Jäätikkövaellus – Islanti

Ensimmäisellä jäätikköretkellä jokaisen mielessä käy sama ajatus: miten niin tavallinen asia kuin jää voi olla näin käsittämättömän kaunista? Jäätiköllä on hiljaista. Paitsi silloin, kun jäätynyt vesi elää. Kuuluu voimakkaita pamauksia, kun uudet railot syntyvät ja vanhat syvenevät.

Islannin pinta-alasta 15 prosenttia on ikijään peitossa ja Euroopan suurin jäätikkö Vatnajökull sijaitsee Islannissa.Jäätikkövaellus on asia, joka kannattaa Islannissa kokea. Vatnajökullille ja muille Islannin jäätiköille järjestetään vaelluksia päivittäin.

Lyhimmät jäätikkövaellukset kestävät pari tuntia ja ne soveltuvat kaikille. Pidemmillä reissuilla vaaditaan hyvää peruskuntoa. Varusteet eli jäähakut ja kenkien alle kiinnitettävät jääpiikit kuuluvat jäätikkömatkojen hintaan.

Jäätiköt railoineen voivat olla todella vaarallisia paikkoja: jäätikölle saa mennä vain ja ainoastaan ammattitaitoisten oppaiden seurassa. Oman turvallisuuden takia sinne ei kannata lähteä hortoilemaan tavallisissa vaelluskengissä ilman opasta.

Jäätikkövaelluksia järjestävät Etelä-Islannissa mm. Icelandic Mountainguides ja Glacier Guides.

© Satu Rämö

 

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija, bloggaaja, toimittaja. www.salamatkustaja.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *