria.

Osoite: Rua dos Sapateiros 224-229
Metro: Rossio
Avoinna: Lounas- ja illallisaikaan, suljettu sunnuntaisin

Casa do Alentejo

Jo ainoastaan puitteiden vuoksi kannattaa suunnata aterialle Casa do Alentejoon. Viehättävästi ränsistyneen rakennuksen arkkitehtuurissa on arabivaikutteita. Toisen kerroksen ravintolassa tarjotaan Alentejon maakunnan ruokaa. Siihen kuuluu esimerkiksi jänis ja porsaanliha simpukoiden kera.

Osoite: Rua das Portas de Santo Antão 58
Metro: Restauradores
Avoinna: Lounas- ja illallisaikaan

Martinho de Arcada

Kaupungin vanhimmasta ravintolasta saa niin mustekalaa, makkaraa kuin possuakin. Ravintolassa viihtyi taannoin runoilija Fernando Pessoa, jonka pöytä on edelleen hänelle katettu. Ravintola sijaitsee Terreiro do Paçon eli Praça do Comércion laidan pylväskäytävän alla. Paikalla on ollut ravintola 1700-luvulta alkaen.

Osoite: Praça do Comércio 3
Metro: Terreiro do Paço
Avoinna: Ruokaa saa lounas- ja illallisaikaan, mutta ravintola on auki koko päivän
www.martinhodaarcada.pt

Cantinho do Bem Estar

Soma tasca Bairro Altossa on erinomainen paikka maistella paikallisia ruokia. Hyvän olon nurkkauksessa kannattaa maistella esimerkiksi mereneläviä.

Osoite: Rua do Norte 46
Metro: Baixa-Chiado
Avoinna: Ti-su lounas- ja illallisaikaan

Gambrinus

1930-luvulla avattu Gambrinus on Lissabonin ravintolamaailman klassikko. Hienossa ravintolassa palvelu on moitteetonta, ja ruokalistalla paljon portugalilaisia perinneruokalajeja. Baarin puolella voi syödä vaikkapa kehutun Gambrinuksen bifanan.

Osoite: Rua das Portas de Santo Antão 25
Metro: Restauradores
Avoinna: 12.30-1.30
www.gambrinuslisboa.com

Ruokavinkit Lissaboniin:

 

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *