Valassafarit – Islanti

Valaat – nuo merten sympaattisimmat eläimet! Islanti on mainio paikka nähdä valaita. Niitä saattaa nähdä ihan rannaltakin katselemalla, mutta lähemmäs pääsee veneellä. Valassafareita järjestetään vuoden ympäri. Veneretkillä nähdään muun muassa sinivalaita, ryhävalaita ja miekkavalaita. Jo pelkkä valaanpyrstön vilahdus saa housut tutisemaan.

Valassafareja järjestetään esimerkiksi Reykjavíkissa (Elding), Snæfellsnesissä (Laki Tours) ja Pohjois-Islannissa pienessä Dalvíkin kylässä (Arctic Sea Tours), Akureyrin kaupungissa (keskustan satamasta lähtee useammankin valassafarifirman aluksia) ja valassafareiden varaan turisminsa rakentaneessa Húsavíkissa Pohjois-Islannissa (North Sailing, Gentle Giants). Valassafari kestää noin kolmisen tuntia ja keskimääräinen hinta aikuisilta on 80 euroa.

Jos matkustatte pienellä porukalla, matkaa ei tarvitse eikä edes kannata varata etukäteen. Jos ilma on kovin tuulinen, keinuvassa laivassa tulee helposti huono olo ja merellä on vaahtopäiden ja rikkonaisen merenpinnan takia hankala nähdä valaita. Melkein kaikilla valassafareilla on monta lähtöä joka päivä, eli satamaan voi vain marssia ostamaan lippua, jos tuntuu, että juuri nyt olisi paikallaan hauska päivä merellä valaita ja vesilintuja katsellen.

Valassafareiden alukset ovat turvallisia ja niissä on istumatiloja sekä sisällä että ulkona. Useimmista aluksista löytyy myös vessat ja virvokkeita myyvä pieni kahvio. Islannin valassafaritarjonta on viime vuosina kasvanut hurjasti. Nykyään safarille pääsee myös pienillä ja nopeilla kumiveneillä. Ne vievät kyllä todella lähelle valaita ja hurauttavat nopeasti  pidemmänkin merimatkan, mutta matkanteko on niiden kyydissä ikävän hyppivää. Isommissa aluksissa voi liikkuva vapaammin ja keskittyä ottamaan valokuvia.

Melkein kaikilla retkillä näkee valaan tai pari – mutta ei kuitenkaan aina. Useimmat valassafarifirmat tarjoavat tällaisen reissun jälkeen uutta retkeä ilmaiseksi. Jos siis olet valmis maksuttomaan uusintaretkeen, kannattaa valassafarointi aloittaa Islannin-matkan alkupäivinä. Valaita on liikkeellä eniten keväästä syksyyn. Talvisin meren sympaattisista nisäkkäistä osa lähtee Karibialle lisääntymään.

© Satu Rämö

 

[the_grid name=”Islanti”]

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija, bloggaaja, toimittaja. www.salamatkustaja.com

Kommentit (0):