Lissabon – Pyhän Yrjön linna

Lissabonin keskustan maamerkki on Pyhän Yrjön linna eli Castelo de São Jorge. Kukkulalla sijaitseva linna näkyy Baixan ja Mourarian yllä. Vaikka sen näkyvät osat ovat lähinnä perua 40-luvulta, jolloin siitä luotiin vetonaula turisteille, linnalla on kiinnostava historia.

Linna on mukavan perinteinen nähtävyys.

Linnan vaiheet liittyvät kristittyjen ja muslimien taisteluun kaupungin herruudesta. Linnoitus oli vaikean kamppailun näyttämö vuonna 1147. Taistelun sankari portugalilaisten näkökulmasta oli Martim Moniz, jolle on omistettu muun muassa linnan alapuolella oleva aukio ja sen metropysäkki. Kristityt siis onnistuivat valloittamaan linnoituksen, joka oli tuolloin muslimivalloittajien ydinaluetta.

Linnan nimikin on tuon taistelun peruja. Pyhä Yrjö suojelee niitä, jotka taistelevat kristinuskon puolesta.

Kuninkaallisia ja vankeja

Kun linnoitus oli saatu haltuun, piti sille löytää käyttöäkin. Portugalilaiset kuninkaalliset ottivat maurien tilat haltuun ja siitä tuli 1300-luvulla kuninkaanlinna. Sellaisena se toimi 1500-luvulle asti – viimeinen kuninkaallinen asukki oli kuningas Sebastian.

Sen jälkeen linna oli esimerkiksi armeijan käytössä. Se kärsi pahoin vuoden 1755 maanjäristyksessä ja merkittävimmät uudelleenrakennustyöt aloitettiin vasta 30-luvun lopulla.

Komeat näkymät – ja paljon seuraa

Ennen Pyhän Yrjön linnaan pääsi ilmaiseksi. Sinne saattoi mennä vaikka piknikille. Nykyään sisäänpääsy maksaa lähes 10 euroa. Lissabonilaiset sentään pääsevät vielä ilmaiseksi, mutta ei linnassa juuri paikallisia enää käy. Tunnelma on siis muuttunut.

Näkymät kuitenkin ovat ennallaan, ja linnassa pääsee tutustumaan alueen pitkään ja hurjaan historiaan sekä arkeologisiin tutkimuksiin.

Linna on mukavan perinteinen nähtävyys. Siellä käymiseen kannattaa varata aikaa, jotta ehtii kulkea muureilla ja istuskella maisemaa ihastelemassa.

Lähes samoista näkymistä voi nautiskella kahvikupposen tai oluen kera Graçan näköalapaikalla. Linnalle voi kävellä keskustasta – varaudu huimiin ylämäkiin – tai sinne voi matkustaa keltaisella ratikalla. Minibussillakin sinne pääsee Praça da Figueiralta.

Osoite: Rua de Santa Cruz
Avoinna: Ma-su 9-18 (talvella), 9-21 (kesällä)
Raitiovaunu: 12 ja 28, jää kyydistä Santa Luzian miradourolla.
Linja-auto:  737
castelodesaojorge.pt

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *