Lissabon – Rantaelämä

Jos et osaa valita kaupunkiloman ja rantaloman välillä, Lissabonissa saa molemmat! Lähimmät hiekkarannat ovat lyhyen junamatkan päässä. Cascaisin kaupunkin vievän junaradan varren rannoilla voi myös surffata. Tejo-joen toisella puolella on puolestaan Costa de Caparica, jonka kauniille rannoille pääsee myös julkisilla kulkuvälineillä. Komeita rantamaisemia arvostavat matkustavat puolestaan Sintran rannoille tai Guinchon rannalle.

Ei siis ole ihme, että rantaelämä on olennainen osa lisboetojen elämäntapaa. Ei olisi kovin liioiteltua sanoa, että rannalla makoilu kuuluu suorastaan portugalilaiseen kulttuuriin. ”Boa praia!” eli mukavan rantaoleilun toivotus on yhtä vakiintunut kuin mukavan viikonlopun tai alkavan viikon toivotus.

"Lähimmät hiekkarannat ovat lyhyen junamatkan päässä."

Auringosta nauttivat sulassa sovussa vuosikymmenten ajan nahkaansa kärventäneet iäkkäät rantaleijonat ja isot nuorisoporukat. Usein rantaelämää tullaan viettämään monen sukupolven voimin. Mukaan pakataan päivän lehdet, hiekkalinnanrakennustarpeet ja kateutta herättävät eväät.

Perinteisesti rannalla makoilun lomassa herkutellaan munkeilla. Bola de Berlim ostetaan mieluiten rantaa kiertävältä munkki- ja juomakauppiaalta.

Rantakausi alkaa Portugalissa usein jo toukokuussa ja jatkuu pitkälle syksyyn. Atlantin vesi vilvoittaa taatusti kuumimmillakin helteillä!

Carcavelos ja muut Cascaisin junaradan rannat

Helpoiten Atlantin rannalle pääsee junalla. Se lähtee Cais do Sodrén juna-asemalta, jolle pääsee metrolla. Tunnetuin ja laajin tämän seudun rannoista on Carcavelos. Junamatka sinne kestää vajaat puoli tuntia. Carcavelosin etu ei ole ainoastaan tila: siellä voi myös surffata! Rantakahviloita, jätskikioskeja ja ravintoloita Carcavelosissa on myös runsaasti.

Lissabonista katsottuna hiukan ennen Carcavelosia sijaitsee Praia da Torre. Pieni ranta on suojassa tuulelta. Sen erottaa Carcavelosista São Julião da Barran linnoitus.

Vartissa puolestaan pääsee Caxiasin pienelle uimarannalle. Sympaattinen ranta on aivan juna-aseman vieressä. Rantaa ei valvota, mutta siellä on suihkut, vessat ja kierrätysroskikset. Aseman lähellä voi syödä, mutta rantakahviloita Caxiasissa ei ole.

Jylhempi ranta on puolestaan S. Pedro do Estoril, jolle kävelymatka asemalta kestää noin vartin. Siellä voi hiekkarannalla loikoilun lisäksi istuskella tai kulkea kallioilla.

Rantakaupunkitunnelmaa voi aistia myös päätepysäkki Cascaisissa. Kylä on yksi Portugalin perinteikkäimipiä turistikohteita. Cascaisin ranta on aivan sen vanhan kaupungin tuntumassa. Sitä ei suositella uimareille, sillä se on niin lähellä satamaa.

Cascaisin lähellä sijaitsee myös vaikuttava, kahden kallion väliin sijoittuva pitkä Guinchon ranta. Sinne pääsee Scotturbin busseilla numerot 405 ja 415 Cascaisin juna-asemalta.

Aamun ensimmäinen juna Lissabonista Cascaisiin lähtee kello 5.30. Cascaisista viimeinen juna kohti Lissabonia lähtee 01.30. Kaikki junat eivät pysähdy kaikilla asemilla.

Costa de Caparica

Surffaamaan pääsee myös Caparican rannoilla. Caparican rannikko sijaitsee Tejo-joen toisella puolella. Caparican rannikolla on useita kauniita rantoja. Toisin kuin Cascaisin junaradan rannoilla, Caparican rannoilla on vähemmän rantaravintoloita ja autotiet kulkevat pääosin kauempana rannasta.

Monella rannalla on kuitenkin mukava rantaravintola, joiden edustalla voi loikoilla vaikka säkkituolissa tai riippumatossa. Monet muuttuvat viikonloppuöisin rantaklubeiksi.

Helpoimmin näille rannoille pääsee autolla. Julkisillakin se kuitenkin luonnistuu. Matkan voi aloittaa Praça da Espanhalta, jonne pääsee metrolla. Sieltä hypätään TST:n bussiin numero 153. Matka kestää tavallisesti alle tunnin.

"Monet rantaravintolat muuttuvat viikonloppuöisin klubeiksi."

Bussipysäkiltä voi kävellä Costa de Caparican kylän edustan hiekkarannalle – tai sitten jatkaa matkaa hauskalla rantajunalla. Transpraia lähtee Praia Nova -rannan tuntumasta, leirintäalueen vierestä ja pysähtyy lukuisilla rannoilla 9 kilometrin matkalla.

Junan kyydistä voi jäädä esimerkiksi Waikikin pysäkillä. Nimi viittaa Praia da Sereian eli merenneidon rannan baariin. Sitä edeltävä ranta, Praia da Morena on myös hyvä. Pysäkki on nimeltään Borda d’Água, oivan rantaravintolan, mukaan. Surffata voi esimerkiksi Praia do CDS:llä aivan Costa de Caparican tuntumassa. Eteläisimmällä rannalla, Fonte da Telhalla, voi myös purje- ja leijalautailla.

Sintra

Sintran seudulla on komeita ja vaikuttavia rantoja. Niille pääsee kätevimmin autolla, mutta suurelle Praia Grandelle voi matkustaa julkisillakin, samoin Magoiton rannalle. Praia Grandella voi surffata ja siellä muun muassa järjestetään bodyboard-kilpailuja.

Jos halajat Sintran rannoille, mene ensin Rossion juna-asemalle ja matkusta Portela de Sintran asemalle. Matka vie noin 40 minuuttia. Sieltä Praia Grandelle pääsee Scotturbin bussilla numero 439. Aikaa bussimatkaan kuluu reilut puoli tuntia. Magoiton rannalle puolestaan vie saman yhtiön bussi numero 444 ja matka kestää noin puoli tuntia.

Haluatko surffaamaan?

Surffikoulu kannattaa etsiä Portugalin virallisen surffijärjestön, Federação Portuguesa de Surfin, listoilta. Carcavelosissa ja Caparican rannoilla on useita surffikouluja, ja välineitä voi myös vuokrata. Myös Praia Grandella ja Guinchon rannalla on surffikoulut. Jotkut surffikoulut järjestävät kyytejä rannoille Lissabonista.

Rantojen olosuhteita surffauksen näkökulmasta voi tutkailla vaikka Magic Seaweed -sivuilla.


© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *