Matka Islannin ympäri on roadtrip-matkojen klassikko, joka saa tunteet pintaan etenkin luontomatkailijoilta ja valokuvaajilta. Iso osa Islannin hienoimmista luonnonnähtävyyksistä sijaitsee noin 1 300 kilometrin mittaisen rengastien varrella. Islannin kiertämiseen ykköstietä pitkin kannattaa varata ainakin viikko.
Islannin ympäri kiertävä päällystetty tie on numeroltaan 1. Eksyä ei voi, koska saaren kiertää vain tämä yksi tie.
Lataa Islanti-opas älypuhelimeen: saat reitin ja keskeiset luonnonnähtävyyspaikat kartalle

Jäätiköt, vesiputoukset ja kuumat lähteet pääsee kokemaan tavallisella pikkuautolla tai ihan bussinkin kyydissä. Rengastien kiertäminen on mainio tapa saada kokonaisvaikutelma Islannista. Matkaa ykköstien kiertämiseen kannattaa varata noin viikko.
Vertaile vuokra-autojen hintoja hyvissä ajoin. Voit käyttää siihen esimerkiksi suomenkielistä HolidayCars sivustoa. Sivustolla voit vertailla eri autovuokrausfirmojen hintoja ja tehdä varauksen. Osta mahdolliset lisävakuutukset kuitenkin vasta vuokra-autofirmasta autoa noutaessasi. Vuokra-autofirman omat vakuutukset ovat nimittäin usein parempia kuin varaussivuston vakuutukset.
Yksi hyvä idea on vuokraa auto jo Keflavíkin lentokentältä ja aloittaa saarikierros sieltä. Viimeisen reissupäivän tai pari voi sitten omistaa pääkaupungille Reykjavíkille. Jos paluulento lähtee aikaisin aamulla – monet lennot Islannista Euroopaaan lähtevät aamukuuden ja aamuyhdeksän välillä – kannattaa yöpyä viimeinen yö Keflavíkin hostelleissa tai hotelleissa, jotka ovat lähellä lentokenttää ja joissa hinnat ovat edullisemmat kuin Reykjavíkissa.
Lue täältä lisää aiheesta autonvuokraus ja tieverkoston kunto Islannissa ja bussilla Islannissa.

Islannin ympäri: upeat maisemat
Etelä-Islannissa maisemaa hallitsevat suuret laava-aukeat, jäätiköt ja jäätikkölaguunit. Itä-Islanti taas on maan syrjäisimpiä osia, jonka ainutlaatuisen kauniit vuonomaisemat ja pienet kylät lumoavat tunnelmallaan.
Pohjois-Islanti ei jätä ketään kylmäksi. Mývatnin järvi pseudokraatereineen, tulivuorineen, kuumine lähteineen ja kylpylöineen on yksi Islannin kauneimpia paikkoja. Samoilta seuduilta löytyy myös Euroopan suurin vesiputous Dettifoss sekä Pohjois-Islannin pääkaupunki eli sympaattinen Akureyri. Matkaa suunnitellessa kannattaa huomioida, että eniten nähtävää on etelässä ja pohjoisessa ja kaikkein hidaskulkuisin alue ovat itävuonot mutkikkaine teineen.

Länsivuonot, Snæfellsnes, Reykjanes, Islannin sisämaa. Pidemmällä matkalla ykköstien reitiltä voi poiketa sivupolulle ja käydä esimerkiksi Länsivuonoilla tai Snæfellsnesin niemimaalla. Näihin retkiin kannattaa kuitenkin varata lisäaikaa. Mutkikkaiden teiden ja pikkukylien Länsivuonoja kiertelee helposti kokonaisen viikon. Snæfellsnes on perusteellisesti kierretty kolmessa päivässä. Reykjanesin niemimaalle kannattaa poiketa matkan alussa tai lopussa: siellä sijaitsee Islannin tunnetuin kylpylä eli Blue Lagoon.
Islannin asumaton sisäosa on erämaa, jota hallitsevat jäätiköt, tulivuoret ja jäätikköjoet. Islannin erämaassa kulkee vain muutamia teitä, jotka vaativat kulkupeliksi ison nelivetojeepin ja ne ovat auki vain keskikesällä. Islannin kiertävä rengastie puolestaan pidetään auki ympäri vuoden.
Vuorien ja laaksojen hallitsema Länsivuonot Islannin luoteisosissa on yksi maan hiljaisimpia paikkoja. Luonto on kaunista ja suuret turistimassat puuttuvat. Länsivuonojen kiertämiseen kannattaa varata viikko.

Parhaat vinkit Islannin ympäriajoon
Miksi Islanti kannattaa kiertää?
Missään muualla maailmassa ei voi kokea jäätikköjä, tulivuoria, kuumia lähteitä ja suuria laava-aukeita yhtä helposti kuin Islannissa.
Onko Islannin kiertäminen helppoa?
Kyllä on. Saaren kiertää ilman kiirettä noin viikossa. Jos matkan varrella tekee mieli pysähtyä vaikkapa patikoimaan, ratsastamaan tai tutustumaan jäätikköön, kannattaa reissupäiviä varata ainakin kymmenen.
Saaren kiertävä asfaltoitu rengastie on noin 1 300 kilometriä pitkä. Nopeusrajoitus on kuitenkin vain 90 km/h ja matkan varrella tekee mieli jatkuvasti pysähtyä kuvaamaan ja tutustumaan luontoon. Islannissa matkantekoon kannattaa siis varata aikaa.
Millainen vuokra-auto kannattaa ottaa?
Kesäaikaan pieni henkilöauto riittää hyvin. Jos haluat poiketa päätieltä kapeammille erämaareiteille, kuten Islannin kahden jäätikön välistä kulkevalle Kjölurin sisämaatielle, vuokraa nelivetojeeppi. Autovuokra on Islannin-kierroksen kallein osuus. Useimmiten on niin, että mitä aikaisemmin varaat, sitä halvemmalla saat. Islannissa autovuokraamot eivät ainakaan kesäaikaan tarjoa äkkilähtöhintoja, koska matkailubuumin takia vuokra-autoilla on kova kysyntä. Sadan euron vuorokausimaksu pienestä Toyota Yariksesta ei keskikesällä ikävä kyllä ole mitenkään tavatonta. Katso täältä vinkit autovuokraukseen Islannissa. Vuokra-autojen hintoja kannattaa verrata suomenkielisellä HolidayCars-sivustolla.
Voiko Islannin kierätä bussilla?
Kyllä vain! Se ei tosin ole kovin halpaa puuhaa. Nyrkkisääntö on, että mikäli vuokra-auton jakaa kaksi tai useampi matkustaja, se tulee linja-autolippua halvemmaksi. Busseja pysähtyy kylissä, kaikilla suosituimmilla nähtävyyspaikoilla ja köröttelee myös pitkin mahtavaa Kjölurin erämaareittiä. Niin sanotut turistibussivuorot kulkevat vain kesäisin kesäkuun alusta syyskuun alkuun vähintään kerran päivässä, ja joidenkin pysäkkien välillä vuoroja menee useita päivässä. Joukkoliikenteen kaukovuorot löytyvät netistä www.bus.is.
Onko Kultainen kierros maineensa veroinen?
Se on hyvä tapa aloittaa saarikierros. Kultainen kierros vie upeaan Thingvellirin kansallispuistoon, kauniille Gullfossin vesiputoukselle ja Haukadalurin kuumien lähteiden laaksoon, jossa voi nähdä korkealle ilmaan purkautuvan vesisuihkun geysirin. Kultainen kierros ei kuitenkaan ole ihan sitä kaikkein kauneinta Islantia – siksi sitä ei kannata jättää pitkän saarikierroksen loppumetreille. Lue täältä lisää Islannin Kultainen kierros -päiväretkestä.
Onko Islannin saarikierros kallis matka?
Ikävä kyllä on. Islannin-kierrokseen voi helposti saada uppoamaan monta tuhatta euroa. Maan hintataso on noussut viime vuosina paljon. Hotelliyöt ovat kesäisin kalliita (alkaen jopa 250 € 2 hh). Majataloista saa edullisempia huoneita (2 hh alkaen 100 €). Leirintäalueet veloittavat noin 10 euroa telttailijaa kohti. Blue Lagoonin kaltaisten kalliiden kylpylöiden sijasta mene edullisiin ja paikallisten suosimiin kansanuimaloihin, joita löytyy jokaisesta kylästä (sundlaug). Luonnonnähtävyyksien katsomisesta ja vaeltamisesta ei tarvitse maksaa mitään kenellekään. Jäätikölle ei kuitenkaan saa turvallisuussyistä mennä ilman opasta. Katso täältä Tripsterin vinkit Islannin hintatasoon ja budjettimatkailuun Islannissa.
Lataa luuriisi saarikierros Islannissa: majoitus, reitit, nähtävyydet, uimapaikat ja ruokapaikat

Kannattaako pysähtyä Reykjavíkissa?
Kyllä! Maailman pohjoisin pääkaupunki on vekkuli kaupunkilomakohde. Pienen keskustan värikkäiden talojen seassa on mukava käyskennellä päivä tai pari. Jos vietät Islannissa useamman päivän, älä kuitenkaan jää pelkästään Reykjavikiin, vaikka se hauska kaupunki onkin. Lue täältä matkavinkit Reykjavíkiin.
Voiko Islannin kiertää talvella?
Voi. Talvella maisemat ovat kauniit – jos ei käy huono tuuri eli sumuinen sää tai sankat lumipyryt, jotka tekevät maisemien bongailusta hankalaa. Silloin kun sää on kirkas, talvinen luonto on todella hieno. Vuorten päälle on laskeutunut lumikerros ja tummansininen meri iskee rantakallioihin voimalla. Taivaalla näkyy revontulia ja islanninhevoset näyttävät äärettömän söpöiltä kymmenen senttimetriä pitkissä talviturkeissaan. Muita turisteja on liikkeellä vähemmän ja hinnat ovat kesää halvemmat. Palveluista suurin osa on auki etenkin kylien keskustoissa.
Kova myrskytuuli saattaa silloin tällöin sulkea vuoristoteitä muutamiksi tunneiksi, eli varaa talvella matkantekoon pari ylimääräistä päivää ja seuraa matkan aikana säätiedotusta ja tieolosuhteita. Täällä voit lukea lisää vuokra-autoista, ajokeleistä ja Islannin ajo-olosuhteista.
Islannin ympäri: edullinen majoitus
Majoitus Islannissa kannattaa ehdottomasti varata etukäteen. Etenkin kesäaikaan varaukset kannattaa tehdä hyvisä ajoin ennen lomaa. Maaseudun ja kylien majapaikat ovat kooltaan pieniä ja monesti täynnä. Hotellien ja hostellien lisäksi harkitse myös yöpymistä paikallisten maajussien tiloilla. Erähenkisten reissaajien kannattaa pitää telttaa ja makuupusseja mukana. Jos ilma on kaunis, kannattaa yöpyä jollakin maan lukuisista telttailualueista. Tässä muutamia vinkkejä kohtuuhintaisimpiin ja hyviksi koettuihin majataloihin ja hostelleihin. Ne kaikki sijaitsevat lähellä saaren kiertävää ykköstietä tai sen varrella. Katso linkeistä parhaat tarjoukset matkustusajankohdallesi.
Islannin ympäri: Edullinen majoitus Etelä-Islannissa
Rahaa säästää yöpymällä simppeleissä hostelleissa. Yksi tavattoman kiva paikka on Hvollin hostelli Kaakkois-Islannissa. Sijainti keskellä tyhjää laavapeltoa saa olon tuntumaan siltä, kuin yöpyisi maailman reunalla. Tee ruokaostokset etukäteen esimerkiksi Kirkjubaejarklausturin kylässä.
Katso parhaat hinnat Hvolliin tästä.

Toinen kiva hostelli Etelä-Islannissa on nurmikkokattoinen Fljótsdalurin hostelli, joka sijaitsee keskellä ei mitään – mutta kuitenkin vain 30 kilometriä ykköstieltä Hvolsvöllur-nimisen kylän kyljestä. Tee ruokaostokset Hvolsvöllurin kylässä, sillä hostellin lähellä ei ole ruokakauppaa. Petivaatteet kuuluvat hintaan.
Kyseinen hostelli ei ota vastaan nettivarauksia. Varauksen voi tehdä sähköpostilla tai soittamalla.

Islannin ympäri: Edullinen majoitus Itä-Islannissa
Berunes on hieno hostelli, yksi Islannin mukavimpia ja kauneimpia. Djúpivogurin ja Breiðdalsvíkin välissä sijaitseva Berunes on tyypillinen vanha islantilainen maatila valkoisine seinineen ja punaisine kattoineen. Huoneet on sisustettu mummolahenkisillä huonekaluilla ja siellä täällä seiniä koristavat vanhanaikaiset peilit. Aamiaisen voi ostaa erikseen, ja Berunesin kotiravintolasta saa myös illallista.
Katso parhaat tarjoukset Berunesin majataloon tästä.

Hurmaavan Seydisfjördurin (pysähdy täällä päiväksi tai pariksi, jos aikataulu vain antaa periksi) Hafaldan hostellin rustiikkinen satamarakennus on täynnä reissutunnelmaa. Natisevat lattiat, yhteisestä olohuoneesta merinäköala. Satamarakennus on auki vain kesäaikaan ja on suljettu talvella lumivyöryvaaran takia. Talvella palvelee saman hostellin keskustarakennus.
Katso parhaat tarjoukset Hafaldanin hostelliin tästä.

Islannin ympäri: Edullinen majoitus Pohjois-Islannissa
Saltvíkin hevostila lähellä Húsavíkia tarjoaa majoitusta simppelissä ja kotoisassa majatalossa, joka on aikaisemmin toiminut maatilan päärakennuksena. Samalla visiitillä järjestyy tölttiretki merenrannalle. Húsavíkin valassafaritkin ovat lähellä.
Katso parhaat tarjoukset Saltvíkin majataloon tästä.

Pohjois-Islannin pääkaupungissa Akureyrissä on paljon majoitusvaihtoehtoja. Yksi edullisimmista on keskustan pääkadulla sijaitseva Akureyri Backbackers. Alakerrassa on mukava kahvila-ravintola-pubi ja huoneissa on valinnanvaraa dormeista kahden hengen huoneisiin.
Katso parhaat tarjoukset Akureyri Backbackersin hostelliin tästä.

Islannin ympäri: Edullinen majoitus Keflavíkissa
Jos lento takaisin kotiin lähtee varhain aamulla, kannattaa säästää rahaa ja pidentää yöunia nukkumalla viimeinen yö Keflavíkin lentokentän läheisyyden hostelleissa. Yksi edullisimmista on Home Guesthouse, joka sijaitsee viiden minuutin ajomatkan päässä lentokentästä.
Katso parhaat tarjoukset Home Guesthouseen tästä.
© Satu Rämö
btrc 02.02.2020 03:04
Hei Satu,
Olemme tulossa elokuussa kiertämään Islantia 10 päiväksi. Nyt ajattelinkin kysyä muutamia vinkkejä, kun vielä voidaan majoituksia muutella.
1. päivänä lento on Islannissa heti aamusta ja tarkoituksena olisi kiertää KK ja ajaa yöksi Borgarnesiin. Tämän lienee kerkeää hyvin päivässä? Haaveena olisi myös käydä Sigöldugljufur-kanjonilla ja muutamalla putouksella sillä suunnalla, mutta aika ei taida kuitenkaan riittää sinne saakka?
2.päivänä olisi tarkoitus ajaa Akyreyriin, jossa vietämme kaksi yötä. Snaefellsness:n niemimaa olisi kanssa listalla, mutta mitä luulet riittääkö aika vai kannattaako suosiolla siirtää edemmäksi?
3. päivänä suunnitelmissa olisi kiertää Akureyrin lähellä sijaitsevat putoukset sekä Husavik:ssa valassafari ja illaksi vielä Akureyriin yöksi. Myös Dalvik:ssa olisi käytävä tällä reissulla. Meitä kiinnostaisi käydä myös pohjoisessa kuumilla lähteillä, mutta Myvatn taitaa viedä aika pitkälti koko päivän?
4. päivänä Myvatn ja lähistöllä olevat parit putoukset ja siitä yöksi Egilsstadir:n lähistölle, mutta jälleen mietityttää aikataulu, kerkeääkö kaiken tuon näkemään yhden päivän aikana? Haluaisin kovasti nähdä myös yhdessä kanjonissa ja vesiputouksilla egilsstadir:n lähellä ja pohdin mitä täytyy jättää pois vai riittäisikö aika käymään vielä siellä seuraavana päivänä?
5. päivänä ajetaan egilsstadir:n läheltä Höfniin yöksi ja juurikin ylläolevan satuttamista pohdin tälle päivälle. Onko egilsstadir:n ja höfnin välillä muita vinkin arvoisia paikkoja?
6. päivänä ajetaan höfnistä Hvolsvöllur:n yöksi ja tuossa matkalla olisikin muutamia paikkoja, joissa on pakko pysähtyä, kuten jäätikö(t), rannat, muutama putous. Pikaiseltaan katsottuna ajoaikaa ilman pysähdyksiä tulisi nelisen tuntia ja pysähdyksien kanssa tunteja lisää? Toki seuraavana päivänä on mahdollista palata takaisinpäin, muttei ehkä ihan Vik:n saakka..
7.päivänä ajetaan Reykjavikiin ja tällä välillä pohdin ennättäisikö siinä pistäytyä yllämainitsemalla kanjonillani ja parilla putouksella? Yövymme Reykjavikissa kaksi yötä.
8.päivä tutustumista Reykjavikiin ja vielä yksi yö siellä.
9.päivä menemme yöksi lentokentän läheisyyteen ja Snaefellsness olisi ehkä suunnitelmissa käydä tuolloin tai sitten seuraavana aamuna. Kuinka kauan arvioit Snaefellsnessin vievän ajasta?
10.päivänä lento lähtee vasta illalla takaisin Suomeen eli olisi vielä mahdollisuus käydä esim Reykjanes:n alueella ja Blue Lagoonilla mikäli se innostaa siinä vaiheessa. Nyt ei tunneta ainakaan mitään vetoa sinne suuntaan.