5 tapaa liikkua kuin islantilainen

Kuva: Maisema kuin rusinapyllyreikä! ©Björgvin Hilmarsson

Islannin kielen tyhmää tarkoittava sana heimskur juontaa juurensa viikinkiajoilta, jolloin sankareita olivat he, jotka matkustivat paljon. Islanninkielinen sana heima nimittäin tarkoittaa kotia ja kotona olemista. Eli tyhmä se on, joka kotiin jää!

Vuorille, mars

Islantilaiset ovat ahkeria luonnossa kulkijoita. Laita jalkaa toisen eteen ja koe luonto läheltä: erämaan kuumat lähteet, jäätiköiden kolina, laavapeltojen seesteinen sumu ja vuoren huipulla kiihkeästi sykkivä sydän.

Upeita vaellusreittejä löytyy ympäri Islantia. Yksi suosituimmista on kolmipäiväinen Laugavegurin vaellus Islannin keskiosissa. Heinäkuussa islantilaiset järjestävät ultramaratonin ja juoksevat koko 55 kilometrin mittaisen vaativan vuoristovaellusreitin päästä päähän parhaimmillaan alle neljään tuntiin. Sopii yrittää!

Islanninhevosen selässä

Islannissa laiduntaa yli 70 000 hevosta. Se tarkoittaa yhtä hevosta neljää islantilaista kohti. Ota siis hevonen alle ja lähde sinne, minne autolla ei pääse: laavapelloille, vuorten rinteille ja jokien yli kohti tiettömiä erämaita. Pehmeästi tölttäävällä hevosella jaksaa ratsastaa vaikka maailman tappiin asti.

Lyhytkaulaiset, pienikokoiset mutta yllättävän vahvat islanninhevoset ovat tavattomat suloisia. Islannissa ei tunneta lausetta ”En osaa ratsastaa”. Kaikki kyllä osaavat. Selkään vaan.

Islanninhevosia aloittelijoille ja kokeneille. Kuva: Björgvin Hilmarsson
Islanninhevosia aloittelijoille ja kokeneille. Kuva: Björgvin Hilmarsson

Nouse jeeppiin

Tosi-islantilaisen tunnistaa jeepistä. Mitä isommat renkaat ja leveämmät penkit, sen enemmän on jeppakarl eli jeeppimies.

Isojen jeeppien suosiolle on kyllä käytännönkin syynsä: sääolosuhteet Islannissa voivat äityä varsinkin talviaikaan varsin kamaliksi.

Tumpelokin pärjää ratissa, sillä saaren kiertäviä pääteitä on vain yksi, ja sen numero on 1. Jos et ole varma suunnasta, pysy ykköstiellä ja jatka eteenpäin. Noin 1 300 kilometrin kuluttua olet palannut lähtöpaikkaan ja nähnyt matkan aikana maailman mykistävimpiä maisemia, joissa laavapellot, tulivuoret ja jäätiköt seuraavat toisiaan.

Suurin vaaratekijä Islannin liikenteessä on lammas. Lampaita käyskentelee vapaina kesäisin yli miljoona, eivätkä ne tien nähdessään osaa päättää, pysyäkö vasemmalla vai oikealla puolella. Jos vahingossa ajat lampaan päälle, kuuluu soittaa poliisille. Numero on 112.

Joka päivä Islannissa uimaan

Maasta löytyy parisataa uimahallia, joissa vesi pidetään nelikymmenasteisena kaikkina vuodenaikoina, vaikka altaat sijaitsevatkin ulkoilmassa. Islannissa kuuma vesi on saaren vulkaanisuuden takia puoli-ilmaista.

Huom! Uiminen ei Islannissa tarkoita kilometrin rintauintisuoritusta hampaat irvessä. Kun Islannissa mennään uimaan, mennään ennen kaikkea rentoutumaan ja tapaamaan kavereita. Kehoa liotetaan eriasteisissa uima-altaissa, välillä käydään pieruntuoksuisessa höyrysaunassa (se on se kuuma vesihöyry joka haisee) ja seisotaan hetki raikkaassa ulkoilmassa vilvoittelemassa. Sitten palataan kuumavesialtaaseen ja jatketaan juoruilua.

Islannissa uidaan tähän tapaan. Ja aina ulkona, myös talvisin! Kuva: Björgvin Hilmarsson.
Islannissa uidaan tähän tapaan. Ja aina ulkona, myös talvisin! Kuva: Björgvin Hilmarsson.

Golfia tulivuoressa

Islannissa tuulee aina. Kesälämpötila nousee harvoin yli kahdenkymmenen plusasteen. Suuri osa saaren tasankoa on harmaan laavan peittämää muhkuraista peltoa. Ja silti: islantilaisten kesän suosikkiharrastus on golf!

Saarelta löytyy peräti seitsemänkymmentä golfkenttää, joista kymmenenkunta on 18-reikäisiä. Pääkaupunki Reykjavíkissa on kaksi täyspitkää kenttää, Grafarholt ja Korpúlfsstaðir. Vestmannasaarien 18-reikäinen golfkenttä sijaitsee varsin eksoottisessa paikassa – nimittäin tulivuoren kraatterissa. Tervetuloa golflomalle!

Jos tulivuori purkautuu matkasi aikana, ei kannata juosta metsään etsimään turvaa korkeasta puusta, sillä niitä ei ole. Tee sen sijaan kuin islantilaiset: hanki allesi isoin mahdollinen maasturi ja aja lähemmäs katsomaan. Islannissa purkautuu tilastollisesti tulivuori kerran viidessä vuodessa.

Landmannalaugariin voi tulla myös talvella, mutta silloin hiihtäen tai erikoisvarustellulla jeepillä. Hiihtoretkiä järjestää mm. Icelandic Mountainguides. Kuva: Björgvin Hilmarsson.
Landmannalaugariin voi tulla myös talvella, mutta silloin hiihtäen tai erikoisvarustellulla jeepillä. Hiihtoretkiä järjestää mm. Icelandic Mountainguides. Kuva: Björgvin Hilmarsson.

PS. Muista käytöstavat

Jos näet Islannin-matkallasi näet tosi söpön, herttaiseen villapaitaan puetun vauvan, älä ihastele suomalaisittain huudahtamalla “oi!”. Islantilaiset huudahtavat “oi” nähdessään homeista leipää tai astuessaan koirankakkaan.

Älä käytä spontaania suomenkielistä ilmaisua “oi parasta”. Se tarkoittaa sairaan yököttävää. (Tein tämän virheen, kun söin ensimmäisiä kertoja tulevan anoppini luona illallista.)

Söpöä vauvaa voi sen sijaa huoletta kutsua rusinapersrei’äksi. “Rúsínurassgatt” on islantilaisten hellyttelysana kaikelle söpölle ja ihanalle.

Hyvää matkaa! Góða ferð!

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *