Lissabon – Belemin torni

Valkoisesta kivestä rakennettu koristeellinen torni sijaitsi aikoinaan keskellä Tejo-jokea. Sittemmin joki on kaventunut, joten nähtävyys on nyt joen rantavesissä. Belémin torni rakennettiin 1500-luvun alussa puolustustarkoituksiin. Myöhemmin tornin alimmaisia osia on käytetty esimerkiksi epäilemättä hyytävän kosteina ja kolkkoina vankityrminä.

Torni rakennettiin mausterahoilla

Torni edustaa kuningas Emanuelin mukaan nimettyä tyyliä. Emanuelintyyli eli manuelismi on koristeellista ja siinä näkyvät gotiikan ja renessanssiarkkitehtuurin vaikutus.

Tornin alimmaisia osia käytettiin hyytävän kosteina vankityrminä.

Tornia koristavat esimerkiksi itämaiset kuviot, merihenkiset elementit ja muuan sarvikuonokin. Kermakakkumaiseksikin näyttävää tyyliä voisi kuvailla. Samaa tyyliä edustaa toinen Belémin kuuluisa nähtävyys, Mosteiro dos Jerónimos -luostari. Molemmat säilyivät ehjinä vuoden 1755 maanjäristyksestä.

Varat moiseen arkkitehtuuriin saatiin onnistuneiden löytöretkien myötä. Vasco da Gama nimittäin oli onnistunut purjehtimaan Intiaan 1400-luvun lopulla. Portugalilaiset ryhtyivät menestyksekkääseen maustekauppaan.

Kannataako maksaa sisään?

Tornia voi ihastella rannaltakin, mutta sisälle kannattaa mennä, sillä siellä pääsee katselemaan lähietäisyydeltä koristelun hienoja yksityiskohtia ja tietysti joelle aukeavia näkymiä. Kannattaa kuitenkin varautua seuraan: Belémin torni on suosittu vierailukohde. Se lisättiin Unescon Maailmanperintöluetteloon 1980-luvulla.

Sisäänpääsy maksaa vajaan kympin, ja torniin sekä Mosteiro dos Jerónimos -luostariin voi hankkia yhteislipun.

Torre de Belém sijaitsee Belémissä Tejo-joen rannalla, Avenida de Brasílian lähellä. Sen vierellä on suuri puisto.

 

Osoite: Avenida de Brasília
Raitiovaunu: Belémiin pääsee Praça da Figueiralta raitiovaunulla numero 15.
Linja-auto: Kun ratikat ovat täynnä, Belémiin kannattaa mennä bussilla numero 714. Sekin lähtee Praça da Figueiralta.
Avoinna: Ti-su 10-17
www.torrebelem.pt

 

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *