Lissabon – kasvisruoka

Kasvissyöjien kannattaa varautua siihen, että monista Lissabonin ravintoloista ei saa minkään sortin kasvisruokaa. Menyyssä on vain lihaa, kalaa ja alkupaloja. Etenkin tascoissa ruokailu voi olla haastavaa. Jos kielimuurin yli pääsee, voi kuitenkin neuvotella itselleen kasvislautasen tai tilata bitoquen ilman lihaa, jolloin jäljelle jää paistettu kananmuna, riisiä, ranskalaisia ja salaattia. Kansainvälisissä ravintoloissa, kuten intialaisissa ja italialaisissa, valinnanvaraa on usein runsaammin. ”Não como carne” tarkoittaa, ettet syö lihaa, ”sou vegetariana/vegetariano” tarkoittaa, että olet kasvissyöjä.

Salaattivalikoimakaan ei perusravintoloissa ole yleensä kovin laaja, mutta raaka-aineet tomaatista mietoon sipuliin ovat lähes poikkeuksetta laadukkaita. Kesäaikaan salaatin kruunaa grillattu paprika.

Jos ranskalaiset, salaatti, juustotoastit ja omeletit eivät enää mene alas, on korkea aika mennä lissabonilaiseen kasvisravintolaan. Muutama klassikko on pitänyt pintansa, ja uusiakin ravintoloita on ilmestynyt. Vegaaniravintoloita ei (vielä) ole, mutta kasvisravintoloista saa vegaanisiakin annoksia. Monissa kasvisravintoloissa painopiste on terveellisessä ruoassa, eikä kaikissa tarjoilla alkoholia.

Ravintolasuositukset

Os Tibetanos

Os Tibetanos on Lissabonin kaikkien aikojen ensimmäinen kasvisravintola. Ikää sillä on yli 30 vuotta. Talvella ravintola valaistaan kynttilöin, kesällä lämmöstä nautitaan sisäpihan terassilla. Ruoka on kansainvälistä kasvisruokaa muutamin tiibetiläisin herkuin höystettynä, putiikista voi ostaa erilaisia tiibetiläisiä ja buddhalaisuuteen liittyviä esineitä ja kirjoja. Alkoholia ei tarjoilla, vaan ruoka nautitaan täälläkin teen kera.

Osoite: Rua do Salitre 117
Metro: Avenida
Avoinna: Ma-pe, su 12.15 – 14.45 ja 19.30 – 22.30, la 12.45-15.30 ja 20-23.
tibetanos.com

Arco-Íris

Arco-Íris on ruokalamainen paikka – hyvällä tavalla. Lautaselle voi pyytää maistiaisia kaikista päivän annoksista ja hintaan kuuluu kupillinen yrttiteetä. Palvelu on ystävällistä ja tunnelma kiireetön! Ravintolan nimi tarkoittaa sateenkaarta.

Osoite: Rua de São José 95
Metro: Avenida
Avoinna: Ma-pe 9-18, la 12-14

Terra

Sisäpihalla sijaitseva terassi on Terrankin valtti, mutta muutoin konsepti poikkeaa Os Tibetanosista. Terrassa valmistetaan kasvisversioita portugalilaisista ruokalajeista ja ne valitaan itse noutopöydästä. Valikoimaan kuuluu esimerkiksi papupataa ja kasvisversioita turska-annoksista. Pizzaakin pöydässä on, ja mahtava salaattivalikoima. Terrasta saa esimerkiksi portugalilaisia luomuviinejä.

Osoite: Rua da Palmeira 15
Metro: Baixa-Chiado
Avoinna: Ma-su 12.30-15.30 ja 19.30-24
www.restauranteterra.pt

jardim das cerejas

Ydinkeskustassa kulkevan kasvissyöjän päivän pelastaa Jardim das Cerejas eli kirsikkapuutarha. Ravintolan noutopöytä on runsas, ja hinnat kohtuullisia. Kannattaa kokeilla myös jälkiruokia!

Osoite: Calçada do Sacramento 36
Metro: Baixa-Chiado
Avoinna: 12.30-15 ja 19-23
www.jardimdascerejas.com

Jardim doSentidos

”Aistien puutarha” ei ole pelkkä ravintola, vaan esimerkiksi lounasmenuun voi kuulua noutopöydän antimien lisäksi ruokailua edeltävä hieronta tai ruokailijalle laadittu tähtikartta. Vegaanisia vaihtoehtoja on runsaasti, ja ruoka valmistetaan ayurveda-oppeja silmällä pitäen. Zen-henkisyys ulottuu myös ravintolan sisutukseen!

Osoite: Rua da Mãe d'Água 3
Metro: Avenida
Avoinna: Lounas (noutopöytä) ma-pe 12-15, illallinen (à la carte) ma-la 19-22.30
www.jardimdosentidos.com

Mestre André

Herttainen Mestre André ei ole kasvisravintola, mutta se on listalla kuitenkin hyvästä syystä. Siellä tarjoillaan perinteistä portugalilaista liha- ja kalaruokaa, mutta sieltä saa myös useampaa kasvisruokaa. Kannattaa kokeilla papupataa! Mestre André on hyvä ratkaisu, jos seurueessa on monenlaisia syöjiä. Kesäiltaisin kannattaa istua somasti koristellulla terassilla.

Osoite: Calçadinha de Santo Estevão 6
Metro: Santa Apolónia
Avoinna: Ti-su lounas- ja illallisaikaan
www.restaurantemestreandre.com

© Anna Pöysä


[blog_grid column=”2″ showposts=”4″ post_content=”excerpt” category_in=”178″ title=”Uusimmat matkablogit” carousel=”true”]

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):