Lissabon – kasvisruoka ja vegaaninen ruoka

Kasvissyöjien ja vegaanien olot Lissabonissa ovat parantuneet huimasti muutamassa vuodessa. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että monien ravintoloiden ruokalistalla on vain lihaa, kalaa ja alkupaloja.

Etenkin tascoissa ruokailu voi olla haastavaa. Jos kielimuurin yli pääsee, voi kuitenkin neuvotella itselleen kasvislautasen tai lihattoman version perusruuasta, jolloin jäljelle jää riisi, ranskalaiset ja salaatti. Kansainvälisissä ravintoloissa, kuten intialaisissa ja italialaisissa, valinnanvaraa on usein runsaammin.

Kuvaavaa on se, että vegaanille ei ole vakiintunutta ilmausta. Sanoja ”vegana/vegano” käytetään, mutta myös muotoa ”vegan”. Vanhempi sukupolvi ei välttämättä tunne termiä, mutta toisaalta kasvissyöjät mielletään usein juurikin vegaaneiksi. Lue siis ennen reissua Tripsterin vinkit ja sanasto vegaaneille.

Salaattivalikoimakaan ei perusravintoloissa ole yleensä kovin laaja, mutta raaka-aineet tomaatista mietoon sipuliin ovat lähes poikkeuksetta laadukkaita. Kesäaikaan salaatin kruunaa grillattu paprika.

Jos ranskalaiset eivät enää mene alas, on korkea aika mennä lissabonilaiseen kasvisravintolaan. Muutama klassikko on pitänyt pintansa, ja uusiakin ravintoloita on ilmestynyt. Monista kasvisravintoloista saa vegaanista ruokaa, ja vegaaniravintoloitakin kaupungissa on kourallinen. Monissa kasvisravintoloissa painopiste on terveellisessä ruoassa, eikä kaikissa tarjoilla alkoholia.

Ravintolasuositukset vegaaneille

Jardim das Cerejas

Ydinkeskustassa kulkevan vegaanin päivän pelastaa Jardim das Cerejas eli kirsikkapuutarha. Ravintolan noutopöytä on runsas, ja hinnat kohtuullisia. Kannattaa kokeilla myös jälkiruokia!

Osoite: Calçada do Sacramento 36
Metro: Baixa-Chiado
Avoinna: 12.30-15 ja 19-23
www.jardimdascerejas.com

Foodprintz

Foodprintz on uusi tulokas, joka satsaa vegaaniuden lisäksi lähi- ja luomutuotantoon. Lounasmenyy (tarjolla 12-15) vaihtuu kuukausittain, ja tilassa voi poiketa myös kahvilla. Mehut puristetaan paikallisista kauden hedelmistä ja vihanneksista, luomujuustot valmistaa kahvilan toinen omistaja, ja niitä voi myös ostaa mukaan. Foodprintz on myös joogastudio.

Osoite: Rua Rodrigo de Fonseca 82a
Metro: Marquês de Pombal
Avoinna: Ti-pe 9-19, la-su 10-18
www.foodprintzcafe.com

Food Temple

Vanhassa Mourarian kaupunginosassa on hurmaava ravintola, jonka menyy ja sisustus pursuilevat värejä. Lista on lyhyt ja vaihtuu päivittäin. Koska ravintola on pieni ja rakastettu, kannattaa tehdä varaus.

Osoite: Beco do Jasmim 18
Metro: Martim Moniz
Avoinna: Ke-su 19.30-23
>www.thefoodtemple.com

Ao 26 – Vegan Food Project

Yhtäkkiä kaikki tuntuivat puhuvan eräästä uudesta vegaaniravintolasta. Kyseessä oli vuonna 2016 avattu Ao 26, jonka ruoka on saanut kehuja piintyneimmiltä lihansyöjiltäkin. Ravintola on kaunis ja lista vaihtuu päivittäin. Ao 26 tarjoilee myös vegaanisia juustolautasia. Innostus ei ole ravintolan avaamisen jälkeen laantunut, joten kannattaa tehdä varaus.

Osoite: Rua Vítor Gordon 26
Metro: Baixa-Chiado
Avoinna: Ma 12.30-15.30, ti-la 12.30-19 ja 19.30-23

Ravintolasuositukset kasvissyöjille

Os Tibetanos

Os Tibetanos on Lissabonin kaikkien aikojen ensimmäinen kasvisravintola. Ikää sillä on yli 30 vuotta. Talvella ravintola valaistaan kynttilöin, kesällä lämmöstä nautitaan sisäpihan terassilla. Ruoka on kansainvälistä kasvisruokaa muutamin tiibetiläisin herkuin höystettynä, putiikista voi ostaa erilaisia tiibetiläisiä ja buddhalaisuuteen liittyviä esineitä ja kirjoja. Alkoholia ei tarjoilla, vaan ruoka nautitaan teen kera.

Osoite: Rua do Salitre 117
Metro: Avenida
Avoinna: Ma-pe, su 12.15 – 14.45 ja 19.30 – 22.30, la 12.45-15.30 ja 20-23.
tibetanos.com

Arco-Íris

Arco-Íris on ruokalamainen paikka – hyvällä tavalla. Lautaselle voi pyytää maistiaisia kaikista päivän annoksista ja hintaan kuuluu kupillinen yrttiteetä. Vegaaneilla on myös hyvät oltavat. Palvelu on ystävällistä ja tunnelma kiireetön! Ravintolan nimi tarkoittaa sateenkaarta.

Osoite: Rua de São José 95
Metro: Avenida
Avoinna: Ma-pe 9-18, la 12-14

Terra

Sisäpihalla sijaitseva terassi on myös Terran valtti, mutta muutoin konsepti poikkeaa Os Tibetanosista. Terrassa valmistetaan kasvisversioita portugalilaisista ruokalajeista ja ne valitaan itse noutopöydästä. Valikoimaan kuuluu esimerkiksi papupataa ja kasvisversioita turska-annoksista. Pizzaakin pöydässä on, ja mahtava salaattivalikoima. Terrasta saa myös portugalilaisia luomuviinejä.

Osoite: Rua da Palmeira 15
Metro: Baixa-Chiado
Avoinna: Ma-su 12.30-15.30 ja 19.30-24
www.restauranteterra.pt

Psi

Psi on ollut lissabonilaisten kasvissyöjien keidas jo kauan. Soma ravintola sijaitsee pienen puiston keskellä. Tarjolla on intialaisia herkkuja ja makuja muistakin maailman kolkista. Ruokalistalla on myös vegaanisia vaihtoehtoja. Alkoholijuomia ei Psistä saa.

Osoite: Alameda Santo António Capuchos
Metro: Rossio
Avoinna: Ma-la 12.30-15.30 ja 19.30-22.30
>www.restaurante-psi.com

Graça 77

Vuoden 2017 alussa avattu Graça 77 -kasvisravintolan ruokalista syntyy sen perusteella, mitä kauppahallista on tarttunut aamuvarhain mukaan. Varsinaisten aterioiden lisäksi tarjolla on aamiaista ja petiscoja eli pientä purtavaa, sekä sunnuntaisin kaksi erilaista brunssivaihtoehtoa. Kauniissa tilassa on vintage-tunnelmaa.

Osoite: Largo da Graça 77
Raitiovaunu: 28E
Avoinna: Ma-su 12.30-15 ja 20-22.30

Ruokavinkit Lissaboniin:

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *