Islannin hintataso ja budjettimatkavinkit

Tällä hetkellä Islannin hintataso on korkea. Maan hintataso vaihtelee hurjasti.

Viisitoista vuotta sitten Islanti oli järjettömän kallis maa. Pahimmillaan pitsa kahdella täytteellä maksoi keskustakadun pitseriassa yli 40 euroa. Jo pelkät lennot Islantiin maksoivat 2000-luvun alussa yli 500 euroa. Nyt lentoja saa edullisimmillaan 280 eurolla.

Vuoden 2008 talouskriisin jälkeen Islannin kruunun arvo romahti ja Islannista tuli hetkeksi edullinen maa euroturistille matkustaa. Sen neljänkympin pitsan sai 15 eurolla.  Kymmenessä vuodessa hinnat ovat nousseet taas kovalle tasolle.  Matkailun suosio on on nostanut etenkin hotelliöiden hintaa ja vahvistunut Islannin kruunu nostanut yleisesti kaikkia hintoja ulkomaanvaluutassa.

Tällä hetkellä Islannin hintataso on reilusti Suomea korkeampi. Peruspitsan kahdella täytteellä keskihintaisessa ravintolassa saa noin 25 eurolla. Matkailijan lompakkoa ohentavat erityisesti autonvuokrat, bensa, hotelliyöt ja alkoholijuomat. Hotelliyöstä joutuu kesällä maksamaan jopa 300 euroa ja kahden hengen huoneesta tavallisessa majatalossa jopa 160 euroa / vuorokausi. Ruokakaupoissa hinnat ovat noin 20 % Suomea kalliimmat.

Islannissa inflaatio laukkaa Suomea nopeammin eli hinnat saattavat muuttua nopeasti. Islannin kruunun kurssi on vahvistunut viime vuosina useita kymmeniä prosenttia. Siksi muutama vuosi sitten ilmestyneiden matkaopaskirjojen hintaesimerkit eivät enää päde. Islannin kruunun kurssi onkin hyvä tarkistaa ennen matkaa maan keskuspankin nettisivuilta.

Islannin luonnossa samoilu ei maksa mitään. Kuva: Björgvin Hilmarsson
Islannin luonnossa samoilu ei maksa mitään. Kuva: Björgvin Hilmarsson

Budjettimatkavinkit Islantiin

Jos suosii autonvuokrausta, hotellimajoitusta ja ulkona syömistä, voi useampi tuhat euroa huveta jo muutaman päivän mittaisella matkalla. Mutta myös pienellä budjetilla reissaaminen on mahdollista ja vähintään yhtä hauskaa.

  1. Älä vaihda rahaa Suomessa. Islannin kruunulla on erittäin huono kurssi Islannin ulkopuolella. Säästät rahaa, jos käytät maksaessasi kortteja (Islannissa käyvät luotto- ja maksuaikakortit joka puolella). Jos haluat käteistä rahaa, nosta sitä automaatista Islantiin saapuessasi.
  2. Saarikierrokselle kannattaa ottaa mukaan retkikeitin ja pieni kylmälaukku Suomesta. Puhdasta vettä on riittämiin, pullotettua vettä ei kannata ostaa. Kaasusäiliöitä retkikeittimiin saa huoltoasemilta. Osta kaikki leiriytymisvälineet ennen matkaa: Islannissa ulkoiluvaatteet, makuupussit jne. ovat poikkeuksetta kalliimpia kuin Suomessa.
  3. Käytä julkisia uima-altaita. Niitä löytyy kaikkein pienimmistä kylistäkin. Kuuma suihku ja rentoutuminen uima-altaassa maksaa altaasta riippuen 4-8 euroa ja lapset pääsevät usein maksutta.
  4. Baareihin on harvoin sisäänpääsymaksua. Pienten bändien livekeikat ovat usein maksuttomia, eikä kukaan katso pitkään, vaikka et ostaisi baarissa yhtäkään juomaa. Hyödynnä happy hour -tarjoukset. Useimmat happy hour -tarjoukset ovat voimassa reykjavikilaisbareissa kello 16-20.
  5. Ota muistikortit, kosmetiikka ja sukkahousut mukaan Suomesta.
  6. Telttailijoiden ja karavaanareiden kannattaa hankkkia camping-kortti. Reilun 140 euroisen hintaisen kortin turvin koko perhe pääsee majoittumaan leirintäalueille joko teltalla tai matkailuautolla ympäri Islantia. Leirintäalueita löytyy jokaisesta kylästä.
  7. Liftaaminen on Islannissa melko turvallista. Vaikka Islanti on turvallinen maa, on liftaaminen tietysti aina fiksuinta kahden hengen seureessa. Kyydin saa suhteellisen helposti.
  8. Jos vuokraat auton, kannattaa auto vuokrata mahdollisimman aikaisin, viime hetken tarjouksia harvemmin saa (lue tästä lisää vuokra-autoilusta Islannissa). Pienennä matkustuskuluja matkustamalla isommassa porukassa. Jos saavut Islantiin yksin ja haluat matkaseuraa, kimppakyytiläisiä voi etsiä paikalliselta nettisivustolta Samferda.net.
  9. Osta matkaeväät paikallisesta ruokakaupasta, joita ovat esimerkiksi Bónus, Krónan ja Vidir. Kalleimpia ruokakauppoja ovat pienet kioskit ja Hagkaup-myymälät. Älä osta pullovettä. Kaikilta huoltoasemilta saa kylmää vettä. Makea vesi on juomakelpoista myös luonnossa. Täytä vesipullo esimerkiksi kovaa virtaavissa, kirkkaissa joissa.
  10. Hotellit ja majatalot ovat etenkin kesäisin pirullisen kalliita (alle 100 euron vuorokausi ei omaa privaattihuonetta saa), mutta matkan hintaa nostaa myös jatkuva ulkona syöminen. Jos viivyt useamman päivän samassa kylässä tai kaupungissa, harkitse asunnon lyhytvuokrausta eli esimerkiksi airbnb-palvelua. Siinä säästää jo paljon, kun valmistaa edes osan aterioista itse. Ja seikkailu paikallisessa ruokakaupassa on jo itsessään kiva kokemus!

© Satu Rämö

 

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija, bloggaaja, toimittaja. www.salamatkustaja.com

Kommentit (7):

merja

Hei,
osaatko sanoa paljonko suunnilleen kustantaa Islannissa esimerkiksi aamupala kaupasta ostettuna? Esim. joku kolmioleipä + jogurtti tms. Mietin, että kuinka paljon on järkevää maksaa guesthousen aamiaisesta vai onko parempi käydä itse kaupassa mikäli sellainen läheltä löytyy.
Myös muu hintataso kiinnostaisi, esim. bensan hinta, ruoka yleensäkin, tupakka?
Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!!

Vastaa

Satu Rämö

Moikka merja!
Ruoka on euroissa suunnilleen saman hintaista kuin Suomessa, ehkä hitusen kalliinpaa nyt kun kun tuo Islannin kruunu on taas vahvistunut tässä kevään mittaan. Kannattaa suosia keskustassa esim. Bonus-ruokakauppoja, myöhään auki olevat kioskin tyyliset 10-11-kaupat ovat kalleimpia ja hinnat voivat olla jopa kaksinkertaiset.

Tupakasta en valitettavasti osaa sanoa kun en itse polta, mutta kalliimpaa se kuulemma on kuin Suomessa (tax freestä kentällä saapuessa, Keflavikissa, voi tehdä ostoksia; kannattaa hyödyntää ja ostaa esim. iltaoluet tai tupakat sieltä mukaan, saattaa saada jopa puolet kaupungin hintoja edullisemmin). Tax free -kauppa löytyy siitä matkalaukkunoutohihnojen vierestä. Kaikki islantilaiset hamstraavat viinit, bissset ja tupakat sieltä mukaansa täyden sallitun määrän, koska säästö hinnoissa on niin iso.

Kivaa matkaa teille!
t.Satu

Vastaa

Jukka

Hei Satu,
Miten ruokakaupat ovat auki vappuna ma 1.5., saadaanko ostettua ilta/aamupalaa klo 18.00 jälkeen?
Yst. Jukka

Vastaa

Satu Rämö

Moikka! Reykjavikissa keskustassa on pari kauppaa auki 24/7 päivästä riippumatta, eli ruokaostoksille pääsee. Vappu ei ole täällä niin kovin iso juhla kuin vaikkapa suomessa, eli koko maa ei ns. mene kiinni.
Hyvää reissua!
t.Satu

Vastaa

Helena Anttinen

Hei taas ja kiitos hyvästä sivustosta!

Olemme Islannissa 16.4.-23.4.2017.

Laitoin aikaisemmin viestiä, mutta nyt en löydä sitä. Eli kysynpä uudestaan julkisesta liikenteestä. Siis pääseekö Reykjavikista Hafnarfjörduriin (Arahus) bussilla maanantaina 17.4. (pääsiäinen) vai pitääkö vuokrata auto tai ajaa taksilla? Onhan muuten Reykjavikin linja-autoasemalla turisti-info? Entä onko Westfjordsiin bussiyhteyttä huhtikuussa? Kuinka usein ja mitä maksaa? Meitä kiinnostaa myös kalastus, joten onko mahdollista kalastaa jossain ja millaiset luvat pitää olla? Olet itse ilmeisesti ratsastaja. Mikä olisi kiva talli muutaman tunnin reissulle? Olen myös issikkafani!

Terv. Helena

Vastaa

Satu Rämö

Kiitos, Helena! Pahoitteluni, jos en vastannut aikaisempaan viestiin, en huomannut sitä. Mutta tämä tuli perille, tosin aivan liian myöhään :) Juttu ei taida olla enää ajankohtainen.. Olen pahoillani että tämä viesti oli livahtanut sillmieni ohitse...

Vastaa

Mari Köngäs

Hei ja kiitos informatiivisesta sivustosta!

Olen lapsen (3v.) kanssa kahdestaan menossa Islantiin 10 päiväksi. Ajattelin että majoittuisimme airbnb:n kautta. Haluaisin kokea sekä Reykjavikin mutta myös muuta Islantia. Pääseekö Reykjavikista bussilla päivän reissuille kaupungin ulkopuolelle vai kannattaako ennemmin lähteä useammaksi päiväksi pois kaupungista?
T. Mari

Vastaa

Satu Rämö

Moikka!
Reykajvikista pääsee julkisilla busseilla (www.bus.is) ja opastetuilla turistikierroksilla tekemään päiväretkiä vaikka joka päivä. Saattaa kuitenkin olla stressittömämpää ja edullisempaakin, että olette Reykjavikissa pari kolme päivää ja sen jälkeen menette vaikkapa jonnekin päin Etelä-Islantia, esim. Hveragerdiin, jonka lähistöllä on issikkatalli, uima-altaita ja vaelluspolkuja, kuumia lähteitäkin. Voitte ottaa sieltä airbnb:n muutamaksi päiväksi ja jos tuntuu että aikaa ja intoa on, niin Víkiin asti pääsee myös mukavasti busseilla ja siellä voi ihailla mustaa laavahiekkarantaa ja pienen kylän tunnelmaa päivän tai pari.

Toivottavasti tästä oli iloa :)
t.Satu

Vastaa

Ansku

Moi Satu! Kiitos Islanti-vinkkien jakamisesta. Lähdemme vierailulle ihmemaahan kesäkuun alussa. Otamme mukaan Trangia-retkikeittimen. Osaisitkohan vinkata, mistä voisimme ostaa siihen sopivaa polttonestettä eli tenttua? Suomessahan käytämme joko Sinolia tai Marinolia. Auton otamme alle jo Keflavikista, ja ensimmäinen päivä on tarkoitus viettää Reykjavikissa ja sen lähiympäristössä. Samalla olisi kätevä hoitaa tuo varustetäydennys saarikierrosta varten.

Vastaa

Satu Rämö

Moikka!
Kannattaa tsekkaa matkalla olevat bensa-asemat, siinä Keflavikista Reykjavikiin ajaessa on ainakin yksi iso bensis. Jos sieltä ei löydy, on hyvä tsekata retkeilykaupat, joita mm. Everest ja Utilif. Kumpaakaan varten ei tarvitse mennä Reykjavikin keskustaan taskuparkkeeraamaan, vaan näitä löytyy isojen teiden varrelta kauppakeskusalueilta.

Reykjavikin keskustassa on yksi retkeilyvarusteita vuokraava yritys, pääsee edullisemmalla jos vuokraa ne jutut, mitä ei tarvitse välttämtätä omistaa ja viedä takaisin kotiin. Everestin kaupassa on mm. tällainen vuokraamo.

Vastaa

Miia Lallukka

Hei! Ihanaa, että löysin sivusi. Olen saanut täältä jo monta hyvää vinkkiä Islannin matkalleni. Olen tulossa nyt touko-kesäkuussa sinne ja mietin, minkälaisia vaatteita kannattaisi ottaa mukaan. Onko kevytuntuvatakki välttämätön myös kesällä vai pärjääkö nahkarotsilla? Sääsivustot antavat lämpötiloja, mutteivät kerro, miltä se tuntuu. Siellä ilmeisesti sataa melkein joka päivä eli olisivatko maiharisaappaat paras kenkäpari matkalle? Vaatteiden lisäksi minua askarruttaa ruoka. En voi syödä gluteenia ja mietin, onko tämä ongelma kahviloissa ja hotelliaamiaisella? Joihinkin maihin olen ottanut omat näkkileivät mukaan :) Kiitos jo etukäteen vastauksestasi! Mukavaa kesää!

Vastaa

Satu Rämö

Moi Miia! Täällä on kevät tosi paljon myöhässä, toukokuu on ollut tänä vuonna kylmin vuosisataan. Hrrr. Mutta kesää kohti mennään. Suosittelen silti pukeutumaan lämpimästi, ota kevytuntuvatakki, se on tarpeen ainakin iltaisin. Maiharit, vaelluskengät tai jotkut tukevat lenkkarit on parhaat kengät, ja niitä voi käyttää kaupungillakin. Kirjoitin omaan blogiini jutun varustevalinnoista Islannin-matkalle. Ehkä tästä on sinulle hyötyä myös: http://www.salamatkustaja.com/2018/04/mita-mukaan-islannin-matkalle.html

Gluteiinittomia vaihtoehtoja saa kaupoista ja ravintoloista, ne on selvästi merkitty. Kahviloissa saattaa olla hankalampi saada gluteiinittomia kakkuja, mutta ainakin isompien ravintoloiden aamiaispöydissä on erikseen gluteiinittoman leivät jne.

OIkein kivaa matkaa!

Vastaa

Miia

Hei! Paljon kiitoksia vastauksestasi! Unohdin aiemmin kiittää, vaikka visusti pakkasin ohjeidesi mukaan. Nyt olen jo täällä Islannissa ja todellakin, oikeat varusteet ovat kaikki kaikessa. Mukavaa kesää sinulle ja kiitos vielä kerran :)

Vastaa

Satu Rämö

Moikka Miia! Kivaa kuulla, että neuvoista oli apua. Kivaa kesää sinullekin ja hauskaa reissun jatkoa.
t.Satu

Vastaa

Pirjo Räty

Hei! Saavumme Islantiin 15.6. Onko Keflavikissa retkikeittimiä vuokrattavana? Paljonko sellaisen vuokra on? Lähdemme vuokra-autolla Islannin ympäri itää kohti. T:Pirjo

Vastaa

Satu Rämö

Moikka Pirjo. Minä en ikävä kyllä ole kuullut sellaisesta... Reykjavikissa oli yhteen aikaan camping-tuotteita vuokraava firma, mutta se on sittemmin lopettanut. Saattaa olla hyvä idea tuoda se keitinosa Suomesta ja ostaa siihen sopiva kaasu/bensa-säiliö huoltoasemalta. Huoltsikoilta näitä retkikeitin juttuja saa hyvin.
Ihanaa matkaa!
t.Satu

Vastaa