Tällä hetkellä Islannin hintataso on korkea. Maan hintataso vaihtelee hurjasti.
Viisitoista vuotta sitten Islanti oli järjettömän kallis maa. Pahimmillaan pitsa kahdella täytteellä maksoi keskustakadun pitseriassa yli 40 euroa. Jo pelkät lennot Islantiin maksoivat 2000-luvun alussa yli 500 euroa. Nyt lentoja saa edullisimmillaan 280 eurolla.
Vuoden 2008 talouskriisin jälkeen Islannin kruunun arvo romahti ja Islannista tuli hetkeksi edullinen maa euroturistille matkustaa. Sen neljänkympin pitsan sai 15 eurolla. Kymmenessä vuodessa hinnat ovat nousseet taas kovalle tasolle. Matkailun suosio on on nostanut etenkin hotelliöiden hintaa ja vahvistunut Islannin kruunu nostanut yleisesti kaikkia hintoja ulkomaanvaluutassa.
Tällä hetkellä Islannin hintataso on reilusti Suomea korkeampi. Peruspitsan kahdella täytteellä keskihintaisessa ravintolassa saa noin 25 eurolla. Matkailijan lompakkoa ohentavat erityisesti autonvuokrat, bensa, hotelliyöt ja alkoholijuomat. Hotelliyöstä joutuu kesällä maksamaan jopa 300 euroa ja kahden hengen huoneesta tavallisessa majatalossa jopa 160 euroa / vuorokausi. Ruokakaupoissa hinnat ovat noin 20 % Suomea kalliimmat.
Islannissa inflaatio laukkaa Suomea nopeammin eli hinnat saattavat muuttua nopeasti. Islannin kruunun kurssi on vahvistunut viime vuosina useita kymmeniä prosenttia. Siksi muutama vuosi sitten ilmestyneiden matkaopaskirjojen hintaesimerkit eivät enää päde. Islannin kruunun kurssi onkin hyvä tarkistaa ennen matkaa maan keskuspankin nettisivuilta.

Budjettimatkavinkit Islantiin
Jos suosii autonvuokrausta, hotellimajoitusta ja ulkona syömistä, voi useampi tuhat euroa huveta jo muutaman päivän mittaisella matkalla. Mutta myös pienellä budjetilla reissaaminen on mahdollista ja vähintään yhtä hauskaa.
- Älä vaihda rahaa Suomessa. Islannin kruunulla on erittäin huono kurssi Islannin ulkopuolella. Säästät rahaa, jos käytät maksaessasi kortteja (Islannissa käyvät luotto- ja maksuaikakortit joka puolella). Jos haluat käteistä rahaa, nosta sitä automaatista Islantiin saapuessasi.
- Saarikierrokselle kannattaa ottaa mukaan retkikeitin ja pieni kylmälaukku Suomesta. Puhdasta vettä on riittämiin, pullotettua vettä ei kannata ostaa. Kaasusäiliöitä retkikeittimiin saa huoltoasemilta. Osta kaikki leiriytymisvälineet ennen matkaa: Islannissa ulkoiluvaatteet, makuupussit jne. ovat poikkeuksetta kalliimpia kuin Suomessa.
- Käytä julkisia uima-altaita. Niitä löytyy kaikkein pienimmistä kylistäkin. Kuuma suihku ja rentoutuminen uima-altaassa maksaa altaasta riippuen 4-8 euroa ja lapset pääsevät usein maksutta.
- Baareihin on harvoin sisäänpääsymaksua. Pienten bändien livekeikat ovat usein maksuttomia, eikä kukaan katso pitkään, vaikka et ostaisi baarissa yhtäkään juomaa. Hyödynnä happy hour -tarjoukset. Useimmat happy hour -tarjoukset ovat voimassa reykjavikilaisbareissa kello 16-20.
- Ota muistikortit, kosmetiikka ja sukkahousut mukaan Suomesta.
- Telttailijoiden ja karavaanareiden kannattaa hankkkia camping-kortti. Reilun 140 euroisen hintaisen kortin turvin koko perhe pääsee majoittumaan leirintäalueille joko teltalla tai matkailuautolla ympäri Islantia. Leirintäalueita löytyy jokaisesta kylästä.
- Liftaaminen on Islannissa melko turvallista. Vaikka Islanti on turvallinen maa, on liftaaminen tietysti aina fiksuinta kahden hengen seureessa. Kyydin saa suhteellisen helposti.
- Jos vuokraat auton, kannattaa auto vuokrata mahdollisimman aikaisin, viime hetken tarjouksia harvemmin saa (lue tästä lisää vuokra-autoilusta Islannissa). Pienennä matkustuskuluja matkustamalla isommassa porukassa. Jos saavut Islantiin yksin ja haluat matkaseuraa, kimppakyytiläisiä voi etsiä paikalliselta nettisivustolta Samferda.net.
- Osta matkaeväät paikallisesta ruokakaupasta, joita ovat esimerkiksi Bónus, Krónan ja Vidir. Kalleimpia ruokakauppoja ovat pienet kioskit ja Hagkaup-myymälät. Älä osta pullovettä. Kaikilta huoltoasemilta saa kylmää vettä. Makea vesi on juomakelpoista myös luonnossa. Täytä vesipullo esimerkiksi kovaa virtaavissa, kirkkaissa joissa.
- Hotellit ja majatalot ovat etenkin kesäisin pirullisen kalliita (alle 100 euron vuorokausi ei omaa privaattihuonetta saa), mutta matkan hintaa nostaa myös jatkuva ulkona syöminen. Jos viivyt useamman päivän samassa kylässä tai kaupungissa, harkitse asunnon lyhytvuokrausta eli esimerkiksi airbnb-palvelua. Siinä säästää jo paljon, kun valmistaa edes osan aterioista itse. Ja seikkailu paikallisessa ruokakaupassa on jo itsessään kiva kokemus!
© Satu Rämö
Matleena 10.12.2019 18:52
Hei!
Olemme tulossa viettämään vuodenvaihdetta Reykjavikiin perheen kanssa (5 aikuista). Voitko suositella jotakin kivaa ja kohtuuhintaista ruokaravintolaa uudenvuodenaatoksi?
Onko siellä paljon tapahtumia 28.12-01.01 välillä?