Hiihtoloma Lapissa – mitä tehdä ja minne mennä?

Kun Etelä-Suomen hiihtolomat alkavat helmikuussa, lappilaiset tunturikeskukset täyttyvät suomalaisista hiihtolomailijoista. Kiihkein talvilomakausi kestää pääsiäiseen, joskin vielä senkin jälkeen Lapissa on yleensä loistavat hiihtokelit.

Iso osa etelän hiihtolomailijoista suuntaa Lapin tunnetuimpiin hiihtokeskuksiin, Leville (Kittilä), Ylläkselle (Kolari) tai Saariselälle (Inari). Ne ovat varsinkin lapsiperheille hyviä kohteita, koska niissä riittää monenlaista tekemistä: on rinteitä, latuja, pulkkamäkiä, ravintoloita ja kylpylöitä. Niissä on hiihtolomaviikolla myös ohjattua ohjelmatarjontaa.

Kaunispää on yksi Saariselän huipuista. Sen laella on ravintola. Kaunispäältä lähtee rinteitä ja pulkkamäki. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Mutta entä jos laajentaisit Lapin-tuntemustasi ja kokeilisit tällä kertaa Lapin-lomallasi jotain uutta? Tässä vinkit ja suositukset Lappiin tuleville hiihtolomalaisille.

Tripsteri App Lappi banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Tutustu erilaisiin kohteisiin

Oma suosikkikohteeni Lapissa on pieni ja ihastuttava Pallas. Se sijaitsee Muoniossa Tunturi-Lapissa. Siellä keskeisin majapaikka on Lapin sodan jälkeen rakennettu nostalginen Hotelli Pallas, joka sijaitsee upealla paikalla tunturiylängöllä aivan Pallastuntureiden syleilyssä. Pallas ei ole mikään menopaikka, eikä sinne kannata matkata after skin takia. Se on ennen kaikkea rauhallista luontolomaa kaipaavan valinta.

Pallaksella voit nauttia lumisista tunturimaisemista omatoimisesti kaikessa rauhassa. Jos kuitenkin kaipaat opastusta tai apua tunturissa liikkumiseen, tutustu elämyshiihtokoulu Pallaksen Pöllöjen tarjontaan. Pallaksen Pöllöt järjestää vapaalasku- ja umpihiihtoretkiä Pallaksen säväyttäviin maisemiin.

Hotelli Pallas sijaitsee upeissa tunturimaisemissa Pallastuntureilla. (Kuva: Lapland Hotels)

Niin ikään pieni ja viehättävä tunturikohde on Luosto, joka tekee parhaillaan uutta tulemista. Sodankylässä Keski-Lapissa sijaitseva Luosto on sympaattinen kelokylä, joka sopii matkakohteena luonnonrauhaa etsivälle. Majoitusta tarjoaa esimerkiksi Hotelli Luostotunturi Luoston ytimessä. Luoston korkein huippu on Ukko-Luosto, jonka ympäri menee mainio hiihtolatu, Ukko-Luoston kierros (17 km). Hotelli Luostotunturin yhteydessä on pieni Ametistikylpylä, jossa voi käydä pulikoimassa hiihto- tai laskupäivän jälkeen. Luostolla on myös Ametistikaivos, jonne voi tehdä vierailuja.

Luostolle on Skibus-yhteys Rovaniemeltä. Skibus lähtee Rovaniemen rautatieasemalta ja kulkee lentoaseman kautta. Luostolta bussi jatkaa vielä matkaa Pyhälle, joka sijaitsee Luoston naapurissa.

Luosto sijaitsee Pyh-Luoston kansallispuiston maisemissa. (Kuva: Ski.fi / Luosto)

Jos haluat päästä talviliikkumaan paikkaan, jonne muut etelän turistit eivät eksy, kokeile Kommattivaaraa. Se on Sodankylässä sijaitseva ulkoilukeskus, jossa voi hiihtää ja laskea mäkeä. Osa Kommatin laduista on haastavia. Pientä laskettelukeskusta pyörittää Jokkerin Hiihtomesta. Aukiolo kannattaa tarkistaa etukäteen, sillä keskus on auki epäsäännöllisin ajoin. Kommattivaaralla on myös avantouintipaikka.

Jokkerin Hiihtomesta on pieni laskettelukeskus Kommattivaaralla Sodankylässä. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Upea talvilomakohde on myös Riisitunturin kansallispuisto eteläisessä Lapissa Posiolla. Se on tunnettu tykkylumimetsistään, jonne kannattaa lähteä lumikenkäilemään tai talvipatikoimaan. Riisitunturille nousee 4,3 kilometrin mittainen Riisin rääpäisy -rengasreitti, joka johdattaa parhaille tykkylumipaikoille.

Riisitunturin hienot tykkylumimetsät tekevät vaikutuksen. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Käy kylissä

Lapissa on myös lukuisia pikkukyliä, jotka ovat mainioita roadtrip-käyntikohteita. Yksi suosikkikylistäni on Kierinki Lounais-Sodankylässä. Se on aktiivinen ja vireä Lapin kylä, josta löytyy myös majoitusta. Marraskuussa 2016 avatulla Kieringin lomakylällä on hotellihuoneita, lomahuoneistoja, mummonmökkejä ja karavaanipaikkoja.

Kierinki on vanha maatalouskylä, joka säästyi Lapin sodan tuhoilta. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Toinen viehättävä pikkukylä on Kaukonen Kittilässä. Se sijaitsee parikymmenen kilometrin päässä Kittilän keskustasta. Se on kaunis, perinteinen lappilaiskylä, jonka rakennukset edustavat vanhaa peräpohjalaista rakennustyyliä. Vierailun arvoinen käyntikohde Kaukosessa on Särestöniemi-museo, joka esittelee Lapin tunnetuimman kuvataiteilijan Reidar Särestöniemen elämää. Museoalueella on Särestöniemen upea taiteilijakoti ja ateljee.

Mielenkiintoinen on myös Suvannon kylä Pelkosenniemellä. Se on perinteinen lappilainen joenvarsikylä, joka on niin piilossa muulta maailmalta, että sinne on vaikea löytää. Pyhätunturilta on matkaa Suvannon kylään noin 30 kilometriä.

Suvannon kylän rakennuskanta on 1800-1900-lukujen taitteesta. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Kokeile uusia aktiviteetteja

Suurin osa suomalaisista matkailijoista tulee Lappiin hiihtämään ja laskettelemaan. Lapin-lomalla voi kuitenkin tehdä myös muuta, kuten käydä huskyajelulla tai vierailla porotiloilla ja -puistoissa. Porotilavierailulla pääsee ruokkimaan poroja ja tutustumaan pohjoiseen poronhoitokulttuuriin ja porotilojen arkeen. Yleensä vierailut pitää varata etukäteen.

Poropuistoja ja -tiloja on lähes kaikkien tunturikeskusten kupeessa. Esimerkiksi Pyhätunturilla on Poropuisto Kopara, joka on perinteikäs perheomisteinen porotila. Luoston läheisyydessä taas on mainio Jaakkolan porotila, jota pitävät sodankyläläiset Jani Jaakkola ja Anu Magga. Torassiepin porotila Muoniossa on Lapin vanhimpia. Se on kiva käyntikohde Pallaksen alueelle matkaaville.

Anu Magga on kotoisin Vuotsosta, Pohjois-Sodankylästä. Jani Jaakkola on Jaakkolan porotilan pitäjä kolmannessa polvessa. (Kuva: House of Lapland / Terhi Tuovinen)

Poroja pääsee näkemään myös porokisoissa, joita järjestetään Lapissa talvilomakaudella. Kisakauden isoin tapahtuma on Inarin porokuninkuusajot. Ne järjestetään maalis-huhtikuun vaihteessa Inarijärven jäällä Inarin kirkonkylän kupeessa.

Sodankyläläisessä Sattasen kylässä järjestetään porokisat perinteisesti pitkänäperjantaina. Tapahtuma on suosittu. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Talviloman aktiviteetteihin kannattaa liittää myös vierailu jossakin kylpylässä. Lapin paras ja monipuolisin kylpylä on Levi Hotel Spa Levillä. Hyvä uimahalli-kylpylä löytyy myös Kemijärveltä: kylpylä-uimahalli Poukamassa on vesiliukumäki ja useita altaita.

Paras avantouintipaikka on Kiilopäällä Saariselän eteläpuolella Suomen Latu Kiilopään savusaunan yhteydessä. Savusauna lämpiää Kiilopäällä tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Kiilopään savusaunasta pääsee pulahtamaan avantoon. (Kuva: Liisa Kuittinen)

Matkusta yöjunalla

Lapissa on useita lentoasemia, ja lentämällä pääsee näppärästi Lapin kohteisiin, mutta jos aikaa on hitaaseen matkustamiseen, suosittelen matkustamaan Lappiin yöjunalla.

Yöjuna on kätevä, stressitön tapa matkustaa Lappiin, ja halutessa junaan saa myös auton. Lapsista yöjunassa matkustaminen on hauska seikkailu. Mukaan voi pakata eväät ja tehdä matkasta mieluisan retken.

Yöjunia kulkee Helsingistä Tampereen kautta Rovaniemelle ja Kolariin. Yöjunista on hyvät bussijatkoyhteydet muualle Lappiin, ja bussit yleensä odottavat junia, jos junat ovat myöhässä.

Tuletko Lappiin autolla? Tsekkaa parhaat pysähdyspaikat Tripsterin Lappi-oppaasta eli täältä.

Etsitkö majapaikkaa? Tripsterin Lappi-oppaasta löydät lisää majoitusvaihtoehtoja.

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *