Itä-Lappi

In the middle of nowhere, keskellä ei mitään. Siten itseään markkinoi Itä-Lapissa sijaitseva Salla.

Nimitys on osuva, sillä Salla sijaitsee pitkälti erämaiden keskellä. Sallassa jos missä on mahdollista nauttia luonnonrauhasta. Sallassa on muun muassa Tuntsan erämaa ja puolet Oulangan kansallispuistosta. Salla on myös perinteikäs mäenlaskupaikka, jonka rinteillä on lasketeltu jo 1930-luvulta lähtien.

Sallan lisäksi itäiseen Lappiin kuuluvat Savukoski ja Kemijärvi. Erämainen Savukoski on jäänyt monille vieraaksi, eikä siellä törmää turistimassoihin. Kemijärven tärkein matkailukohde on Suomutunturi, jonka lasketteluhistoria juontaa juurensa 1960-luvulle.

Itä-Lappi on erämaiden, tuntureiden, vaarojen ja erämaajokien seutua, ja sen nähtävyydet ovat pääosin luontokohteita. Vaellus- ja patikkareittejä on yhteensä satoja kilometrejä.

Naruska & Tuntsan erämaa

Sallan Naruska on nimenä monille tuttu, sillä Naruskassa sijaitsee Ilmatieteen laitoksen sääasema, joka on kuuluisa pakkasennätyksistään.

Noin 50 kilometrin päässä Sallan keskustasta sijaitseva Naruska on pieni kylä vaarojen ja tuntureiden keskellä. Majoitusta siellä tarjoaa Naruskan retkeilymaja. Lähituntureita ovat Karhutunturi ja Sorsatunturi.

Naruskan pohjoispuolella sijaitsee komea Tuntsan erämaa, joka on suosittua retkeilyaluetta. Tuntsassa kulkee UKK-retkeilyreitti, joka on näppärin tapa tutustua erämaa-alueeseen. UKK-reitille pääsee Naruskan kylästä.

UKK-reitti on valtakunnallinen, halki Suomen kulkeva retkeilyreitti. Tuntsan alueella UKK-reittiä on 21 kilometrin verran.

Sallan poropuisto

Erityisesti ulkomaiset matkailijat ovat ihastuneet porotilavierailuihin. Sallan poropuistossa pororetkille pääsee myös kesällä. Puistossa on viiden kilometrin mittainen opastettu polku, jonka varrella voi tutustua vanhaan porokämppäkulttuuriin.

Sallan poropuisto on suosittu nähtävyys. (Kuva: Matkalle Sallaan ry)

Samperin Savotta

”Jossain hevon jeerassa.” Niin itseään mainostaa syksyinen Sompio Rock, jonka perusti Savukoskelta lähtöisin ollut muusikko Zarkus Poussa vuonna 2009. Poussa kuoli vuonna 2016, mutta pienen festivaalin järjestämistä on jatkettu.

Sompio Rockin pitopaikka on Samperin savotta -lomakeskus Savukoskella Kemijoen rannalla. Se on oiva paikka majoittua Itä-Lappiin suuntautuvalla luontolomalla, sillä sieltä voi tehdä patikointiretkiä ympäröivään erämaaluontoon.

Samperin savotan vieressä on Korvatunturin luontokeskus, josta saa infoa liittyen alueen vaellusreitteihin, latuihin ja retkeilymahdollisuuksiin. Samassa osoitteessa on myös Savukosken matkailuinfo.

Korvatunturi

Joulupukin Pajakylä on rakennettu napapiirin tuntumaan Rovaniemelle, mutta joulupukin oikea koti, Korvatunturi, sijaitsee Savukoskella Suomen ja Venäjän rajalla. Savukosken kirkonkylältä sinne on matkaa peräti 135 kilometriä.

Korvatuntunturille pääsy vaatii vaivannäköä, mutta vaivanpalkkana on upeat maisemat. Korvatunturille tehdään myös opastettuja retkiä, ja talvella paikalliset matkailuyrittäjät järjestävät sinne moottorikelkkavaelluksia.

Koska Korvatunturi sijaitsee rajavyöhykkeellä, sen laelle meneminen vaatii Rajavartiolaitoksen rajavyöhykeluvan. Lupa on ilmainen, ja se oikeuttaa lyhytkestoiseen käyntiin Korvatunturilla.

Suomutunturi

Kemijärvellä sijaitsevalle metsäiselle Suomutunturille raivattiin hiihtokeskus 1960-luvun puolesssavälissä. 1970-luvulla siitä tuli Suomen puhutuin hiihtokeskus ja varakkaamman väen näyttäytymispaikka, jossa ”kävivät kaikki”. Siellä kävi myös laskijoita, jotka toivat silloisen hotdog-hiihdon eli freestylen Suomeen.

Koska Suomu sijaitsee sakean puuston keskellä, sitä markkinoidaan Lapin tuulensuojaisimpana laskettelukeskuksena. Kemijärven keskustasta on matkaa Suomulle 45 kilometriä.

© Liisa Kuittinen

Tripsteri App Lappi banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Liisa Kuittinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva toimittaja, joka muutti marraskuun lopussa 2014 Sodankylään Lappiin. Valmistui erä- ja luonto-oppaaksi kesällä 2020. www.liisakuittinen.com