EDINBURGH – hotellit ja muu majoitus

Edinburghissa eivät vaihtoehdot lopu, voi valita jonkun lukuisista aamiaismajoituspaikoista (bed&breakfast), pinta-alaltaan kolmion kokoisen lasiseinäisen hotellisviitin tai hostellisalin. Pelkistettyä, perinteistä, turhasta riisuttua, skandinaavista tai upottavaa dekadenssia.

Paljon majapaikkoja löytyy varausjärjestelmien ulkopuolelta. Ajankohta kannattaa ottaa huomioon. Suosittu kaupunki vetää matkailijoita ympäri vuoden, mutta pääsiäinen ja etenkin jokakesäisten kansainvälisten kulttuurifestivaalien aika ja sotilastattoo hilaavat hinnat pilviin. Pääsisitkö lähtemään keväällä, kevätkesästä, syys-lokakuussa – tai ihailemaan jouluvaloja?

”20-30 punnalla saa hostellipaikan uudesta kaupungista.”

Suuria hotelleja löytyy rautatieaseman päältä (!) ja kupeilta, ostoskatu Princes Streetin varrelta ja sen päistä, niiden liepeiltä ja poikkikaduilta. Nämä menevät ensimmäisinä. Ennen kuin tarttuu hirmuhalpaan tarjoukseen Princes Streetiltä, kannattaa varmistaa, onko huoneessa ikkunaa – jos sillä on väliä.
20-30 punnalla saa hostellipaikan uudesta kaupungista. Joissakin hostelleissa on myös 1-2 hengen huoneita.

Vanhan kaupungin puolella eräät opiskelija-asuntolat toimivat melko edullisina kesähotelleina, joissa kylppärit ja wc:t löytyvät käytävältä. Ilta- ja herkkäuniset varokoot – alapuolella aamuun sykkivä yöelämä talovanhusten rakenteetkin jytäämään.

Perussettiä kunnianhimoisempi etsintäkierros kannattaa. Se tuo laajemman Edinburgh-kokemuksen ja tutustuttaa alueeseen, joka jäisi muuten näkemättä. Sopiva aamiaismajoitus voi löytyä asuinalueelta kuten Broughtonista, satamakaupunginosa Leithin suunnalta tai kaupunkiytimen laidalta ellei sen ulkopuolelta. Ulosmenoteiden varsillakin on runsaasti aamiaismajoitusta esim. lentokenttäbussin reitin varrella Corstorphinessa samoin kuin etelään Dalkeithin suuntaan ja pohjoiseen Forth Bridgelle johtavalla väylällä. Keskustaan pääsee helposti bussilla (kertalippu £1,50-1,80, päivälippu 3,50) tai lentokentän suunnalta myös ratikalla ( £5).

Jos Edinburghissa on täyttä, kannattaa tsekata majoitusmahdollisuudet puolen tunnin junamatkan päässä sijaitsevista kiinnostavista pikkupaikoista – North Berwickistä, Linlithgow’sta tai South Queensferrystä. North Berwick on pieni kävely-ystävällinen merenrantakaupunki. Linlithgow taas on kuningatar Maryn synnyinkaupunki kirkkoineen ja rauniopalatseineen.

AAMIAISMAJOITUSTA

22 Chester Street ££-£££

Taiteenystävän löytö uuden kaupungin länsipäästä. Omistaja toimi kauan taidegalleristina. Vieraiden käytössä on perinteiseen tyyliin sisustettu olohuone. Chester Streetin ja Manor Placen kulmassa, kirkon (St.Mary’s Cathedral) naapurissa.

Missä: 22 Chester Street, uusi kaupunki, West End

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

McCrae’s B&B ££-£££

Suosittu mutkaton paikka, jossa ei täälläkään tingitä laadusta eikä avuliaisuudesta. Luomutuotteita aamiaispöydässä. Hiljaisella asuinkadulla uuden kaupungin puolella, lyhyt kävelymatka ydinkeskustaan.

Missä: 44 East Claremont Street, uusi kaupunki

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Paul Kitching 21212 £££-££££

Neljä hillityn sävyistä puulattiaista huonetta oleskelutiloineen. Näkymät joko puutarhaan tai Pohjanmerelle. Alempana samassa talossa toimii Paul Kitchingin Michelin-tähditetty ravintola. Caltonin kukkulaa kiertävällä kadulla, joka on kokemus sinänsä.

Missä: 3 Royal Terrace, uusi kaupunki

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

HOTELLEJA

The Grassmarket Hotel £-££

Ilmeeltään erilainen moderni keskustahotelli linnan alapuolella vanhassa kaupungissa. Jäsenedut ja -tarjoukset kannattaa tarkistaa. Ympärillä on teattereita, pubeja, putiikkeja, klubeja, kuppiloita ja ravintoloita. Armstrongin vintagevaatekauppa on ihan vastapäätä.

Missä: 94-96 Grassmarket, vanha kaupunki

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

STAY CENTRAL HOTEL (THE DORM) ££

Eri kokoisia moderneja hotellihuoneita kauniissa vanhassa kivitalossa aivan vanhan kaupungin keskustassa, St Gilesin katedraalin lähellä. Viikonloppuisin tai sesonkiaikaan kaupungin syke saattaa häiritä herkkäunisia.

Missä: 139 Cowgate, vanha kaupunki

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

The Glasshouse £££-££££

Kirkkofasadin takaa paljastuu isoikkunainen moderni keskustahotelli. Sen suurista huoneista näkyy merelle, yli kaupungin tai viereiselle Caltonin kukkulalle. Koko keskusta on kävellen saavutettavissa.

Missä: 2, Greenside Row, Princes Streetin itäpäästä Leith Walkin suuntaan, oikealla

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Glasshouse-hotelli löytyy Princes Streetin itäpäästä.
Glasshouse-hotelli löytyy Princes Streetin itäpäästä.

Etsi hotelleja Edinburgista

Booking.com

Eeva Simola

Olen toimittaja ja tietokirjailija. Olen asunut Skotlannissa useita vuosia ja käynyt siellä yli 50 kertaa. Koen sen toiseksi kodikseni.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *