Lissabon

Aurinkoinen, viehättävästi ikääntynyt ja raukea Lissabon on parhaimmillaan, kun siihen tutustuu kiireettä.

Varaa siis aikaa vanhojen kaupunginosien tunnelmallisilla kujilla kulkemiseen, maisemien ihailuun, pitkiin illallisiin ja näköalapaikoilla ja puistoissa istuskeluun.

Lissaboniin houkuttelevat tietysti myös kaihoisa fado-musiikki, uimarannat ja vaikuttavat historialliset nähtävyydet. Vaikka matkailijat ovat löytäneet kaupungin, Lissabonin pikkukylämäistä, menneistä vuosikymmenistä muistuttavaa tunnelmaa pääsee aistimaan aivan ydinkeskustassakin.

Ostoksia voi tehdä 100-vuotiaissa putiikeissa ja vahvat espressot nauttia iäkkäissä kahviloissa. Hintataso on edullinen, etenkin mitä tulee herkutteluun ja paikallisten viinien maisteluun.

Kaupungin ylistetty yöelämä on aina ajan hermolla!

Lissabonin hotellit

Lissabonin keskustassa on runsaasti niin hotelleja kuin hostellejakin. Ydinkeskustasta käsin on helppo liikkua ympäri kaupunkia ja lähteä päiväretkillekin. Kannattaa myös katsastaa metroasemien lähellä sijaitsevat majapaikat. Etäisyydet ovat lyhyitä ja metrolla liikkuminen helppoa. Ja jos ilta venyy pitkäksi, taksilla kulkeminenkin on edullista.

Lissabonin kaupunginosat

Lissabon on pieni ja helposti hallittava kaupunki, ja kaikista keskeisimmät kaupunginosat ovat kävelyetäisyydellä ydinkeskustasta. Kukkuloiden ansioista kaupungissa on mahtavia näköaloja – ja jyrkkiä mäkiä. Puistoissa on mukava lekotella helteisenä päivänä.

Vanhimmat kaupungiosat ovat tunnelmallisia, ydinkeskustassa taas shoppaillaan ja herkutellaan. Belémin kaupunginosassa on suuri määrä kaupungin keskeisimpiä nähtävyyksiä, Parque das Nações -alue puolestaan on moderni ja avara.

Lissabonin nähtävyydet

Lissabon pursuilee historiallisia nähtävyyksiä, prameita kirkkoja ja kiehtovia museoita. Ja onpa kaupungissa yksi maailman komeimmista akvaarioistakin. Tripsteri suosittelee myös vierailua muuan hautausmaalla…

Lissabonin ravintolat ja kahvilat

Lissabonin rytmin määräävät ruoka-ajat. Lounasta syödään yhden tienoilla, illallista yhdeksän tienoilla. Paikalliset käyvät tasca-ravintoloissa, joissa tarjoillaan rehtiä ruokaa suurina annoksina. Maun takaavat suola ja oliiviöljy, ruokajuomana nautitaan karahvillinen talon viiniä – usein myös ennen töihin palaamista lounastauolla.

Viime aikoina petiscot eli portugalilaiset tapakset ovat saaneet kokkien huomion. Oliivien, juuston ja kinkun lisäksi niihin kuuluvat niin turskapallerot kuin osteritkin. Kulinaristit arvostavat myös mahdollisuutta perehtyä entisten siirtomaiden, kuten Angolan, Mosambikin ja Kap Verden ruokakulttuuriin. Kasvissyöjien olot ovat kohentuneet viime vuosina, sillä kasvisravintoloita on jo useita.

Lissabonin kahvilakulttuuri on vilkas ja mutkaton. Bica eli espresso päättää aterian, aamulla ja iltapäivällä juodaan myös maitokahvia, mieluiten pullan kera.

Lissabonin yöelämä

Lissabonin yöt ovat pitkiä: ensin syödään illallista pitkän kaavan mukaan, sitten mennään esimerkiksi Bairro Altoon muutamalle lasilliselle ja jatketaan sieltä klubeille. Elektronisen musiikin ystäville Lissabon on erinomainen matkakohde! Jos yöelämään haluaa tutustua huolellisesti, nukkumaan ei pääse ennen aamua.

Bairro Altossa on myös muutama jazz-baari ja fadoa voi kuunnella illallista syödessä. Alfamassa on tunnelmallisia baareja, joissa voi perehtyä portugalilaisiin viineihin. Euroopan afrikkalaisimmaksi kaupungiksikin kutsutussa Lissabonissa pääsee kuuntelemaan muun muassa kapverdeläistä mornaa. Brasilialaista musiikkia on tarjolla myös!

Retket Lissabonista

Jos Lissabonista aikoo tehdä yhden päiväretken, on syytä suunnata Sintraan. Junamatka kestää kolme varttia. Vehreässä pikkukaupungissa on komea linna ja useampikin palatsi.

Sintran reissuun voi yhdistää vierailun Cabo da Rocaan, jos jalat kestävät ja aikaa riittää. Cabo da Roca on Euroopan läntisin kolkka. Kallionjyrkänteiltä on vaikuttavat näkymät merelle ja hurja 150 metrin pudotus saa haukkomaan henkeä.

”Lissaboniin kesäaikaan tullessa mukaan kannattaa pakata uikkarit. Atlantin uimarannat ovat lähellä!”

Lissaboniin kesäaikaan tullessa mukaan kannattaa pakata uikkarit. Uimarannat ovat nimittäin lyhyen junamatkan päässä. Cascaisiin vievän junaradan varrella on useita rantoja.

Junamatkaa voi jatkaa Estoriliin asti. Se on tenniksestä ja kasinosta tunnettu rantakaupunki. Päätepysäkki, idyllinen Cascais on myös visiitin arvoinen: siellä pääsee rantalomatunnelmiin! Sieltä voi jatkaa matkaa bussilla tai pyörällä Guinchon rannalle. Pitkä ranta on taitavien surffaajien suosiossa. Näillä seuduilla on myös useita golfkenttiä.

Bussilla Lissabonista voi tehdä päiväretken esimerkiksi Ericeiraan, kauniiseen kalastajakylään josta saa taatusti tuoretta kalaa ja muita merellisiä herkkuja. Niiden ja rantojen perässä kannattaa matkata myös Sesimbraan. Setúbalin seudulla on myös paljon kauniita rantoja sekä Arrábidan kukkulan luonnonpuisto.

Mafran pikkukaupungissa, 40 kilometrin päässä Lissabonista on näkemisen arvoinen palatsi. 1700-luvulla rakennettu barokkipalatsin ja luostarin yhdistelmä kirkkoineen painuu mieleen.

https://www.tripsteri.fi/portugali/

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (1):

Marja Pulkkinen 26.11.2017 10:06

Hei! Majoituksen löytyminen Lissabonista on vaikeaa. Minulla on erittäin paha homealtistuma, joka on valitettavasti edennyt niin pitkälle, että tällä hetkellä tietynlainen kuitupöly ja uudet lastulevyt aiheuttavat poskiontelukipuja.
Tarvitsen asunnon tai hotellihuoneen, joka vastaisi ihan normaalin kerrostalohuoneiston tasoa: painovoimainen ilmastointi, tuuletusikkuna, puulattiat (ei missään tapauksessa kokolattiamattoja!), ei vanhoja homeisia huonekaluja, eikä ihan uusia lastulevykaappeja. Ja mikä vaikeinta tietää etukäteen - ei vesivahinkoja. Olen kysynyt tietenkin hotelleista ja vuokranantajilta näitä asioita etukäteen, saamatta kunnon vastauksia.

Kiitos vinkeistä!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anna Pöysä 27.11.2017 12:41

Hei! Ensimmäiseksi tuli mieleen Inspira Santa Marta -hotelli. Se on uusi, ja ensimmäinen hotelli koko kaupungissa, jossa on huomioitu allergioista kärsivät asiakkaat. Olettaisin, että osaisivat ainakin vastata kunnolla tiedusteluihin. Ymmärrän hyvin, että Lissabonista ei ole ihan helppoa löytää tällaista majapaikkaa, mutta toivottavasti sopiva löytyy!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *