Lissabon – Sé-katedraali

Alfaman sydämessä sijaitseva Sén katedraali on kaupungin vanhin kirkko. Kirkon rakennustyöt aloitettiin 1100-luvulla, kun kaupunki oli saatu uudelleen kristittyjen haltuun kiivaitten taisteluiden jälkeen. Samalla paikalla oli ennen moskeija.

Sen edustalla hyörivät turistit, mutta sisällä on hämärää ja tunnelma on harras. Täällä ei käy pelkkiä turisteja.

Arkkitehtuuria moneen lähtöön

Ulkoa kirkko näyttää pikemminkin linnoitukselta. Se on ainoa Portugalin kirkko, joka edustaa raskasta ja koreilematonta romaanista tyyliä. Rakennusaikanaan se oli ennen näkemättömän suuri, mutta on se edelleenkin koonsa puolesta vaikuttava.

Katedraalissa on tallessa Lissabonin suojeluspyhimyksen jäänteitä.

Kirkon sisällä arkkitehtuurista kiinnostuneet voivat tunnistaa erilaisia tyylisuuntauksia. Kirkkoa on korjailtu ja muuteltu vuosisatojen mittaan useaan otteeseen.

Kirkko vahingoittui pahan kerran Lissabonin maanjäristyksessä. Niistä viimeisin oli vuonna 1755, mutta sitä ennenkin kaupunki oli kärsinyt maanjäristysten aiheuttamista tuhoista.

Kirkossa pääsee pientä maksua vastaan tutkailemaan sen sisäpihaa, joka ainakin viime vuosina on ollut ennen kaikkea arkeologinen kaivaus.

Pyhän Vincentiuksen jäänteet

Sé-katedraalissa on tallessa myös yhden Lissabonin suojeluspyhimyksen jäänteitä. Ne tuotiin Algarvesta Lissaboniin vuonna 1173. Legendan mukaan laivaa seurasi kaksi korppia. Vincentius oli marttyyri: hänet kidutettiin kuoliaaksi 300-luvulla Espanjassa.

Laivaa seuranneet korpit ja laiva jäivät pysyväksi osaksi Lissabonin kuvastoa. Ne ovat kaupungin vaakunassakin.

Keskiyön messu

Portugalissa joulukirkkoon mennään yöllä. Tilaisuutta kutsutaan nimellä Missa do Galo eli kukon messu. Erään tarinan mukaan nimi johtuu siitä, että joulukuun 24. päivän yönä kukko lauloi ennen kuulumattoman kovaa. Moinen kieunta ennakoi Jeesuksen syntymää.

Kirkkoon voi tietenkin mennä kuka vain, joten jos sattuu viettämään joulua Lissabonissa, Sé on komea paikka käydä joulukirkossa. Siellä käyvät monet paikalliset – niin runsain määrin että kirkkoon tuodaan lisätuoleja. Eivätkä silti kaikki mahdu istumaan.

Keskiyöllä alkava messu kestää kauan, joten jos epäilee, että ei jaksa seurata koko ohjelmaa vieraalla kielellä, kannattaa jäädä taka-alalle.

Osoite: Largo da Sé
Metro: Rossio
Raitiovaunu: 28 ja 12, kirkon vieressä on pysäkki.

 

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *