Helsingin elokuvat

Filmifriikin Helsinki on monipuolinen elämysaitta, etenkin, kun ottaa mukaan virkistyneen ruohonjuuritason. Vaikka kaiken yllä huojuu Finnkinon massiivinen varjo Kinopalatsin ja Tennispalatsin muodossa, on kaupungissa yhä paljon muutakin.

Pienet elokuvateatterit

Kesäaikaan on ennen kaikkea Sofiankadun Kesäkino Engel, Helsingin ainoa virallinen ulkoilmateatteri. Tunnelmaa luovat kuulaat illat ja elokuussa tummenevat yöt, huopaan kääriytyminen ja viinilasillisesta nauttiminen elokuvan äärellä. Huonoin puoli on se, että näytökset alkavat usein vasta kello 23, joten nautiskelu ei sovi aikaisin väsyville. Tuolit eivät myöskään miellytä selkää, mutta nämä ovat pieniä haittoja näin uniikin kokemuksen äärellä.

Itse Kino Engel on vastikään remontoitu. Kluuvikadun Maxim, yksi kaupungin vanhimmista elokuvateattereista, on juuri auennut uudelleen upeana ilmestyksenä. Andorrassa Eerikinkadulla järjestetään lähinnä festivaaleja ja pressinäytöksiä. Parhaillaan remontoitavassa Lasipalatsissa sijaitseva Bio Rex tulee jatkossa olemaan osa uutta Amos Rex -taidemuseokokonaisuutta. Elokuvasalin luvataan olevan myös jatkossa tärkeä osa muun muassa filmifestivaaleja. Uuden taidemuseon on tarkoitus valmistua vuonna 2018.

Helsingin tuoreimmat pienet tulokkaat ovat Töölössä korttelikino Korjaamo Kino ja Arabianrannan Kino Sheryl. Kalliossa avautui hurmaava elokuvateatteri Riviera, jossa on tarjoilla myös leffapurtavaa ja ihania drinkkejä. Joulukuussa 2018 aukeavassa uudessa keskustakirjasto Oodissa tulee olemaan elokuvateatteri.

Vanhin tällä hetkellä toimiva leffateatteri on Orion, jossa toimii Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Orion on käsite itsessään – sen upottavilla penkeillä voi matkata historiaan niin elokuvavalintojen kuin miljöönkin puolesta. Orionissa on mahdollista nähdä harvinaisempia taide-elokuvia, klassikkoja ja eurooppalaisia elokuvia. Kirjasto Oodin valmistuessa KAVI:n toiminta siirtyy sinne. Lue aiheesta: Elokuva saapuu kirjasto Oodiin.

Suuret leffajätit

Finnkinolla on monopoliasema, mutta onneksi levitykseen pääsee myös paljon pienemmän kokoluokan elokuvia. Kinopalatsi Kaisaniemessä ja Kampin Tennispalatsi sijaitsevat keskeisillä paikoilla. Molemmissa on laaja valikoima ja hyvä äänentoisto. Persoonattomia teatterit toki ovat, mutta joskus toimiva ja varma viihdekohde peruspoppareineen on paras valinta.

Finnkinon teattereista on erikseen mainittava Espoossa sijaitseva Leppävaaran Finnkino Sello, jossa sijaitsee yksi pääkaupunkiseudun harvinaisuus: Sello Vip -sali. 32-paikkaisessa salissa on suuret, pehmeät nojatuolit ja rajoittamaton limun ja popcornin ahtamisoikeus. Lisämaksu on 8 euroa. Vip-salissa voi myös järjestää vaikkapa lastenjuhlat tai oman privaattinäytöksen ystäväporukalle.

Helsingin filmifestivaalit

Kaupungissa on aktiivinen festariskene, joka osittain toimii harrastelijapohjalta. Suurimmat viralliset filmifestarit pääkaupunkiseudulla ovat toukokuun Espoo Ciné, syyskuun Rakkautta ja Anarkiaa, DocPoint tammikuussa ja Season Film Festival ja Night Visions huhtikuussa.

Lue Tripsterin leffafestariraportteja:

©Siru Valleala

Siru Valleala

Tripsteri Appin päätoimittaja hengaa nykyään eniten Helsingissä ja Espoossa mutta sukeltelee sulavasti myös henkisessä kotikaupungissaan Tokiossa ja nuoruuden rakastetussaan Prahassa. Tripsteri Tokion ja Tripsteri Prahan opaskirjojen kirjoittaja on myös Sanoman freelancer, leffafriikki ja vegaaniraamenin ahne suurkuluttaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *