Lissabon – kahvilat

Lissabon pyörii kahvin voimalla. Tarkemmin sanottuna vahvan espresson voimalla. Sitä juodaan aamulla sekä lounaan ja illallisen jälkeen. Sen saa eteensä kun tilaa cafén, mutta Lissabonissa rakasta lasta kutsutaan myös bicaksi ja vielä lempeämmin cafezinhoksi.

Päivittäin Portugalissa juodaan yli 16 miljonaa kahvikupposta. 80% portugalilaisista juo kahvinsa kodin ulkopuolella. Kahvilakulttuuri on siis voimissaan! Kahviloita on erittäin paljon, joten kofeiinia ja syötävää löytää tarpeen tullen nopeasti.

Päivittäin Portugalissa juodaan yli 16 miljonaa kahvikupposta.

Peruskahviloiden sisustukseen ei ole juuri panostettu, mutta tunnelman takana ovatkin ihmiset, tiskin molemmin puolin. Kuulumiset vaihdetaan päivittäin, eikä kanta-asiakkaiden tarvitse edes sanoa ääneen mitä haluavat. Kahvit juodaan usein pikaisesti tiskin ääressä, mutta monet myös käyvät kahvilassa lukemassa päivän lehdet.

Kannattaa siis ehdottomasti poiketa tavallisissa kahviloista, joista ei matkaoppaissa kerrota. Niiden lisäksi Lissabonissa on muutama visiitin arvoinen perinteikäs kahvila ja viihtyisiä kahviloita, joissa voi viettää koko iltapäivän.

Pöytiintarjoilu on tavallista, mutta tilauksen voi tehdä myös tiskillä. Tavallisesti lasku tilataan ja maksetaan kahvittelun päätteeksi.

Café voi joskus olla myös ravintola, tai ravintolan ja kahvilan yhdistelmä. Pastelaria on varsinainen pullakahvila.

Kahvisanastoa

Mitä kahvilassa sitten voi bican lisäksi tilata? Café cheio on espresso, jossa on vettä vähän tavallista enemmän, mutta se kuitenkin tarjoillaan pienessä espressokupissa. Café pingado on espresso tilkalla maitoa. Runsaammin maitoa on meia de leitessä – puolet maitoa, toinen kahvia. Meia de leite tarjoillaan kupissa, runsasmaitoisempi galão korkeassa lasissa.

Café com cheirinho, eli tuoksuva kahvi tarkoittaa sitä, että kahvin sekaan on kaadettu tujaus aguardente-viinaa.

Älä tilaa cappuccinoa – huonolla tuurilla saat laihaa kahvia, jonka päällä on kermavaahtoa.

Jos kaipaat suurempaa määrää mustaa kahvia, tilaa tuplaespresso (café duplo) tai yleensä vähän vähemmän vahva café abatanado.

Reilun kaupan kahvia tai teetä kaupungista ei tunnu löytyvän mistään.

Herkkusanastoa

Portugalin pullista maailmalla parhaiten tunnetan pastel de nata. Se on rapeakuorinen, sisältä kermainen leivonnainen. Se maistuu niin kahvin kuin portviininkin kanssa.

Ei kuitenkaan kannata pidättäytyä pelkkien pastel de natojen syöntiin. Pão de Deus -pullan juju on päälle ripoteltu tomusokeri, jonka alla on voisilmään upotettuja kookoshiutaleita. Sen voi tilata myös kinkun ja juuston tai pelkän juuston kera – kannattaa kokeilla! Bolo de Arroz puolestaan on peruspulla, joka sopii erinomaisesti galãon seuraksi.

Suolaisten herkkujen aatelia ovat juustotoastit (tosta de queijo) ja juusto-kinkkutoasti (tosta mista). Voissa ja juustossa ei säästellä! Torrada on melkein syntinen herkku: paahdettua valkoista leipää, joka leikataan pieniksi viipaleiksi ja suorastaan valellaan suolaisella voilla…

Portugalin croissantit tuppaavat olemaan aika erilaisia ranskalaisiin verrattuna. Ne ovat makeampia ja vähemmän ilmavia.

Kahvilasuositukset

Lissabonissa kahvilan, ravintolan ja baarin raja on usein häilyvä. Niinpä monissa listan kahviloissa voi poiketa myös lasillisella tai aterialla. Lissabonin näköalapaikoilla on usein myös kahvila!

Clara-Clara

Kun Feira da Ladra -kirppis on koluttu, voimia voi kerätä Clara-Clara-kahvilassa. Söpö ja viihtyisä kioskikahvila sijaitsee pienen puiston keskellä, jakaranda-puiden alla. Croissantit ovat hyviä, ja paikan päällä valmistetaan limonadia.

Osoite: Jardim Botto Machado, Campo de Santa Clara
Avoinna: joka päivä 10-19, riippuen säästä ja vuodenajasta.
Metro: Santa Apolónia

Bettina & Niccolò Corallo

Pikkuriikkinen kahvila Príncipe Realin kaupunginosassa on myös kahvi- ja suklaakauppa. Ihan mistä tahansa kahvista ja suklaasta ei ole kyse, vaan huippulaadukkaista São Tomé & Princípe -saariston tuotteista. Kahvi on hämmentävän hyvää, ja kaakaosta, sokerista ja vedestä valmistettu suklaajäätelö kenties parasta maailmassa.

Osoite: Rua da Escola Politécnia 4
Avoinna: Ma-la 10-20
Metro: Baixa-Chiado

Fábulas

Chiadon kaupunginosan helmi on Fábulas, josta saa esimerkiksi paikallista luomuviiniä, kakkuja ja suolaista syötävää salaateista toasteihin ja lämpimiin aterioihin. Sisäpihalla sijaitsevan kahvilan tunnelmallinen sisustus koostuu iäkkäistä huonekaluista ja vanhoista valokuvista. Ulkonakin voi istua.

Osoite: Calçada Nova de São Francisco 14
Avoinna: 10-24, pe-la 10-01
Metro: Baixa-Chiado

Noobai

Adamastorin näköalapaikan viereisen kahvilan suurella terassilla kelpaa paistatella päivää kahvia, caipirinhoja tai olutta juoden. Värikkäästä kahvilasta saa myös ruokaa ja pientä purtavaa. Istuskella voi auringonlaskuun asti: Noobaista on hienot näkymät Tejo-joelle yli kaupungin!

Osoite: Rua de Santa Catarina
Avoinna: joka päivä 10-24
Metro: Baixa-Chiado

Vertigo

Vertigo on omiaan sadepäivän vetelehtimiseen. Terassia ei ole, mutta kakut ovat hyviä, ja teevalikoimakin lissabonilaisittain pätevä. Täälläkin sisustuksessa on retrotunnelmaa. Ja katossa hieno lasimaalaus!

Osoite: Travessa do Carmo 4
Avoinna: Ma-la 11-10
Metro: Baixa-Chiado

Park

Park on sekä kahvila ja baari, ja ehkä kaupungin mahtavin kattoterassi. Drinkkilista on hyvä, näköalat loistavat, ja puisista kalusteista ja viherkasveista tulee sellainen olo, kuin olisi puutarhassa. Park sijaitsee parkkihallin katolla, ja sisäänkäynti löytyy parkkihallin pohjakerroksesta.

Osoite: Calçada do Combro 58
Avoinna: Ti-la 13-02, su 13-20
Metro: Baixa-Chiado

Café Tati

Tati muistuttaa jatsia rakastavan isoäidin olohuonetta. Siellä voi käydä brunssilla, lueskelemassa lehtiä, syömässä (bataattiranskalaiset tulisella kastikkeella aiheuttavat riippuvuutta) ja juomassa viinilasillisen jos toisenkin. Ja on siellä joskus elävää musiikkiakin!

Osoite: Rua da Ribeira Nova 36
Avoinna: 11-01, suljettu maanantaisin
Metro: Cais do Sodré

Pois Café

Alfaman rennoimpiin ja värikkäimpiin kahviloihin kuuluu Pois Café. Hyllyissä on kirjoja ja lehtiä monilla kielillä ja kakkuvalikoima on mahtava. Kiitos itävaltalaisten omistajien, täältä saa sacher-kakkuakin! Pois Caféssa voi myös ruokailla ja käydä brunssilla.

Osoite: Rua São João da Praça 95
Avoinna: Ti-su 10-23, ma 12-23
Metro: Rossio (kovin lähelle ei metrolla pääse)
Raitiovaunu: 28 ja 12

Pastéis de Belém

Belémin turistikierroksen huippuhetkiin kuuluu pullakahvit Pastéis de Belém -kahvilassa. Siellä valmistetaan pastel de nata -pullien alkuperäisiä versioita eli pastéis de Belémejä. Kahvila on perustettu 1800-luvulla ja leivonnaisten resepti on salainen. Älä huoli, jos kahvilan edessä on jono. Se vie mitä todennäköisimmin tiskille, mutta sisätiloissa on pöytiä useammassa salissa. Lämpimänä tarjoiltavat leivonnaiset ovat niin hyviä, että vaikka kahvila onkin turistien suosiossa, sinne kannattaa mennä.

Osoite: Rua de Belém 84
Avoinna:  Ma-su talvella 8-23, kesällä 8-24
Raitiovaunu: 15
Linja-auto:  714

Lisää kahvilavinkkejä:

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *