Lissabon – ravintolat

Lissabonia ei juuri tunneta kulinaristien ravintolakaupunkina. Mutta jos kaupunkiin ei saavu odottaen Pariisin tai Rooman kaltaista ravintolakulttuuria, välttää pettymykset – ja saattaa kokea mahtavia yllätyksiä!

Mausteina käytetään pääasiassa suolaa, voita ja oliiviöljyä.

Portugalilainen perusruoka on yksinkertaista: kalaa ja keitettyjä perunoita tai lihaa riisin ja ranskalaisten kera. Kesäaikaan ruoka grillataan ravintoloiden edustalla. Mausteina ovat pääasiassa suola, voi ja oliiviöljy. Kuivatusta turskasta, bacalhausta, valmistetut annokset kuuluvat tietysti listalle, kuten myös cozido, papuja, lihaa ja makkaraa sisältävä muhennos. Näitä pääsee maistelemaan hauskoissa tasca-ravintoloissa.

Lissabonissa on suuret määrät portugalilaista ruokaa tarjoilevia ravintoloita, joten paikalliseen ruokaperinteeseen on helppo tutustua.

Kaupungissa on myös aistittavissa lupaavia muutoksia. Esimerkiksi pikkupurtava, tai portugalilaiset tapakset, eli petiscot ovat alkaneet saada ansaittua huomiota. Perinneruokaa katsotaan uusin ja ahnain katsein!

Lissabonissa on useita kiinnostavia paikallista ruokaa tarjoavia ravintoloita, joiden annokset perustuvat portugalilaiseen ruokaperinteeseen, mutta niitä on päivitetty tai kehitelty uuteen suuntaan – tai ne on vain valmistettu huolella ja parhaista mahdollisista raaka-aineista.

Lue vinkit ruoka-ajoista ja ulkona syömisestä Lissabonissa, niin olet ravintolassa oikeaan aikaan ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä!

Kasvissyöjän haasteet

Kasvisruokaa ei tavallisista pikkuravintoloista saa. Etenkin vegaanit ovat kovilla – ainoa vaihtoehto on usein vihreä salaatti ja ranskalaiset perunat. Ranskalaiset sentään on usein paikan päällä pilkoituista perunoista paistettuja.

Keitot ovat usein lihattomia, mutta joihinkin resepteihin kuuluu pätkä chouriço-makkaraa. Ja voi hyvin olla, että keitto on keitetty lihaliemeen.

Koska kasvissyönti ei ole kovin yleistä, hyvissäkin ravintoloissa kasvisruoka on joskus vetistä pastaa mauttomien kasvisten kanssa. Mutta tilanne on parantumassa – ja kasvisravintoloita kaupungissa on onneksi useampi!

Aamiainen

Perinteisesti Portugalissa ei juuri harrasteta runsaita aamiaisia. Kahviloissa aamulla tilataan maitokahveja ja pullaa. Croissantteja ja sämpylöitäkin jotkut syövät. Muutamista kahviloista saa brunsseja, mutta kaupungissa, jossa joka kadun kulmassa on kahvila, josta saa aina lämpimiä leipiä, kahvia ja useimmiten portugalilaisista appelsiineista puristettua mehua, brunsseille ei ole huimaavaa kysyntää.

Kansainvälisiä herkkuja

Lissabonin kansainvälisissä ravintoloissa pääsee muun muassa maistelemaan herkkuja, joita ei muualla Euroopassa helposti saa. Miten olisi mosambikilainen tai goalainen ruoka?

Ruokavinkit Lissaboniin:

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *