Lissabon – keskusta

Baixa

Lissabonin ydinkeskusta on nimeltään Baixa. Se uudelleenrakennettiin vuoden 1755 maanjäristyksen jälkeen, joten korttelit ovat selkeitä ja kadut suoria – toisin kuin muualla Lissabonissa. Baixassa on kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja paljon turisteja.

Paikalliset viettävät aikaa mieluiten muualla, mutta Baixan läpi kuljetaan moniin muihin kaupunginosiin. Ihmisvilinän tarkkailuun se on siis omiaan. Siihen sopivat esimerkiksi Rossion aukio eli Praça de D. Pedro IV tai jokirannan mahtipontinen Praça do Comércio eli Terreiro do Paço riemukaarineen.

Baixasta, Restauradores-aukiolta alkaa myös komea Avenida da Liberdade -bulevardi. Sen suurten puiden varjoissa on useita kahvikioskeja, joista saa hyvää kahvia. Sen varrella ovat myös kaupungin fiineimmät kaupat, joissa voi shoppailla niin Louis Vuittonia kuin Pradaakin. Sen toisessa päässä on suuri Eduardo VII -puisto ja sen kasvihuoneet sekä leikkipuisto.

Chiado

Suosittu kohtauspaikka on Baixan vierustalta nousevan Chiadon kaupunginosan metropysäkki ja kuuluisa A Brasileira -kahvila. Chiadossakin shoppaillaan ja juodaan kahvia, kenties astetta hienostuneemmin kuin Baixassa.

Carmon aukiolla voi hengähtää jakarandojen varjossa ja tutustua Carmon kirkkoon, jonka katto romahti maanjäristyksessä. Aukiolta sai alkunsa myös Neilikkavallankumous, joka päätti Salazarin diktatuurin vuonna 1974.

Bairro Alto

Chiadon kyljessä puolestaan on baarikortteli Bairro Alto. Alkuillasta siellä syödään, myöhemmin pääpaino on juomilla. Kaduilla hengaillaan edullista kaljaa tai caipirinhoja nautiskellen. Muutama tunnettu fadoravintolakin kaupunginosassa on. Päivällä siellä voi käydä vaateostoksilla katumuotiin keskittyvissä liikkeissä.

Kun baarit menevät kiinni, valutaan kohti jokea Cais do Sodrén klubeille tai viereiseen homobaareista ja tyylikkäistä liikkeistä tunnettuun komeaan Príncipe Realin kaupunginosaan. Siellä on myös suuri luonnontieteellinen puutarha.

Tutustu keskustan hotellitarjontaan, tarkista ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Liikkuminen

Keskustassa on useita metropysäkkejä, kuten Restauradores, Baixa-Chiado ja Rossio.

Nähtävyyksiä

Kahviloita, ravintoloita ja yöelämää

Hotelleja

 

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *