Gdańskin museot

Koko valtakunnan laajuisen kirjaamattoman säännön mukaan, maanantaisin, useat Gdańskin museot ovat kiinni. Poikkeuksena tähän, Gdańskin alueella, ovat: Stutthof-keskitysleiri, Solidaarisuuskeksus ja Malbork-linna. Museosta riippuen, jonakin toisena päivänä taas sisään saattaa päästä ilmaiseksi. Tämä listattu museokohtaisesti.

Toisen maailmansodan museo

Vuonna 2017 avattu museo on Puolan isoin teemansa edustaja. Sen tarkoituksena on kunnioittaa sodan sankareita ja herättää kansallista keskustelua. Lähes 5000 neliömetriä näyttelyalaa käy läpi koko sodan alusta loppuun syy-seuraussuhteineen. Museo korostaa yksilön, yhteisön ja kokonaisten kansojen kohtaloita. Se esittää myös tarkemmin Gdańskin vapaakaupungin aseman Puolan keskellä ennen toista maailmansotaa. Alle 12-vuotiaille lapsille on tehty “aikakone”. Niin nuoret kuin aihealueeseen enemmän paneutuneet löytävät varmasti täydennystä sivistykseensä. Liput tulee ostaa nettisivun kautta. Suuren suosion takia paikka kannattaa varmistaa vähintään viikkoa aikaisemmin.

Missä? Plac Władysława Bartoszewskiego 1

#muzeum1939 w nocnej odsłonie!

Henkilön Muzeum II Wojny Światowej (@muzeum1939) jakama julkaisu

Euroopan solidaarisuuskeskus

Solidarność-liikkeelle ja vuoden 1989 tapahtumille antautunut keskus kertoo puolalaisen kansan vastarinnasta punaista haltijaa kohtaan. Liikkeen emämaalle, Gdańskin telakalle, rakennettu keskus yleistää kommunismin vastaisuuden perinnettä. Tämän lisäksi vierailijat voivat perehtyä 70- ja 80-lukujen terrorin aikakauteen. Liput voi ostaa netistä tai paikan päältä.

Missä? pI. Solidarności 1

Meripihkamuseo

Yksi meripihkapääkaupungin uusimmista museoista. “Pohjoisen kullalle” omistettu tila on koonnut kaupungin kulttuurilautakunnan toimesta huikean kokoelman. Joukosta löytyy yksi kahdesta koko maailmalla olevista merpihkainkluusioista eli pihkan sisälle muumioitunut eläin. Tässä tapauksessa 40 miljoonaa vuotta vanha sisilisko. Lisäksi museoon on siirretty alun perin Stalinille lahjaksi tehty amfora ja Rooman valtakunnan aikainen kaulakoru. Museon voi kävellä melko nopeasti läpi. Aiheeseen perehtymättömille se voi antaa lisätietoa meripihkan käytännöntarkoituksista. Tiistaina maksuton sisäänpääsy.

Missä? Targ Węglowy 26

Puolan postimuseo

Versailles’n rauhan myötä perustettu Gdańskin postikonttori muuttui vuoden 1939 syyskuuna Natsisaksan murhanäytelmäksi. Puolalaisten postimiesten sankarillinen puolustautuminen on yksi nykyhistorian urotöiden esimerkkejä. Tämän lisäksi museo kertoo puolalaisten kulttuuriperinnöstä Gdańskin vapaakaupungissa. Sotien välisenä aikanahan Gdańsk kuului saksalaisille ja puolalaiset olivat halveksittua vähemmistöä. Tiistaina maksuton sisäänpääsy.

Missä? plac Obrońców Poczty Polskiej 1/2

Westerplatte

Gdańskin vapaakaupunkiin vierailulle tullut tullut Schleswig Holstein-sotalaiva aloitti toisen maailmansodan pommittaen juuri tätä tukikohtaa. Noin 220-henkinen kasarmi vastusteli saksalaista salamasotaa seitsemän päivän ajan. Paikalle pystytetty muistomerkki, tukikohtien rauniot ja pieni museo ovat kesäisin avoinna turisteille. Paikalle pääsee helpoiten laivalla Gdańskin vanhasta kaupungista. Sieltä voi jatkaa matkaa Sopottiin. Westerplattevierailun voi siis näppärästi yhdistää risteilyyn kolmoiskaupungin rantaviivaa pitkin.

Missä? Niemennokassa

 

Lelumuseo

Matkustat sitten lasten kanssa tai haluat nähdä miltä puolalainen lapsuus näytti, poikkea vanhojen lelujen museoon. Vuosien 1920-1989 puolalaisvalmisteiset lelut ovat niiden aikojen tosimaailman pienoismalleja. Autot, huonekalut ja nuket hieijjastavat sen ajan todellisuutta.

Missä? Piwna 19/21

Kansallinen merimuseo

Useasta eri objektista koostuva museokokonaisuus sijaitsee joen molemmin puolin. Vanhan kaupungin puolella sijaitsevat lapsiystävällinen ja interaktiivinen merikulttuurimuseo sekä nostokurki. Motława-joen toisella puolella taas taidemuseo ja Sołdek-rahtilaiva. Lippukassalta voi ostaa eri lippupaketteja sekä joen ylityksen proomulla. Keskiviikkona maksuton sisäänpääsy merikulttuurimuseoon.

Missä? Tokarska 21/25

© Konrad Sopyllo

 

Konrad Sopyllo

Syntyperäinen seinäjokelainen, joka muutti Puolaan opiskelemaan lääketiedettä. Asuu tällä hetkellä Gdanskissa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *