Vaellus – Islanti

Erämaan kuumat lähteet, tulivuoret ja laavapeltojen yllä leijuva kaunis sumu on parasta kokea kävellen. Islannin uskomaton luonto tarjoaa upeat puitteet vaeltamiselle. Paras aika vaeltaa on kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun. Vaelluskarttoja voi ostaa kirjakaupoista ja paikallisista turisti-infoista.

Kolmipäiväinen Laugavegur

Islannin klassisin pitkä vaellusreitti on kolmipäiväinen Laugavegur (reilu 50 km). Se vie Landmannalaugarin maagisista maisemista ukkosenjumala Þórin metsään Þórsmörkiin Etelä-Islantiin. Vaellukselle kannattaa hankkia Leifur Þorsteinssonin ja Guðjón Ó. Magnússonin kirjoittama The Laugavegur Hiking Trail.

Päivävaelluksia Islannissa

Islannissa on kymmeniä loistavia päivävaelluksia, joista osa soveltuu aloittelijoille ja osa vaatii vaeltajalta hyvää kuntoa.

Landmannalaugar. Tämä lienee yksi Islannin luonnon upeimmista paikoista: suuria laavavalleja, punaisen ja keltaisen värisävyissä leiskuvia vuorenrinteitä, sihiseviä kuumia lähteitä (joissa yhdessä vesi on sopivan lämpöistä kylpemiseen)… Kolmipäiväinen Laugavegurin vaellus starttaa täältä, mutta voi Landmannalaugariin tulla kesäisin ihan päiväretkellekin. Landmannalaugariin pääsee kätevästi bussilla.

Esja on Reykjavíkin nimikkovuori. Vuoren rinnettä ylös vievät vaellusreitit lähtevät ykköstien vierellä olevalta parkkipaikalta. Esjalle kiipeäminen on monien reykjavikilaisten ulkoilmaihmisten suosikkireitti. Kilpailuhenkisimmät juoksevat koko matkan ja kellottavat aikoja.

Koillis-Islannin Stórurðia Bakkagerðissä on kehuttu yhdeksi maan hienoimmista lyhyistä vaelluksista.

Noin tunnin ajomatkan päässä Reykjavíkista sijaitsee Reykjadalurin laakso, jossa tunnin mittaisen helpohkon vaelluksen päässä odottaa lämpimän ja kylmän joen risteykseen muodostunut luonnonvarainen uimapaikka. Reykjadalur sijaitsee Hveragerðin kylässä.

VAELLUKSELLE ISLANNISSA? MUISTA NÄMÄ

– Monipäivävaeltajille tiedoksi: teltassa yöpyjien ei tarvitse tehdä ennakkovarausta. Jos yövyt vuoristomajoissa, tee varaus ajoissa, sillä kesäisin etenkin suosituimmilla reiteillä vuoristomajoissa on täyttä.

– Vaeltaminen ei maksa mitään. Yöpyminen vuoristomajoissa maksaa, samoin suihkujen käyttö.

– Islannissa sää voi vaihtua nopeasti. Älä pihistele varusteiden kanssa ja kuuntele aina vuoristomajojen vartijoiden ohjeita.

– Tärkein varuste ovat hyvät vaelluskengät ja laadukkaat vaellussukat.

– Pakkaa mukaan ensimmäisen vaatekerros, joka vie kosteuden ja hien pois iholta. Pue sen päälle eristävä fleece-kerros. Kolmannen vaatekerroksen tulee suojata sateelta ja tuulelta.

– Pakkaa mukaan riittävästi ruokaa, sillä vaellusreittien varrella on harvoin kioskeja.

– Vesipullot voi täyttää vuoristomajoissa. Islannin vaellusmaastoista löytyy kirkasta ja puhdasta juomavettä lukuisista lähteistä ja joista.

– Turvallisuussyistä jätä aina merkintä itsestäsi kun jatkat matkaa. Kirjoita siis aina nimesi majapaikkojen vieraskirjaan tai kerro tapaamillesi ihmisille, minne olet seuraavaksi matkalla.

– Kaikkia vaellusreittien jokia ei ole silloitettu. Joki on yleensä hyvä ylittää leveimmästä kohdasta, sillä mitä leveämpi ylityskohta on, sitä matalampi se on.

– Ota mukaan sandaalit, sillä kylmien jokien ylitykset paljon jaloin ovat tuskallisia.

– Kun ylität jokea, katso eteenpäin, älä alas. Muuten alkaa huipata.

© Satu Rämö

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit:

Sanna 19.01.2019 19:57

Heippa! Halusimme olla erilaisia, ja matkustaa Islantiin maaliskuun alussa. Kierrämme saaren autolla ja haave olisi tehdä pieniä maastoretkiä matkan varrella. Kiinnostaa kuitenkin lumitilanne Islannissa siihen aikaan vuodesta. Otetaanko matkaan sukset, lumikengät vai pärjääkö ihan nastakengillä maastossa? Lähinnä tietysti siis mielessä helpohkot kohteet, polut ja mäennyppylät, ei niinkään extremejutut, vaikka toinen meistä eräopas onkin.
Hyviä vinkkejä kaivataan, että osaisi varata varustuksen lumimäärän mukaan.

Toinen mikä askarruttaa, niin turha varmaan toivoakaan, että mikään ns.varaustupa olisi tuohon aikaan vuodesta varattavissa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Janne Peltonen 21.10.2018 11:49

Hei! Kiitos vielä vinkeistä, reissu onnistui oikein hyvin, sää suosi - viimeinen vaelluspäivä meni auringonpaisteessa t-paidassa, ja rankempaa sadetta saatiin vain kerran. Joissakaan ei ollut liiaksi vettä. Maisemat olivat aika käsittämättömiä :) Jo Landmannalaugarissa alettiin puolison kanssa miettiä, että tänne voisi muuttaa asumaan. Kylmää ilmaa, kuumaa vettä, lampaita, hevosia, vuoria ja jäätiköitä - mitä sitä muuta ihminen kaipaa? No, ehkä metsiä; tämä on tässä ruskan keskellä vähän vielä korostunut.

Näistä käytännön huomioista voi olla iloa jollekulle: Olís-huoltoasemalta sai punaista spriitä, joka toimi Trangiassa erinomaisesti (tosin toisin kuin Google Mapsista voisi luulla, tämän ketjun asemat eivät ole auki myöhään asti). Trangian oman polttonestepullon kuljettaminen Icelandairilla ruumassa ei ollut ongelma, kun pullon tyhjensi, valutti ja haihdutti tarpeeksi pitkään etukäteen, ja ilmoitti asiasta lentoyhtiölle. Vaellukselta ylijäänyt sprii kelpasi Sorpa-kierrätyskeskukseen entisen sataman alueella, kun sen vei sinne tyhjennetyssä limupullossa. Näytti muuten epäilyttävästi veriappelsiinijaffalta.

Sain juuri loppuun Poltetun Njállin saagan, Antti Tuurin käännöksenä. Voin vilpittömästi yhtyä suositukseen. Käsittämätöntä tekstiä: vauhti hakee vertaansa modernista trilleristä, psykologinen syvyys haastaa - osin päihittää - venäläisen kirjallisuuden klassikot. Ja tuo on kirjoitettu 750 vuotta sitten.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 21.10.2018 23:54

Mahtavaa kuulla kaikki tämä, kiitos! Ja Njállin saagasta tismalleen samaa mieltä, aika kovaa kamaa :) Ja Antti Tuurin käännökset on superhyviä.
Islanti-terkuin
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Janne Peltonen 10.08.2018 00:08

Hei! Ollaan tulossa puolisoni kanssa Islantiin syyskuun ekalla viikolla, ja Laugavegurin vaellus olisi tarkoitus ottaa ohjelmaan. Kumpikin meistä on melko kokenut retkeilijä, niin ajattelimme tehdä vaelluksen omatoimisesti. Lentomme on Keflavikissa lauantaina 1.9. kello 15.15, ja pohdimme, josko tekisimme vaelluksen heti alkuun. Käytännössä varmaan siis sunnuntaina bussilla Landmannalaugariin, päivä siellä, yö teltassa ja maanantaiaamuna liikkeelle.

Huomasin aiemmasta vastauksestasi, että reitistä kertovia kirjoja ja karttoja saa kirjakaupoista ja vaelluksen aloituspaikoista. Mitenkähän näiden aukioloajat, eli jos haluamme maanantaina liikkeelle aamuvarhaisella, saammekohan hankittua kirjaa / karttaa jostain lauantai-iltana tai sunnuntaina?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 13.08.2018 18:48

Moi Janne, kiitos viestistä. Bussi on hyvä ottaa sunnuntaina; esim. Trex.is liikennöi bussia Landmannalaugariin syyskuun ekalle viikolle asti, pääsette siis esimerkiksi sen kyydissä. Varatkaa majoituspaikat mökeistä etukäteen, jos yövytte niissä omassa makuupussissa. Jos telttailette, varauksia ei tarvita, teltta-alueella mahtuu aina ja syyskuun alussa on varmasti jo hiljaisempaa muutoinkin.

Laugavegurin vaelluksen kartat ja vaellusoppaat, niitä saa tosiaan kirjakaupoista ja myös sieltä Landmannalaugarin mökivartijalta vaelluksen alkupisteestä. Kirjakaupat ovat Reykjavikissa auki kello 22 joka päivä, eli ehditte hyvin lennon jälkeen kirjakauppaostoksille.

Tämä on klassikko: https://www.fi.is/en/publications/the-laugavegur-hiking-trail
Sitten löytyy myös monia muita, esim. tällainen: https://www.forlagid.is/vara/fjallabak-goengukort-a-ensku/

Tripsteri Islanti -kirjassa on suomenkielinen opastus reitille (ei ole karttaa, mutta on tiedot jokaisesta vaelluspäivästä, välimatkoista jne.)

Toivottavasti tästä oli apua :)
Hyvää matkaa teille
t. Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Janne Peltonen 19.08.2018 13:45

Hei, olisi toinenkin kysymys. Mietittiin jokien ylitystä - kuinkahan syviä joet tyypillisesti ovat Laugavegurin ylityspaikoilla syyskuussa? Pohditaan tässä, hommaisiko rinkkojen sisään vedenpitävät säkit.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 20.08.2018 13:18

Siellä on muutama syvempi joki, joiden yli on rakennettu sillat, mutta muutamassa joessa joutuu ylittämään jalan (sandalit hyvä olla mukana) ja se viimeinen joki ennen Thorsmörkiä on syvä, rinkka saattaa kastua ainakin pohjasta. Sen tarkemmin en osaa sanoa, riippuu kovasti sadetilanteesta ja lämpötiloista (enkä ole tänä kesänä kävellyt Laugaveguria). Mutta sellainen säkki voisi olla tosi hyvä idea!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Janne Peltonen 14.08.2018 22:48

Olihan siitä, kiitoksia paljon!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Minna 28.05.2018 12:36

Hei,

Olimme ajatelleet keskiviikkona mennä Reykjadaluriin kävelylle, onkohan reitti vielä suljettu?

Mies ja poika haluaisivat mennä lyhyelle kalastusretkelle (ovat kovia kalastamaan), mistä he voisivat tällaista kysyä? Merelle ei varmaankaan tarvitse erityisiä lupia kuten joille?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.05.2018 18:22

Moi Minna! Se on taas auki, avattiin toukokuun puolivälissä. Kannattaa pysytellä merkityllä polulla, niin herkkä maasto säilyy mahdollisimman hyvin. Kivaa vaellusreissua ja ottakaa uikkarit mukaan :)

Merelläkään ei voi kalastaa ilman lupaa (eli siis itsenäisesti). Jos heitä kiinnotaisi syvänmerenkalastus, kannattaa ottaa joku päiväretki Reykjavikin vanhasta satamasta, siellä toimii useampia dees sea angling -kalareissujen järjestäjiä. Näistä reissusta on kyllä tykätty tosi paljon, eli suosittelen kyllä.

Mukavaa matkaa!
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Seppo Englund 20.05.2018 09:26

Terve. Tytär on puhunut että pitäisi lähteä kesällä vaeltamaan Islantiin, matka voisi olla 4-5 päivää. Meillä ei ole mitään kokemusta Islannista, onko siellä paljon vaihtoehtoja. Seppo

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 20.05.2018 19:26

Hei Seppo! Kyllä täällä on paljon vaellusmahdollisuuksia ja juurikin kesäaikaan. Heinäkuun alusta syyskuun alkuun on paras aika tulla ilmojen puolesta. Kovin lämmin täällä ei ole, joten talvimakuupussit ym. pitää olla mukana kesäaikaankin jos yöpyy teltassa.

Täällä on useita monen päivän mittaisia vaellusreittejä ympäri Islantia. Suosituin ja tunnetuin on tuo kolmipäiväinen Laugavegurin vaellus. Sen varrella on mahdollisuus yöpyä myös vuoristomajoissa omalla makuupussilla, jos tulee ilman telttaa. Varaukset vain on tehtävä etukäteen.

Päivävaelluskohteitakin on useita eri puolilla maata, jos kiinnostaa enemmän se vaihtoehto että yöpyy hotelleissa/majataloissa ja vaellukset ovat yksipäiväisiä.

Hyvin terkuin Islannista
Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Seppo 23.05.2018 19:58

Terve. Löytyykö kohteista suomenkielisiä opaskirjoja ja karttoja, kirjakaupoista vai voiko tilata jostain. T. Seppo

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 24.05.2018 12:41

Moi Seppo, valitettavasti suomenkielisiä vaellusoppaita Islantiin ei taida olla saatavilla. Kirjoittamassani matkaopaskirjassa Tripsteri Islanti on tarkat retkikuvaukset muutamasta pidemmästä ja suostusta vaelluksesta (esim. Laugavegur), mutta vaelluskarttoja siellä ei ole. Niitä voi ostaa vaellusten aloituspaikoista ja esim. kirjakaupoista Reykjavikissa.

Englanninkielisiä vaellusoppaita on jonkin verran, esim. "Walking and Trekking in Iceland" (Paddy Dillon) on hyvä, sitä pystyy tilamaan ainakin Amazonista.

Teen matkanjärjestäjänä henkilökohtaisia matkasuunnitelmia (mm. vaellusretkiä, automatkailureittejä ja issikkamatkoja), näihin palveluihin kuuluvat myös kartat jne. Jos kiinnostuit, voit laittaa tiedustelun minulle sähköpostilla: [email protected]

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Seppo Englund 20.05.2018 09:19

Terve. Tytär on puhunut että pitäisi lähteä kesällä vaeltamaan Islantiin, matka voisi olla 4-5 päivää. Meillä ei ole mitään kokemusta Islannista, onko siellä paljon vaihtoehtoja.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anna 13.05.2018 12:14

Hei. Olemme juuri Reykjavikissa ja haluaisimme viettää huomisen omatoimisesti luonnossa. Osaisitko neuvoa meitä, mikä vaellusreitti olisi lähellä ja bussin saavutettavissa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 13.05.2018 19:32

Moikka! Oletteko tottuneita vaeltajia? Jos, niin yksi kiva vaihtoehto olisi vaeltaa Reykjavikin nimikkovuoren eli Esja-vuoren huipulle. Sinne polun alkuun pääsee bussilla, ja polku on selvästi merkitty. Nousua muutama sata metriä, aika loivaa eli ei tarvita kiipeilykamoja tai mitään sellaista. Ei kannata mennä kovalla tuulella tai sateella mutta hyvällä ilmalla maisemat ovat upeat ja reitti miellyttävä.

Toinen kiva, ja vähän helpompi eli ei nousua, on Raudholarin alue eli Heidmörk ykköstien varrella aivan Nordlingarholtin asuinalueen vieressä (se on viimeinen asuinalue ennen kuin kaupunki ns. loppuu). Punaisia mäkiä ja laavamuodostelmia, tosi kaunis paikka. Siellä poluilla näkee usein myös issikkaratsastajia.

Jos teitä kiinnostaa meri, linnut ja rantaviiva, ottakaa bussi Seltjarnarnesiin ja kävelkää niemen ympäri - ja vaikka takaisin keskustaan asti.

Bussiaikataulut: www.bus.is

Toivottavasti näistä oli apua. :-)
T. Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Monika 19.04.2018 20:25

Hei! Ihan tiedoksi laitan, että Reykjadalurin uimapaikkaan (joella) vievä polku oli suljettu. Pettymys oli karvas, mutta ymmärrettävä juttu.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 19.04.2018 21:07

Moi Monika! Reykjadalur suljettiin muutama päivä sitten sateiden takia; polku oli tallaantunut liejuksi. Se avataan uudestaan heti kun kevät ehtii vähän pidemmälle. Ikävä juttu, että tämä osui juuri teidän matkan kohdalle... : / Toivotttavasti pääsitte kuitenkin ihmettelemään kuumia lähteitä siinä polun alkupuolella, parkkipaikan tienoilla.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Emma 28.01.2018 21:28

Kiitos, Satu, neuvoista ja rohkaisusta :). Mietinkin, että liikennettä Skogarista jäätikölle riittänee varsinkin viikonloppuna, jolloin olen mestoilla. Kyllähän pahimmassa tapauksessa 6km vaikka kävelee :D. Tai jos löytää polkupyörän vuokraksi.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Emma 25.01.2018 21:51

Hei! Jaksaisitkohan neuvoa ensikertalaista? Olen matkaamassa yksin Islantiin kesäkuun puolivälissä, aikaa 4 päivää. Haluaisin luontoon! Ajattelin pari päivää vaelluksia + ehkä jäätikkövaellusretki + ehkä melontaretki. Mietin, kumpi olisi parempi majapaikka (pitkiä) omatoimisia päivävaelluksia varten, Skogar vai Þórsmörk. Edullisia majoituksia olisi kai Skogarissa hostelli ja Porsmörkissä Volcano huts. Jäätikkö- ja/tai melontaretket pitänee kuitenkin järjestää Reykjavikistä käsin. Vai satutko tietämään, pääseekö Skogarista tai Þórsmörkistä jäätikkövaellukselle ja/tai melontaretkelle? Olisin todella kiitollinen vastauksestasi!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 26.01.2018 01:21

Moi Emma!
Ilman muuta jaksan neuvoa :)
Thorsmörkissä on upeita päivävaelluksia, se on tosi kaunis alue ja paljon vaellusreittejä. Volcano Huts on hyvä mesta. Kesällä alueella on paljon muitakin vaellusturisteja, mutta alue on niin suuri, että omasta rauhasta pääsee varmasti nauttiimaan.

Skogarista tehdään jäätikköretkiä Sólheimajökull-nimiselle jäätikölle. Itse asiassa juuri tällä hetkellä olen saanut alekoodin jäätikköreissuja järjestävältä firmalta. Jos ostat matkan ennen helmikuun loppua, saat 20 % hinnasta pois (matkan ajankohdalla ei ole väliä.) 7 h jäätikköretki hyväkuntoisille, minimi-ikä 16 v. Alkuperäinen hinta 23 900 ISK / n. 190 €, alekoodilla 19 120 ISK / n. 150 €. Sisältää kokeneen jäätikköoppaan palvelut ja tarvittavat varusteet. Kyse on siis tästä retkestä: https://www.mountainguides.is/day-tours/glacier-walks/from-solheimajoekull/solheimajoekull-full-day-glacier-hike/
Alekoodi on: IMG13PROMO

Solheimajökullille tehdään myös muunlaisia, erimittaisia vaelluksia, mutta tässä yksi esimerkki.

Thorsmörkiin pääsee parhaiten bussilla Reykjavikista, eli omaa vuokra-autoa et välttämättä tarvitse ollenkaan, eikä ihan tavallisella henkilöautolla sinne edes pääse jokiylitysten takia.

Toivottavasti tästä oli apua :-)
t.Satu

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Emma 26.01.2018 23:17

Suuret kiitokset, Satu! Varaanpa 2 yötä Volcano hutsista. Siellä olikin jo täyttä kesäkuun viikonloppuna, piti muuttaa suunnitelmia. Kiitos jäätikköretkivinkistä! Huomasinkin alekoodit, kiitos niistäkin. Mietityttää vaan, miten pääsee mestoille ilman autoa. Skogariin pääsee bussilla ja siitä on ilmeisesti vaan 6 km jäätikköretkien lähtöpisteelle. Ehkä sieltä löytää jonkun (epävirallisen) taksin..? Varmaan kuitenkin halvempaa mennä omin nokkineen kuin ostaa paketti Reykjavikista. Suunnitelma olisi Reykjavik-> Skogar-> jäätikkövaellus Sólheimajökullilla-> Skogar (ehkä yöpyminen, ainakin jos jäätikkövaellus ja bussiaikataulut eivät sovi yhteen)-> Thorsmörk (2 päivää)-> Reykjavik (ehkä päiväreissu Reykjadalurin laaksoon, lienee mahdollista bussillakin). Tuskin maltan odottaa :).

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Satu Rämö 28.01.2018 16:25

Niin se kulkeminen sinne saattaa tietysti olla vähän hankalaa. Kyllähän sieltä Skogarilta on paljon autoliikennettä molempiin suuntiin,eli varmasti joltakulta saa pummattua kyydin, mutta kannattaa varata siirtymiseen tarpeeksi aikaa. Halvemmaksi se kuitenkin tulee kuin lähteä erikseen Reykjavikista. Ja koska olet jo valmiina noilla suunnilla ja menossa Thorsrmörkiin, on fiksua tehdä nuo kaikki aktiviteetit saman matkan päältä, niin ei tuhlaannu aikaa edestakaisin bussissa istumiseen. Kyllä se matka Skogarista jäätikkövaellusten alkupaikkaan jollain tavoin onnistuu, kunhan varaa siihen kyydin säätämiseen vain hieman aikaa. Thetta reddast, sanoisi islantilainen :-)

Reykjadaluriin eli Hveragerdin kylään pääsee julkisilla busseilla (www.bus.is), eli ei ole pakko ottaa ryhmämatkaa. Reitti on hyvin merkitty ja siellä on paljon kävelijöitä kesäisin, eli ei ole eksymisen vaaraa jos pysyttelee polulla.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *