Kylpylät – Islanti

Uiminen lämpimässä vedessä ulkoilmassa on kokemus, mitä yhdenkään Islannin-kävijän ei tule ohittaa. Islannissa uimisen voi tehdä kolmella tavalla: tavallisissa kansanuimahalleissa, luonnonvaraisissa lämpimissä lähteissä ja ns. kylpylöissä (lähinnä matkailijoille suunnattuja).

Islannin uimahallit – aitoa paikallistunnelmaa

Islantilainen uimahallilla ja suomalaisella uimahallilla ei ole mitään yhteistä. Kun Islannissa mennään uimahalliin, mennään rentoutumaan lämpimiin uima-altaisiin. Sitten käydään höyrysaunassa ja seisotaan hetki raikkaassa ulkoilmassa vilvoittelemassa. Uima-altaat sijaitsevat lähes poikkeuksetta ulkona (pukukopit ja suihkut ovat sisätiloissa), ja niiden vesi pidetään lämpimänä vuoden ympäri.

Islantilaiset uima-altaat ovat kuin brittiläilsiä pubeja: siellä tavataan kavereita, vaihdetaan kuulumiset, juoruillaan ja puhutaan politiikkaa. Uima-altaat ovat baarien ohella mainio tapa tutustua paikallisiin. Sitä paitsi altaissa kaikki ovat jo valmiiksi melkein alasti!

Lähes jokaisessa islantilaiskylässä on oma uimahallinsa ja pelkästään Reykjavíkissa on parikymmentä uimalaa. Islannissa uimaloita on reilu sata. Turistikin löytää helposti perille, sillä uimahallit on merkitty kylteillä perille asti. Islantilaiset uimahallit ovat mainioita paikkoja päästä sisään paikalliseen tunnelmaan. Hintakin on kohdillaan: sisäänpääsy maksaa uimahallista riippuen noin neljä euroa. Islannin kaikki uimahallit on listattu palveluun www.sundlaug.is.

Reykjavíkin uimahallit

Reykjavíkin seudulla on lähes kaksikymmentä uimahallia. Ne ovat erikokoisia ja osa niistä sijaitsee asuinlähiöissä kauempana keskustasta. Seuraavat uimalat ovat matkailijan kannalta parhaita vaihtoehtoja: ne sijaitsevat lähellä keskustaa ja hotelleja.

Sundhöllin. Reykjavík 101:n eli keskustan alueella asuvien suosikkiuimahallissa on 25-metrinen sisäuima-allas. Kaksi kuumavesiallasta ja pikkuruinen höyrysauna sijaitsevat ulkona parvella. Uima-allas on Reykjavíkin vanhin. Barónsstígur 16.

Laugardalslaug. Reykjavíkin suurin uima-allaskompleksi. Tunnelma ei ole kovin rauhallinen, mutta plussaa tulee laajasta kuumavesiallasvalikoimasta: kuumavesialtaita on kuusi, joista yksi on täytetty merivedellä. 50-metrisessä uima-altaassa on monta rataa, ja alueelta löytyy myös höyrysauna ja lasten liukumäki. Laugardalslaug sijaitsee 20 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Sundlaugavegur 30.

Vesturbæjarlaug. Islannin yliopiston takana sijaitseva uima-allas on paikallisten asukkaiden ja etenkin opiskelijoiden sekä yliopiston henkilökunnan suosiossa. Vesturbæjarlaug on 10 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Monien mielestä tämä on tunnelmaltaan kaupungin paras uimala – eikä vähiten ympyränmallisen höyrysaunan ansiosta. Hofsvallagata. PS. Jos menet tänne uimaan, muista käydä jäätelöllä läheisessä Vesturbæjarísin jäätelöbaarissa. Sieltä saa mielestäni Islannin parhaat jäätelöt! Tilaa kipollinen vaikkapa vanhanajan vanilijaa, johon on sekoitettu suklaalakritsia ja Oreo-keksejä.

Islannin luonnonvaraiset lämpimät lähteet

Luonnonmukaisin tapa nauttia Islannin kuumista vesistä on hypätä luonnon lämpimään lähteeseen. Kuumien lähteiden pintalämpötila voi olla lähellä sataa astetta, joten niiden tuntumassa voi kylpeä vain silloin, kun kuuma ja kylmä vesi muodostavat lämpöisen sekoituksen tai silloin kun kuumaa vettä virtaa lähteeseen niin hitaasti, että se ehtii jäähtyä 38–42-asteiseksi. Tällaisia sopivia luonnon kylpemispaikkoja on Islannissa tarjolla muutamia kymmeniä. Ne ovat ns. puolisalaisia paikkoja, eli niitä on harvemmin merkitty kylteillä.

Lue lisää aiheesta: Islannin parhaat luonnonvaraiset lähteet

Fontanan kylpylä Laugarvatnilla - plussaa hyvistä saunoista! (Kuva: Fontana Spa)
Fontanan kylpylä Laugarvatnilla – plussaa hyvistä saunoista! (Kuva: Fontana Spa)

Islannin ”luksuskylpylät”

Islannissa on viisi isohkoa kylpylää, jotka ovat luksusversioita tavallisista uimahalleista. Blue Lagoon, Fontana (Laugarvatnilla) ja Jarðböðin (Mývatn-järvellä) ovat miellyttäviä elämyksiä isoine ulkoilma-altaineen ja höyrysaunoineen. Secret Lagoon Etelä-Islannissa on vähän kuin karvalakkiversio Blue Lagoonista: oikein mukava luonnonvarainen allas, jonka ääreen on rakennettu pukuhuoneet ja suihkutilat. Tänne kannattaa poiketa Kultaisella kierroksella.

Erityisen viehättävä kylpyläuutuus löytyy läheltä Borgarnesia Länsi-Islannista. Vuonna 2018 auennut Krauma on rakennettu Euroopan suurimman kuuman lähteen viereen. Viiteen lämminvesialtaaseen ja saunoihin mahtuu kerralla kylpemään 140 vierasta. Mahtava pysähdyspaikka matkalla kohti maan pohjoisosia tai Snaefellsnesin niemimaata.

Lue lisää aiheesta: Islannin suurin kylpylä Blue Lagoon

 

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija, bloggaaja, toimittaja. www.salamatkustaja.com

Kommentit (7):

Heidi Korhonen

Hei Satu,
Islannin matkaan 9 päivää? kysyisin vielä Seljavallalaug nimisestä paikasta / uima-altaasta, onko sinne viitat 1.tien varrelta?
Luin netistä että pitäisi kävellä perille noin 30min matka?
Meillä vuokra-auto, ei nelivetoa..

Toinen kysymys Jökulsarlonista ja jäätikköveneretkistä, onko sinulla kokemusta ja kannattaako liput ostaa etukäteen? Jääluolaretkiä ei ilmeisesti enää toukokuun lopulla järjestetä?

Kiitos upeasta sivustosta jossa paljon hyödyllisiä vinkkejä!

Vastaa

Satu Rämö

Moikka! Altaalle ei ole kylttejä päätieltä, mutta tien numero on 242 ja siinä on Edinborg-niminen majatalo lähellä. Ei tarvitse nelivetoa, ihan tavallisella autolla pärjää. Parkkipaikalta on noin 15-20 min kävely, polku on helppokulkuinen.

On ollut aika kylmä kevät, eli saattaa olla että vesi ei altaassa ole ihan nelikymmenasteista, mutta kannattaa käydä katsomassa. Se on kaunis paikka joka tapauksessa.

Vastaa

Satu Rämö

Jäätikkölaguunista; ei kannata minun mielestä ostaa lippuja veneretkelle etukäteen. Jos sää onkin sinä päivänä vähän huono eikä tee mieli veneretkelle, liput menevät hukkaan. Yleensä sinne kyllä mahtuu aina mukaan, jos ei ole ihan kauhean isolla ryhmällä liikkeellä. Heillä on useita lähtöjä päivässä.

Jääluolareissut ovat tosiaan jo ohi, yleensä noin huhtikuulle asti. Tämä johtuu lämpötiloista; kun lämpötilat vähän nousevat jää alkaa sulaa ja jääluolissa ei ole turvallista. Mutta jäätikkö on kyllä kaunis päältäkin päin ja se laguuni on upea :)

Ihanaa matkaa teille! Ja kiitokset kiitoksista :)

Vastaa

Oili Kauppi-Pasma

Hei,

Olemme matkalla Islantiin juhannuksen jälkeen. Kumpaa suosittelet, kuuluisaa Blue lagoonia vai Fontanaa?

Vastaa

Satu Rämö

Moi Oili. Blue Lagoon on tosi kaunis ja nyt kun heillä on rajoitettu sisäänpääsy (eli lippu pitää hankkia etukäteen tietylle päivälle ja kellonajalle), laguunissa on rauhallisempaa. Se on lähellä lentokenttää ja siksikin suosittu paikka. Vesi on maitomaista ja altaassa voi tehdä itselleen sillä hoitavalla mudalla kasvohoidon. Saunatkin ovat hienot. Blue Lagoon on kylpylämäisempi.

Fontana taas on enemmän perinteisen uimahallin kaltainen eli laattapohja altaissa, mutta se on tavanomaisia kansanuimaloita kuitenkin fiinimpi ja suurempi. Fontanassa pääsee halutessaan myös uimaan viereisen järven viileään veteen - kirkkaalla säällä Fontanasta näkyy Hekla-tulivuorelle.

Jos teillä on aikaa, niin käykää ihmeessä myös jossakin ihan tavallisessa kansanuimahallissa (sundlaug). Siellä tapaa paikallisia, sisäänpääsy on vähän yli 5 euroa henkilöltä ja tunnelma autenttinen. Kuumavesialtaat ovat ulkona, suihkut ja pukkarit sisätiloissa. Näitä paikkoja löytyy joka kylästä, Reykjavikissa toistakymmentä.

Ihanaa matkaa!

Vastaa

Oili Kauppi-Pasma

Kiitos vinkeistäsi. Liput päädyimme ostamaan Blue Lagooniin, kun kerran olemme Islantiin asti päässeet?. Meillä on viikko aikaa seikkailla Islannissa, joten uskon, että useampikin uimareissu matkallemme mahtuu.
T. Oili

Vastaa

Satu Rämö

Kuulostaa oikein hyvältä! Poiketkaa tosiaan niissä arkisissakin islantilaisten suosimissa uimaloissa jos ehditte, nekin ovat kivoja. Blue Lagoon on tosi kaunis paikka :)
-Satu

Vastaa

Silja

Hei! Tarvitsisin pikaista vastausta :) matkustaminen Islantiin kaksin 9v poikalapsen kanssa. Suomessa uimahallissa en enää saisi ottaa häntä mukaani naisten puku- ja pesutilaan. Mitenköhän asian laita Islannin uimaloissa? Onko siellä perheille tarkoitettuja pukuhuoneita? Ovatko saunat unisex? Lapseni ei yksin uskalla mennä miesten puolelle. Uimaan kuitenkin ehdottomasti tahtoisimme! Silja

Vastaa

Satu Rämö

Moi Silja!
Säännöt saattavat vaihdella kunnittain, mutta esimerkiksi täällä Reykjavikissa koulunaloituksen jälkeen eli 6-vuotiaat ja sitä vanhemmat käyttävät oman sukupuolensa pukuhuoneita.

Vastaa

Hanna Paasio

Hei, luin tuosta paikasta, jossa kylmä ja lämmin joki kohtaa, lähellä paikkaa Hveragerdi? Onko sinne tarkemmia ohjeita, kuinka löytää perille? Lisäksi nyt taitaa olla aika lumi"myrsky", onko mahdotonta löytää perille. Kohde olisi jo ke 29.11. suunnitelmissa. Kiitos ihanista vinkeistä!
T:Hanna

Vastaa

Satu

Moikka! Tripsteri Islanti -kirjassa on tarkemmat ohjeet, en ole vielä ehtinyt päivittää tänne. Eli hyvä kun kysyit! Se paikka löytyy Hveragerdin kylän takaa, jonne Reykjavikista noin 30 min ajomatka. Ajatte ihan tien päähän parkkipaikalle ja siellä kyltti Reykjadalurin vaellukselle. Vaellettavaa uimapaikkaan noin 3 km ylämäkeen, kesäaikaan 45 min, talvisin pitempään jos lunta. Nyt en ole ihan varma tuon alueen lumitilanteesta, kävin siellä itse viimeksi syyskuun alussa... Ehkä parasta kysyä Hveragerdin turisti-infosta. Sääennuste kannattaa katsoa ennen retkelle lähtöä: www.vedur.is, ettei tuisku tms yllätä.

Toivottavasti tästä oli apua :)
T. Satu

Vastaa

Irina Pynnönen

Hei!
Olemme tulossa toukokuun puolessa välissä Islantiin.Haluaisimme käydä uimassa luonnonvaraisessa lähteessä.Vuokraamme auton, mihin kannattaisi mennä, pääseekö autolla lähelle? Miten löytyy perille, onko osoitetta jonka voisi laittaa navigaattoriin?
Missä muualla voisi käydä samalla reissulla?
Olemme perille kaksi päivää ,mihin suuntaan kannattaisi lähteä ajamaan toisena päivänä?
Onko Fosshotel Reykjavik hotellissa millainen pysäköinti ,miten kannattaisi toimia vuokra-auton kanssa.

Vastaa

Satu Rämö

Moikka! Oletko katsonut tämän jutun? Siitä löytyy muutamia vinkkejä:
https://www.tripsteri.fi/islanti-blogi/islannin-parhaat-luonnonvaraiset-lahteet

Jos haluatte mennä katsomaan kuumia lähteitä, parhaita ovat geysirin alue kultaisella kierroksella ja Krysuvik lähellä Keflavikin lentokentää. Jos teitä kiinnostaa kuumat lähteet, joissa voi uida (siis sellaiset luonnonvaraiset lähteet), niihin pitää aina vähän vaeltaa, välittömästi tien vieressä lähellä Reykajvikin seutua niitä ei löydy. Voitte ajaa esim. Hveragerdiin ja mennä Reykjadalurin kuumalle joelle. Sinne on noin tunnin vaellusmatka parkkipaikalta (ylämäkeä joelle, alamäkeä takaisin). Varaisin tuohon vaellukseen yhteensä noin 3 tuntia.

Fosshotel Reykjavikissa on iso parkkialue, mutta se on käsittääkseni maksullinen myös hotellin asukkaille.

Vastaa

Erik

Mietin kanssa mistä löytyisi Reykjavikin läheltä luonnovaraiset lähteet. Vaihtoehtoisesti etelän suuntaan 1-tien läheltä kun on tarkoitus suunnata sinnepäin retkelle (Black Beach, Seljafoss, ...). Missäpäin oli TV:ssä nähdyt lähteet, näyttivät houkuttelevilta.

Vastaa

Satu Rämö

Moikka!
Oletko kurkannut tämän jutun: https://www.tripsteri.fi/islanti-blogi/islannin-parhaat-luonnonvaraiset-lahteet

Mainitsit televisoissa nähdyistä lähteistä, mikä ohjelma se oli? Jeesaan kyllä mielellään askelmerkit perille, jos tiedän mitä olet etsimässä :-)

Hyvin terkuin
Satu

Vastaa

Erik

Viittasin ohjelmaan ulkomailla asuvista suomalaisista jossa olit yhden osan päähenkilönä. Siinä kävitte jossain kallionkolossa kylpemässä.

Vastaa

Satu Rämö

Aivan, se paikka! Se löytyy läheltä Snaefellnesiä, Eldborgin kraatterin läheltä. Se on nimeltään Landbrotalaug.

Vastaa

saara

Heippa! :)

Pääseekö tuonne Fontanan kylpylään siis ihan perus autolla vaikka Toyotalla, jos semmoisen vuokraisimme! Vai pitääkö sinne olla neliveto, kun on enemmän sisämaata vai mikä sielä luokitellaan sisämaaksi :-D Katselin noita vuokrahintoja toukokuulle ja yllätyin kuinka halpoja autot ovat.. Pienen auton saa n. 165 eurolla ja siihen jos täydet vakuutukset ja lastenistuin niin reilu 200 e viikko. Pitää vielä selvittää tuleeko muita maksuja, mutta Procarilla näytti olevan tuon hintaista!! Onkohan hinnat laskenut? Toukokuu ei vissiin kyllä oo täysin vielä sesonkiaikaa.

Vastaa

Satu Rämö

Moi Saara! Fontanaan pääsee ihan tavallisella pikkuautolla; asfalttitien varrella. Sisämaan teitä ovat F-alkuiset kinttupolut, jotka kulkevat Islannin sisäosissa. Eli sellaisesta ei ole tässä kyse.

Onpa hyvä tarjous Procarilta, useimmiten hinta lähtee vähintään 60 €/vrk, mutta saattaahan olla, että siellä on juuri nyt vähemmän kysyntää ja ovat laskeneet hintoja.

Vastaa

saara

Kiitos vinkeistä! Sinne siis ois tarkoitus suunnata sitten Toukokuussa! :)

Vastaa