Lissabon lasten kanssa

Lissabonissa kelpaa vierailla lastenkin kanssa. Aurinkoisista päivistä voi nauttia puistoissa tai uimarannoilla, ja Lissabonissa on lapsiakin kiinnostavia nähtävyyksiä.

Mitä Lissaboniin lasten kanssa matkustaessa kannattaa huomioida? Entä mitä lasten kanssa kannattaa tehdä Lissabonissa? Lue paikallisen vinkit lasten kanssa matkustamiseen:

Lasten kanssa liikkuminen Lissabonissa

Lissabonissa lasten kanssa liikkuessa kannattaa varautua muutamiin hikikarpaloihin.

”Seitsemän kukkulan kaupunki”, kuten lissabonilaiset roomalaisten tapaan omaa kaupunkiaan kutsuvat, ei tee oikeutta mäkien todelliselle määrälle.

Jalkakäytävät ovat usein olemattomat. Mukana kannattaa olla vain kevyimmät ja kapeimmat mahdolliset matkarattaat. Monet paikalliset kuljettavat pikkulastaan aina kantorepussa. Alle 4-vuotiaan lapsen matka on ilmainen kaupungin julkisessa liikenteessä. Taksi on edullinen, mutta niihin ei ole saatavissa turvaistuimia.

Metro on liikkumiseen helpoimmasta päästä. Lentokentältäkin pääsee keskustaan. Kaikilla asemilla (esim. ydinkeskustan Baixa-Chiadossa) ei kuitenkaan ole hissiä vaan paljon portaita. Metrojen linjakartoista näkee asemat, joilla on invasymbolit. Kannattaa henkisesti varautua siihen, että hissit tai liukuportaat ovat usein rikki.

Klassiset raitiovaunut kulkevat reiteillä 28, 25, 12 ja 18. Niihin voi viedä vain taitettavat rattaat. Rattaat taitetaan ennen etuovesta sisään astumista ja viedään yleensä ratikan takaosaan. Lapsi matkustaa vanhemman sylissä. Keskellä päivää linjan 28 ratikoita kannattaa välttää, sillä ne ovat täpötäysiä. Aamuvarhain tai iltamyöhällä on tyhjempää.

Bussiin pääsee etuovesta vain kapeimmilla matkarattailla. Leveät on nostettava sisään poistumisovesta keskeltä. Bussin keskiosassa on tilaa vaunuille. Lastenrattaita ei busseissa juuri näy, joten tilaa on lähes aina. Aikuinen käy maksamassa matkan kuljettajan luona.

Tuktukit parveilevat keskustassa ja tarjoavat kiertoajeluja muutamalla kympillä. Ne voivat olla lapsiperheellekin mukavia, mutta on sanottava, että paikalliset eivät juuri pidä tuktukeista pikku kujillaan.

Lasten ruokailu Lissabonissa

Lissabonissa lapsiperheet tuntevat olonsa tervetulleiksi ravintoloissa. Valmisruokavalikoima tavallisissa ruokakaupoissa on puolestaan melko niukka. Imettäminen julkisesti ei ole tavallista.

Lasten kanssa voi mennä mihin tahansa ravintolaan. Vastaanotto on yleensä aina hyvin ystävällinen. Vaunut saa usein jättää säilytettäviksi tarjoilijalle. Syöttötuoleja löytyy lähes aina. Vanhemmille miellyttävintä vauvan kanssa saattaa olla terassilla ruokailu, tavallisissa ravintoloissa voi sisällä olla ahtaampaa. Ravintoloiden WC-tilat ovat yleensä pieniä, eikä niissä ole vaipanvaihtopöytiä.

Valmisruokapurkkeja on myynnissä yleensä vain paria eri makua; lihaa ja vihanneksia sekaisin. Hedelmäsoseissa on enemmän valinnanvaraa. Hinnat ovat yleensä Suomen tasoa korkeammat.

