Gdańskin julkinen liikenne ja taksit

Ratikat

Ehdottomasti helpoin tapa liikkua Gdańskissa. Kaupungin ratikkaverkko ei ole keskustan alueella kovinkaan monimutkainen. Vanhan kaupungin alueella on käytettävissä kolme ratikkapysäkkiä: Brama wyzynna, Hucisko ja Gdańsk glόwny. Brama wyzynna sijaitsee aivan Dluga-kadun alkupäässä ja Hucisko taas muutaman sadan metrin päässä liikenneympyrän kupeessa. Näiden kautta kulkevat ratikkakiskot yhdistyvät ja ajavat Gdansk glόwnyn kautta.

Helpoiten liput saa hankittua asemilla sijatsevista lippuautomaateista. Ne tulee leimata oransissa leimasimessa heti kulkuneuvoon astuttuaan!

Vanha kaupunki -> Galleria Baltycka (15min)
Brama wyzynna-pysäkiltä ratikalla numero 6 ja 9
Hucisko-pysäkiltä ratikalla numero 12
Gdansk glόwny-pysäkiltä numero 11, 12, 6 ja 9

Vanha kaupunki -> Brzezno-ranta
Ratikalla numero 3 pysäkeiltä Brama wyzynna ja Gdansk glόwny.

Vanha kaupunki -> Jelitkowo-ranta
Ratikalla numero 6 pysäkeiltä Brama wyzynna ja Gdansk glόwny.

SKM-paikallisjuna

Selkeä ja helppokäyttöinen. Toisin kuin ”iso Helsinki”, kolmoiskaupungin Gdańsk, Sopot ja Gdynia ovat peräkkäin. Täten juna kulkee suoraa rataa edestakaisin. Liput saa ostettua paikallisliikenteen automaateista tai erillisistä juna-asemien tunnelikäytävissä sijaitsevista lippuautomaateista. Ensimmäiset muistuttavat julkisen liikenteen lippua ja ne tulee leimata asemalla pienissä keltaisissa leimasimissa. Jälkimmäiset taas pätevät seuraavaan lähtevään junaan eikä niitä tarvitse leimata. Hätätilanteessa junan ensimäisessä vaunussa voi ostaa lipun, mutta se on lähes tuplahintainen.

 

Gdańsk Glówny = Gdańskin päärautatieasema
Sopot = Sopotin päärautatieasema
Gdynia Glówna = Gdynian päärautatieasema

 

Taksit

Pimeitä takseja kannattaa varoa missä ikinä liikkuukaan. Oli se sitten lentokenttä, vanha kaupunki tai satunnainen kadun varsi. Ne eivät välttämättä liity rikollistoimintaan ja kuljettavat asiakkaansa paikasta A aikkaan B, mutta lähes aina osoittautuvat enemmän tai vähemmän ylihinnoitelluiksi. Luotettavia taksifirmoja ovat:

Dajan
AS
Neptun
Halo 

© Konrad Sopyllo

Konrad Sopyllo

Syntyperäinen seinäjokelainen, joka muutti Puolaan opiskelemaan lääketiedettä. Asuu tällä hetkellä Gdanskissa.

Kommentit (3):

Helmikuussa reissuun

Mitkä maksuvälineet käy näihin maksuautomaatteihin?

Vastaa

Konrad Sopyllo

Hei,
Kiitos kysymyksestäsi. Pienet summat voi maksaa kolikoilla, kun taas isommat seteleillä. Automaatti osoittaa näytöllään, mitä seteleitä se hyväksyy ostohetkellä. Kaikissa automaateissa voi toki maksaa kortillakin, uusimmissa jopa lähimaksulla. Kielivaihtoehtoina ovat muun muassa: englanti, saksa ja venäjä.

Hauskaa ja turvallista lomaa,
Konrad

Vastaa

Riitta

Yritän epätoivoisesti etsiä metropolitan junan aikataulua katsoakseni mihin aikaan aamulla pääsisi kentälle. Matka kentältä Glownyyn oli mukava ja selkeä ja siksi ajattelin mennä sillä kentällekin päin, mutta netistä aikataulun löytäminen ei onnistu, väittää ettei yhteyttä ole...

Vastaa

Konrad Sopyllo

Hei,
Olen itsekin yrittänyt etsiä selvää englanninkielistä aikataulua linkittääkseni sen tänne sivulleni. Jostain syystä se on tehty vaikeaksi. Metropolitan-juna on ilmeisesti osa SKM-junayhtymää ja Metropolitan-nettisivu ohjaa SKM:n sivulle. Aikataulut pitäisivät siis löytyä täältä: http://www.skm.pkp.pl/en/

Vaikka sivu on englanninkielinen, pitää sana lentokenttä näpytellä paikallisella kielellä eli "Port Lotniczy"

Ystävällisin terveisin,
Konrad

Vastaa

Harri Laaksonen

Onko raitiovaunuliikenteestä olemassa kartta, josta näkyy eri reitit numeroineen? Tarpeemme on kierrellä kaupunkia ilman aikatauluja.

Vastaa

Konrad Sopyllo

Alla yksinkertaistettu raitiovaunuliikenteen nettikartta. Kannattaa käydä Dluga-kadun infopisteessä. Heillä saattaa olla käsikarttoja.

http://www.ztm.gda.pl/hmvc/index.php/sipinfo/wieceji/23

Hauskaa matkaa!
Konrad

Vastaa