Sukeltaminen Islannissa

Islanti on ainoa paikka maailmassa, jossa voi sukeltaa kahden mannerlaatan välissä.

Þingvellir on tavattoman kaunis paikka sukeltaa, mutta se on tarkoitettu vain ja ainoastaan kokeneille sukeltajille. Erityisesti alueen luolat voivat osoittautua vaarallisiksi paikoiksi. Turvallisuussyistä Þingvellirissä saa sukeltaa enää korkeintaan 18 metrin syvyyteen.

Joidenkin mielestä Islannin karut vedet ovat elämyksinä mahtavampia kuin trooppinen kalarikkaus. Islannissa voi sukeltaa myös vedenalaisella geysirillä.

Suomalainen elokuvatuottaja Marko Röhr on ohjannut maailmanmaineeseen kohonneen dokumentin Vedenalainen Islanti. Elokuvassa Röhr kuvausryhmineen sukeltaa mannertenvälisessä halkeamassa Þingvellirinissä, 90-asteisessa geysirissä (ei suositella kenellekään!) ja tutkailee Pohjois-Atlantin pohjan elämää, kuten rapuja, meduusoja ja kotiloita.

Matkalla mannerlaattojen väliin. Kuva: Jennifer Boyer // Flickr CC 2.0
Matkalla mannerlaattojen väliin. Kuva: Jennifer Boyer // Flickr CC 2.0

Islanti – Sukellusretkijärjestäjiä

Sport Diving School Iceland on iso sukelluskeskus. Kursseja ja useita erilaisia sukellusmatkoja. www.dive.is

Dive Iceland tarjoaa sukellus- ja snorklausmatkoja ympäri Islantia. Myös mahdollisuus suorittaa kursseja. www.diveiceland.com

Scuba Iceland järjestää sukellusmatkoja Þingvellirin Silfrasta Itä–Islannin Seyðisfjörðuriin. www.scuba.is

Islanti – Parhaat sukelluskohteet

Silfra/Þingvallavatn. Islannin kuuluisin sukelluskohde on Silfran luola Þingvellirinissä. Vesi on käsittämättömän kirkasta. Luola muuttuu jatkuvasti, koska maan liikkuessa sen seinämät halkeilevat ja kivet liikkuvat. Luolan vesi on kylmää, 2–3 °C vuoden ympäri. Sukellukset sopivat siis vain todella kokeneille ja asianmukaisen koulutuksen saaneille sukeltajille.

Silfran luolasto on suoraan yhteydessä Þingvallavatn-järveen. Kylmän järven vesi on äärimmäisen kirkasta, ja näkyvyys yltää jopa 60 metriin.

Keflavík. Keflavíkin niemimaa, jolla Islannin kansainvälinen lentokenttäkin sijaitsee, on yksi Islannin parhaista sukelluskohteista. Siellä on hyvät mahdollisuudet päästä sukeltamaan delfiinien kanssa. Lisäksi alueella on paljon valaita. Niitä ei välttämättä näe, mutta niiden äänen kuulee.

Flateyn saari. Flateyn saaren ympäristössä on todella kiinnostava flora ja fauna. Vesi on runsasravinteista ja lämmin golfvirta kulkee saaren kohdalla.

Strýtan. Merenalainen kuuma lähde on hämmästyttävä tornimainen muodostelma, joka nousee 65 metrin syvyydestä 16 metriin ja purkaa sisuksistaan noin 70 asteista vettä. Sijaitsee Eyjafjörðurissa, Islannin pohjoisosassa.

El Grillo. Islannin kuuluisimpia hylkyjä on toisen maailmansodan aikainen El Grillo. Saksalaisten hävittäjien upottaman öljytankkerin näkeminen vaatii vaivaa, sillä se sijaitsee Seyðisfjörðurissa, noin 750 kilometrin päässä Reykjavíkista. Vuonoon uponnut tankkeri sijaitsee 48 metrin syvyydessä, mutta sen kansi on 27 metrin syvyydessä. Pituutta tankkerilla on 134 metriä.

 

copyright Satu Rämö

 

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *