Kylpylät – Islanti

Uiminen lämpimässä vedessä ulkoilmassa on kokemus, mitä yhdenkään Islannin-kävijän ei tule ohittaa. Islannissa uimisen voi tehdä kolmella tavalla: tavallisissa kansanuimahalleissa, luonnonvaraisissa lämpimissä lähteissä ja ns. kylpylöissä (lähinnä matkailijoille suunnattuja).

Islannin uimahallit – aitoa paikallistunnelmaa

Islantilainen uimahallilla ja suomalaisella uimahallilla ei ole mitään yhteistä. Kun Islannissa mennään uimahalliin, mennään rentoutumaan lämpimiin uima-altaisiin. Sitten käydään höyrysaunassa ja seisotaan hetki raikkaassa ulkoilmassa vilvoittelemassa. Uima-altaat sijaitsevat lähes poikkeuksetta ulkona (pukukopit ja suihkut ovat sisätiloissa), ja niiden vesi pidetään lämpimänä vuoden ympäri.

Islantilaiset uima-altaat ovat kuin brittiläilsiä pubeja: siellä tavataan kavereita, vaihdetaan kuulumiset, juoruillaan ja puhutaan politiikkaa. Uima-altaat ovat baarien ohella mainio tapa tutustua paikallisiin. Sitä paitsi altaissa kaikki ovat jo valmiiksi melkein alasti!

Lähes jokaisessa islantilaiskylässä on oma uimahallinsa ja pelkästään Reykjavíkissa on parikymmentä uimalaa. Islannissa uimaloita on reilu sata. Turistikin löytää helposti perille, sillä uimahallit on merkitty kylteillä perille asti. Islantilaiset uimahallit ovat mainioita paikkoja päästä sisään paikalliseen tunnelmaan. Hintakin on kohdillaan: sisäänpääsy maksaa uimahallista riippuen noin neljä euroa. Islannin kaikki uimahallit on listattu palveluun www.sundlaug.is.

Reykjavíkin uimahallit

Reykjavíkin seudulla on lähes kaksikymmentä uimahallia. Ne ovat erikokoisia ja osa niistä sijaitsee asuinlähiöissä kauempana keskustasta. Seuraavat uimalat ovat matkailijan kannalta parhaita vaihtoehtoja: ne sijaitsevat lähellä keskustaa ja hotelleja.

Sundhöllin. Reykjavík 101:n eli ydinkeskustan alueella asuvien suosikkiuimahallissa on alkuperäisellä eli vanhalla puolella 25-metrinen sisäuima-allas, kaksi kuumavesiallasta ja pikkuruinen suomalaistyylinen sauna.  Uusitussa osassa, joka sijaitsee ulkona, on 25 m mittainen lämminvesiuima-allas, noin 39-asteinen kuumavesiallas, noin 37-asteinen lastenallas, jossa on kylpyleluja lapsille, kylmävesiallas sekä tilava höyrysauna. Barónsstígur 16.

Laugardalslaug. Reykjavíkin suurin uima-allaskompleksi. Tunnelma ei ole kovin rauhallinen, mutta plussaa tulee laajasta kuumavesiallasvalikoimasta: kuumavesialtaita on kuusi, joista yksi on täytetty merivedellä. 50-metrisessä uima-altaassa on monta rataa, ja alueelta löytyy myös höyrysauna ja kolme liukumäkeä. Laugardalslaug sijaitsee 20 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Sundlaugavegur 30.

Vesturbæjarlaug. Islannin yliopiston takana sijaitseva uima-allas on paikallisten asukkaiden ja etenkin opiskelijoiden sekä yliopiston henkilökunnan suosiossa. Vesturbæjarlaug on 10 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta. Monien mielestä tämä on tunnelmaltaan kaupungin paras uimala – eikä vähiten ympyränmallisen höyrysaunan ansiosta. Hofsvallagata. PS. Jos menet tänne uimaan, muista käydä jäätelöllä läheisessä Vesturbæjarísin jäätelöbaarissa. Sieltä saa mielestäni Islannin parhaat jäätelöt! Tilaa kipollinen vaikkapa vanhanajan vanilijaa, johon on sekoitettu suklaalakritsia ja Oreo-keksejä.

Islannin luonnonvaraiset lämpimät lähteet

Luonnonmukaisin tapa nauttia Islannin kuumista vesistä on hypätä luonnon lämpimään lähteeseen. Kuumien lähteiden pintalämpötila voi olla lähellä sataa astetta, joten niiden tuntumassa voi kylpeä vain silloin, kun kuuma ja kylmä vesi muodostavat lämpöisen sekoituksen tai silloin kun kuumaa vettä virtaa lähteeseen niin hitaasti, että se ehtii jäähtyä 38–42-asteiseksi. Tällaisia sopivia luonnon kylpemispaikkoja on Islannissa tarjolla muutamia kymmeniä. Ne ovat ns. puolisalaisia paikkoja, eli niitä on harvemmin merkitty kylteillä.

Lue lisää aiheesta: Islannin parhaat luonnonvaraiset lähteet

Fontanan kylpylä Laugarvatnilla - plussaa hyvistä saunoista! (Kuva: Fontana Spa)
Fontanan kylpylä Laugarvatnilla – plussaa hyvistä saunoista! (Kuva: Fontana Spa)

Islannin ”luksuskylpylät”

Islannissa on viisi isohkoa kylpylää, jotka ovat luksusversioita tavallisista uimahalleista. Blue Lagoon, Fontana (Laugarvatnilla) ja Jarðböðin (Mývatn-järvellä) ovat miellyttäviä elämyksiä isoine ulkoilma-altaineen ja höyrysaunoineen. Secret Lagoon Etelä-Islannissa on vähän kuin karvalakkiversio Blue Lagoonista: oikein mukava luonnonvarainen allas, jonka ääreen on rakennettu pukuhuoneet ja suihkutilat. Tänne kannattaa poiketa Kultaisella kierroksella.

Erityisen viehättävä kylpyläuutuus löytyy läheltä Borgarnesia Länsi-Islannista. Vuonna 2018 auennut Krauma on rakennettu Euroopan suurimman kuuman lähteen viereen. Viiteen lämminvesialtaaseen ja saunoihin mahtuu kerralla kylpemään 140 vierasta. Mahtava pysähdyspaikka matkalla kohti maan pohjoisosia tai Snaefellsnesin niemimaata.

Lue lisää aiheesta: Islannin suurin kylpylä Blue Lagoon

 

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija, bloggaaja, toimittaja. www.salamatkustaja.com

Kommentit (14):

Heidi Korhonen

Hei Satu,
Islannin matkaan 9 päivää? kysyisin vielä Seljavallalaug nimisestä paikasta / uima-altaasta, onko sinne viitat 1.tien varrelta?
Luin netistä että pitäisi kävellä perille noin 30min matka?
Meillä vuokra-auto, ei nelivetoa..

Toinen kysymys Jökulsarlonista ja jäätikköveneretkistä, onko sinulla kokemusta ja kannattaako liput ostaa etukäteen? Jääluolaretkiä ei ilmeisesti enää toukokuun lopulla järjestetä?

Kiitos upeasta sivustosta jossa paljon hyödyllisiä vinkkejä!

Vastaa

Satu Rämö

Moikka! Altaalle ei ole kylttejä päätieltä, mutta tien numero on 242 ja siinä on Edinborg-niminen majatalo lähellä. Ei tarvitse nelivetoa, ihan tavallisella autolla pärjää. Parkkipaikalta on noin 15-20 min kävely, polku on helppokulkuinen.

On ollut aika kylmä kevät, eli saattaa olla että vesi ei altaassa ole ihan nelikymmenasteista, mutta kannattaa käydä katsomassa. Se on kaunis paikka joka tapauksessa.

Vastaa

Satu Rämö

Jäätikkölaguunista; ei kannata minun mielestä ostaa lippuja veneretkelle etukäteen. Jos sää onkin sinä päivänä vähän huono eikä tee mieli veneretkelle, liput menevät hukkaan. Yleensä sinne kyllä mahtuu aina mukaan, jos ei ole ihan kauhean isolla ryhmällä liikkeellä. Heillä on useita lähtöjä päivässä.

Jääluolareissut ovat tosiaan jo ohi, yleensä noin huhtikuulle asti. Tämä johtuu lämpötiloista; kun lämpötilat vähän nousevat jää alkaa sulaa ja jääluolissa ei ole turvallista. Mutta jäätikkö on kyllä kaunis päältäkin päin ja se laguuni on upea :)

Ihanaa matkaa teille! Ja kiitokset kiitoksista :)

Vastaa

Oili Kauppi-Pasma

Hei,

Olemme matkalla Islantiin juhannuksen jälkeen. Kumpaa suosittelet, kuuluisaa Blue lagoonia vai Fontanaa?

Vastaa

Satu Rämö

Moi Oili. Blue Lagoon on tosi kaunis ja nyt kun heillä on rajoitettu sisäänpääsy (eli lippu pitää hankkia etukäteen tietylle päivälle ja kellonajalle), laguunissa on rauhallisempaa. Se on lähellä lentokenttää ja siksikin suosittu paikka. Vesi on maitomaista ja altaassa voi tehdä itselleen sillä hoitavalla mudalla kasvohoidon. Saunatkin ovat hienot. Blue Lagoon on kylpylämäisempi.

Fontana taas on enemmän perinteisen uimahallin kaltainen eli laattapohja altaissa, mutta se on tavanomaisia kansanuimaloita kuitenkin fiinimpi ja suurempi. Fontanassa pääsee halutessaan myös uimaan viereisen järven viileään veteen - kirkkaalla säällä Fontanasta näkyy Hekla-tulivuorelle.

Jos teillä on aikaa, niin käykää ihmeessä myös jossakin ihan tavallisessa kansanuimahallissa (sundlaug). Siellä tapaa paikallisia, sisäänpääsy on vähän yli 5 euroa henkilöltä ja tunnelma autenttinen. Kuumavesialtaat ovat ulkona, suihkut ja pukkarit sisätiloissa. Näitä paikkoja löytyy joka kylästä, Reykjavikissa toistakymmentä.

Ihanaa matkaa!

Vastaa

Oili Kauppi-Pasma

Kiitos vinkeistäsi. Liput päädyimme ostamaan Blue Lagooniin, kun kerran olemme Islantiin asti päässeet?. Meillä on viikko aikaa seikkailla Islannissa, joten uskon, että useampikin uimareissu matkallemme mahtuu.
T. Oili

Vastaa

Satu Rämö

Kuulostaa oikein hyvältä! Poiketkaa tosiaan niissä arkisissakin islantilaisten suosimissa uimaloissa jos ehditte, nekin ovat kivoja. Blue Lagoon on tosi kaunis paikka :)
-Satu

Vastaa

Silja

Hei! Tarvitsisin pikaista vastausta :) matkustaminen Islantiin kaksin 9v poikalapsen kanssa. Suomessa uimahallissa en enää saisi ottaa häntä mukaani naisten puku- ja pesutilaan. Mitenköhän asian laita Islannin uimaloissa? Onko siellä perheille tarkoitettuja pukuhuoneita? Ovatko saunat unisex? Lapseni ei yksin uskalla mennä miesten puolelle. Uimaan kuitenkin ehdottomasti tahtoisimme! Silja

Vastaa

Satu Rämö

Moi Silja!
Säännöt saattavat vaihdella kunnittain, mutta esimerkiksi täällä Reykjavikissa koulunaloituksen jälkeen eli 6-vuotiaat ja sitä vanhemmat käyttävät oman sukupuolensa pukuhuoneita.

Vastaa

Hanna Paasio

Hei, luin tuosta paikasta, jossa kylmä ja lämmin joki kohtaa, lähellä paikkaa Hveragerdi? Onko sinne tarkemmia ohjeita, kuinka löytää perille? Lisäksi nyt taitaa olla aika lumi"myrsky", onko mahdotonta löytää perille. Kohde olisi jo ke 29.11. suunnitelmissa. Kiitos ihanista vinkeistä!
T:Hanna

Vastaa

Satu

Moikka! Tripsteri Islanti -kirjassa on tarkemmat ohjeet, en ole vielä ehtinyt päivittää tänne. Eli hyvä kun kysyit! Se paikka löytyy Hveragerdin kylän takaa, jonne Reykjavikista noin 30 min ajomatka. Ajatte ihan tien päähän parkkipaikalle ja siellä kyltti Reykjadalurin vaellukselle. Vaellettavaa uimapaikkaan noin 3 km ylämäkeen, kesäaikaan 45 min, talvisin pitempään jos lunta. Nyt en ole ihan varma tuon alueen lumitilanteesta, kävin siellä itse viimeksi syyskuun alussa... Ehkä parasta kysyä Hveragerdin turisti-infosta. Sääennuste kannattaa katsoa ennen retkelle lähtöä: www.vedur.is, ettei tuisku tms yllätä.

Toivottavasti tästä oli apua :)
T. Satu

Vastaa

Irina Pynnönen

Hei!
Olemme tulossa toukokuun puolessa välissä Islantiin.Haluaisimme käydä uimassa luonnonvaraisessa lähteessä.Vuokraamme auton, mihin kannattaisi mennä, pääseekö autolla lähelle? Miten löytyy perille, onko osoitetta jonka voisi laittaa navigaattoriin?
Missä muualla voisi käydä samalla reissulla?
Olemme perille kaksi päivää ,mihin suuntaan kannattaisi lähteä ajamaan toisena päivänä?
Onko Fosshotel Reykjavik hotellissa millainen pysäköinti ,miten kannattaisi toimia vuokra-auton kanssa.

Vastaa

Satu Rämö

Moikka! Oletko katsonut tämän jutun? Siitä löytyy muutamia vinkkejä:
https://www.tripsteri.fi/islanti-blogi/islannin-parhaat-luonnonvaraiset-lahteet

Jos haluatte mennä katsomaan kuumia lähteitä, parhaita ovat geysirin alue kultaisella kierroksella ja Krysuvik lähellä Keflavikin lentokentää. Jos teitä kiinnostaa kuumat lähteet, joissa voi uida (siis sellaiset luonnonvaraiset lähteet), niihin pitää aina vähän vaeltaa, välittömästi tien vieressä lähellä Reykajvikin seutua niitä ei löydy. Voitte ajaa esim. Hveragerdiin ja mennä Reykjadalurin kuumalle joelle. Sinne on noin tunnin vaellusmatka parkkipaikalta (ylämäkeä joelle, alamäkeä takaisin). Varaisin tuohon vaellukseen yhteensä noin 3 tuntia.

Fosshotel Reykjavikissa on iso parkkialue, mutta se on käsittääkseni maksullinen myös hotellin asukkaille.

Vastaa

Erik

Mietin kanssa mistä löytyisi Reykjavikin läheltä luonnovaraiset lähteet. Vaihtoehtoisesti etelän suuntaan 1-tien läheltä kun on tarkoitus suunnata sinnepäin retkelle (Black Beach, Seljafoss, ...). Missäpäin oli TV:ssä nähdyt lähteet, näyttivät houkuttelevilta.

Vastaa

Satu Rämö

Moikka!
Oletko kurkannut tämän jutun: https://www.tripsteri.fi/islanti-blogi/islannin-parhaat-luonnonvaraiset-lahteet

Mainitsit televisoissa nähdyistä lähteistä, mikä ohjelma se oli? Jeesaan kyllä mielellään askelmerkit perille, jos tiedän mitä olet etsimässä :-)

Hyvin terkuin
Satu

Vastaa

Erik

Viittasin ohjelmaan ulkomailla asuvista suomalaisista jossa olit yhden osan päähenkilönä. Siinä kävitte jossain kallionkolossa kylpemässä.

Vastaa

Satu Rämö

Aivan, se paikka! Se löytyy läheltä Snaefellnesiä, Eldborgin kraatterin läheltä. Se on nimeltään Landbrotalaug.

Vastaa

saara

Heippa! :)

Pääseekö tuonne Fontanan kylpylään siis ihan perus autolla vaikka Toyotalla, jos semmoisen vuokraisimme! Vai pitääkö sinne olla neliveto, kun on enemmän sisämaata vai mikä sielä luokitellaan sisämaaksi :-D Katselin noita vuokrahintoja toukokuulle ja yllätyin kuinka halpoja autot ovat.. Pienen auton saa n. 165 eurolla ja siihen jos täydet vakuutukset ja lastenistuin niin reilu 200 e viikko. Pitää vielä selvittää tuleeko muita maksuja, mutta Procarilla näytti olevan tuon hintaista!! Onkohan hinnat laskenut? Toukokuu ei vissiin kyllä oo täysin vielä sesonkiaikaa.

Vastaa

Satu Rämö

Moi Saara! Fontanaan pääsee ihan tavallisella pikkuautolla; asfalttitien varrella. Sisämaan teitä ovat F-alkuiset kinttupolut, jotka kulkevat Islannin sisäosissa. Eli sellaisesta ei ole tässä kyse.

Onpa hyvä tarjous Procarilta, useimmiten hinta lähtee vähintään 60 €/vrk, mutta saattaahan olla, että siellä on juuri nyt vähemmän kysyntää ja ovat laskeneet hintoja.

Vastaa

saara

Kiitos vinkeistä! Sinne siis ois tarkoitus suunnata sitten Toukokuussa! :)

Vastaa

Kati

Moikka Satu!

Osaisitko vinkata jonkin kivan yöpymipaikan lännessä matkalla Reukjavikist Akureyriin? Tietty olis tärkeää, et siinä lähellä olis upeat maisemat ja ehkä jokin kylpylä/ratsastusta tms. niin tehtäis siinä puolen päivän ja yhden yön pitstoppi? Osaatko sanoa mikä alue lännessä olis sellainen?

Vastaa

Satu Rämö

Moikka! Hraunsnefin maaseutuhotelli n 2 h pohjoiseen Reykjavikista on tosi kotoisa; pienen hotellin yhteydessä tasokas ravintola ja kaksi kuumavesiallasta.
Sijainti ihan ykköstien vieressä. Matkalla pohjoiseen kannattaa poiketa esim. Krauman kuumissa kylvyissä jos kylpylät kiinnostavat: http://www.krauma.is

Noin 1,5 h ajo Reykjavikista pohjoiseen tuo Borgarnesin kuntaan, jossa on paljon majapaikkoja ja kylän julkinen uimala eli sundlaug on kiva paikka rentoutua kuumissa vesissä.

Sitten on sellainen paikka kuin Gauksmyri. Se on jo vähän pohjoisempana mutta maaseutuhotellina tosi mukava; sen yhteydessä on kiva islanninhevostalli.

Toivottavasti näistä oli apua :)
T. Satu

Vastaa

Katri

Hei Satu, kiitos mahtavasta blogistasi! Mietimme 2 päivän Reykjavikin ”retkellä” käydä Blue lagoonissa, mutta rivien välistä olen tässä lukenut, että suosittelet muita kylpylöitä ennemmin. Ehkä kallistumme Reykjavikin omiin uimaloihin. Mitä suosittelet 3&7 vuotiaille vesipedoille siellä? Onko se tuo Laugardarslaug uimala? Olemme tulossa sinne heinäkuun puolivälissä. Vai kannattaisiko vuokrata auto tai pääseekö paikallisbussilla jonnekin Reykjavikin lähistölle, muutakuin BL?

Vastaa

Satu Rämö

Moi Katri! Kiitos viestistä.
Jep, en ole itse se suurin Blue Lagoon fani. Se on siis aivan mahtavan kaunis paikka, ainutlaatuinen kylpylä ja hieno kokemus, mutta se on mielestäni liian hintava. Once in a lifetime -kokemuksena suosittelen kyllä, mutta lähinnä aikuismatkailijoille. Olen huomannut että lasten mielestä se ei ole niin kiva, koska siellä ei voi sukeltaa, ei ole liukumäkiä tms. vaan se on enemmän vedessä rentoutumista. Suosittelisin lasten kanssa menemään Reykjavikin sundlaugeihin eli kansanuimaloihin. Laugardalurin uimala on yksi isoimmista ja yleensä lapset tykkäävät siitä, koska lastenallas on iso ja siellä on suuria liukumäkiä. Keskustan Sundhöll on myös mainio; siellä on lastenallas ja lapsille vesileluja ja aikuisille kuumavesialtaita,mutta liukumäkiä Sundhöllissä ei ole. Molempiin pääsee keskustasta kävellen (Sundhöll on ytimessä, Laugadalurin uimalaan noin noin 30 min kävelymatka, mutta bussillakin sinne pääsee: www.bus.is)

Ihanaa matkaa teille!
t.Satu

Vastaa

Katri

Kiitos vinkeistäsi Satu! Vietimme mitä mainioimman 2 päivää Reykjavikissa juuri noissa mainitsemissasi kylpylöissä. Jätettiin Blue lagoon seuraavaan kertaan. Tänne on ehdottomasti tultava takaisin!

Vastaa

Satu Rämö

Kiitos Katri viestistä! Ihanaa kuulla, että tykkäsitte ja jäi fiilis tulla uudestaankin. :-)
Hyviä Islannin-seikkailuja myös tulevaisuudessa
t.Satu

Vastaa

Sirkka-Liisa Harmovaara

Hei. Kysyisin, onko Reykjavikissä jalkapallo ottelua 25-28 pv heheinäkuu?Toinen kysymys, mistä vois ostaa islantilaisen villapaidan?

Vastaa

Satu Rämö

Hei! Hmm, enpä osaa sanoa varmaksi. Kannattaa katsoa Islannin jalkapalloliiton sivut, jos sieltä löytyisi infoa paikallisotteluista: www.ksi.is

Islantilaisia villapaitoja voi ostaa useista myymälöistä Reykjavikin keskustasta, tässä on tarkemmat ohjeet kaupoille: https://www.tripsteri.fi/islanti/reykjavik/shoppailu

Toivottavasti näistä oli apua :)
Ystävällisin terkuin
Satu

Vastaa

Minna

Hei! Olen varaamassa Islannin matkaa perheelleni, meillä on lapset 6 ja 8v. Majoitusasiaa mietin. Onko Reykjavikissa lapsiperheelle mukavaa kylpylähotellia? Vai onko fiksua ottaa hotelli, ja käydä uintireissut erikseen? Mikä olisi lasten kanssa paras uintimahdollisuus? Kiitos jo etukäteen?

Vastaa

Satu Rämö

Moikka Minna! Blue Lagoonin yhteydessä on upea hotelli, mutta se on turkasen kallis - minun mielestäni aivan liian kallis... Ottaisin itse mieluummin jonkun kivan keskitason huoneistohotellin tai airbnb:n ja kävisin kiertämässä Reykjavikin monia uimaloita, joihin pääsee sisään muutaman euron sisäänpääsymaksulla. Jo ihan Reykjavikin keskustassakin on kolme isoa uimalaa eli lämminvesialtaita ulkona ja lastenaltaat + lapsille liukumäkiä, hyppytelineitä jne. Laugadalurin uimalassa on hienot liukumäet, Sundhöllin uimala on aivan Reykjavikin ydinkeskustassa ja Vesturbaerin uimalassa on paljon kuumavesialtaita ja lapsillekin pieni liukumäki ja vesileluja.

Toivottavasti tästä oli apua :)
Kivaa matkaa!
t.Satu

Vastaa

Ansku

Heippa Satu! Hjálpa! Ollaan lähdössä Islantiin pian ja aloin katsella Blue Lagoonin hintoja ja varausjuttuja. Mulla on mukana 8, 11 ja 13 vuotiaat lapset ja siellä lippua varatessa kävi ilmi, ettei yhdellä aikuisella voi olla kuin 2 lasta vahdittavana eikä siten antanut vaihtoehtonakaan että voisin ostaa 1 aikuisen ja 3 lastenlippua! Iski hätä että mitä teen? Odotamme kovasti pääsyä sinne. Onko sulla antaa vinkkiä miten toimin, että päästään sisälle? Onko muissa uimapaikoissa vastaavia määräsääntöjä?

Vastaa

Satu Rämö

Moi Ansku! Olen päässyt tavallisiin uimaloihin ihan huoletta kolmenkin lapsen kanssa, kahden 8-vuotiaan ja 3-vuotiaan. Mä luulen että tuo Blue Lagoonin sääntö on sitä varten, että mahdollisimman moni vieraista maksaa aikuisten lipun. Etenkin kun on kyse jo noin vanhoista lapsista, jotka varmasti pärjäävät hyvin jo omillaan eikä yhden aikuisen tarvitse olla jatkuvasti haukkana vahtimassa. Allas ei kuitenkaan ole kovin syvä. Jos kovasti halutte juuri Blue Lagooniin, kannattaa ottaa sinne yhteyttä sähköpostiviesitllä ja kertoa tilanne. Yllättyisin, jos he eivät joustaisi tässä.

Blue Lagoonin lisäksi Islannissa on valtavan paljon muita upeita uimapaikkoja (ja rutkasti edullisempia), mutta onhan BL kuitenkin sellainen kerran elämässä -kokemus...

Toivottavasti tämä ratkeaa ja saatte liput haluamaanne uimapaikkaan (muihin uimaloihin ei muuten tarvitse tehdä etukäteisvarausta).
Islannin-terkuin
Satu

Vastaa

mika

Moi Satu

Mites tuo vesi noissa uimahalleissa ja luonnonlähteissä? Blue Lagoon on selvästi maitomaista rikkipohjaista vettä, mutta onko esim uimahallien vesi käsiteltyä ja käytännössä tavallista vettä? Luonnonlähteistä varmaan löytyy rikkivesilähteitä enemmänkin.

Vastaa

Satu Rämö

Moikka! Uimahalleissa (sundlaug) kuuma vesi on tavallista "hanavettä" eli sitä samaa mitä suihkusta tulee. Sellaista maitomaista mineraalipitoisempaa vettä on Blue Lagoonissa, Jardbödinin kylpylässä Myvatnilla ja Secret Lagoonissa Flúdirin kylässä Kultaisella kierroksella. Islannista löytyy tällä hetkellä myös yksi merileväkylpylä ja yksi olutkylpylä, jossa rentoudutaan 38-asteisessa oluessa :-)

Luonnonvaraisissa kuumissa lähteissä on sitä vettä mitä luonnosat tulee, se on useimmiten kirkasta, vulkaanisen maaperän kuumentamaan lähdevettä.

Islanti-terkuin
Satu

Vastaa

Janni

Hei, missä tämä olutkylpylä sijaitsee ja saako sinne varattua helposti aikaa, vai voiko sinne vaan lampsia sisään ?

Vastaa

Satu Rämö

Moikka! Se sijaitsee pohjoisessa sellaisessa pikkukylässä kuin Árskógssandur. Varaus on hyvä tehdä etukäteen ainakin kesäkaudella, koska kylpylä on pieni ja sinne mahtuu vain tietty määrä ihmisiä kerralla. Talvisin on varamsti rauhallisempaa. Varauksen voi tehdä suoraan heidän sivuillaan: https://www.bjorbodin.is/eng

Kivaa reissua :-)

Vastaa