Maidonkorvike myydään vain jauheena. Valmisvellejä (farinha láctea, aina maidollisia) saa Meu Super-, Continente-, My Auchan- ja Pingo Doce -kaupoista. Maidoton velli (eli farinha não láctea) myydään jauhepakkauksina.

Kaurahiutaleita saa useimmista kaupoista, mutta muita puurohiutaleita vain suurista marketeista tai Celeiro-terveyskaupasta. Celeirosta saa myös luomutuotteita.

Vaipoista Dodot-merkkiset tunnetaan Suomessa Pampersina.

Leikkipuistoja, nähtävyyksiä ja rantaelämää

Lasten kanssa kulkiessa puistot ovat Lissabonin helmiä. Leikkipuistojen vieressä on usein kätevästi kioskikahvilakin.

Lähes kaikki hiekkarannat Lissabonin ulkopuolella ovat loivuudessaan lapsiystävällisiä, ja kuten kaikkialla Portugalissa, ilmaisia.

Puistot ja kävelyreitit

Parhaat puistot ajanviettoon keskustassa Chiadon puolella ovat Jardim de Estrela, Jardim Principe Real ja Jardim das Amoreiras. Alfaman ja Castelon puolella keskustaa kannattaa muistaa nämä: Jardim Botto Machado, Campo de Mártires de Patria ja Jardim da Cerca da Graça. Hotellialueen vieressä ydinkeskustassa on laaja Parque Eduardo VII. Myös taidemuseostaan tunnettu Gulbenkianin puisto on viidakkomaisuudessaan ja lintujen sekä kilpikonnien takia hauska käyntikohde. Leikkipuistoa siellä tosin ei ole.

Rauhalliseen päiväkävelyyn jopa vaunujen kanssa sopii Cais Sodrén aseman takana kohti siltaa ja Bélemiä kulkeva joenrannan kävelyreitti. Sinne asti turistimassat eivät eksy, toisin kuin muualle ydinkeskustan rantakadulla. Joen rannalla on muutama mukava ravintolaterassikin istuskeluun.

Belémin puistomainen alue joen rannalla on lissabonilaistenkin suosikki viikonloppuisin. Joenvarren kevyen liikenteen väylillä on paljon kulkijoita ja syystäkin. Myös nähtävyydet, leikkipuistot ja ravintolat kutsuvat. Alueella vuokrataan polkuautoja ja muita lasten menopelejä. Jos haluaa välttää ihmismassoja, hiljaisinta joen rannalla on alueen Atlantin puoleisella laidalla, Belémin tornilta ja sotien muistomerkiltä eteenpäin.

Lue lisää Lissabonin puistoista.

Nähtävyydet

Oceanário, yksi Euroopan suurimmista meriakvaarioista, sijaitsee puistoalueella Oriente-aseman lähellä keskustan ulkopuolella.

Liikennevälinemuseo, Museu da Carris vanhoine busseineen ja ratikoineen sijaitsee aivan 25 de Abril -sillan alla. Sinne pääsee keskustasta – tunnelmaan sopivasti – vanhalla 18-raitiovaunulla. Linjan vaunut eivät useinkaan ole täysiä. Reitti alkaa Cais Sodrén asemalta, pois jäädään Calvário-pysäkillä. Samaan retkeen voi yhdistää naapurin LX Factoryn, rennoksi oleskelualueeksi muotoutuneen vanhan tehdaskiinteistön ravintoloineen ja kauppoineen.

Lue lisää Lissabonin nähtävyyksistä ja Lissabonin museoista.

Uimarannat

Kävelymatkan päähän rannoilta pääsee paikallisjunalla Cais Sodrén asemalta. Carcavelosin ranta on todella laaja. Pareden alueen pienemmätkin rannat ovat portugalilaisten itsensä suosimia. Rannoilla on saniteettitilat, ulkosuihkut ja kahvilat. Päivänvarjopaikkoja on vuokralla vähänlaisesti.

Lue lisää Lissabonin rantaelämästä.

Teksti: Anna Tiittanen

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *